Powered by Jasper Roberts - Blog

Gör din egen färskost - Steg för steg!

Färskost är så himla gott, både att bre på en smörgås eller som vi brukar äta hos svärmor - till grillat! Det är dessutom jätteenkelt att göra. Det enda som tar tid är avrinningen, men det sköter ju sig själv. :) Sedan kan man smaksätta osten precis hur man själv vill, det finns ju oändligt med alternativ! Jag gjorde tre olika smaker: Vitlök & svartpeppar, basilika & soltorkade tomater och Flingsalt & gräslök. Jag tänkte visa er hur jag gjorde min färskost.
 
Du behöver:
 
1 liter filmjölk
3 dl gräddfil
kökstermometer
silduk med en bunke/tillbringare under (funkar lika bra med kaffefilter)
kryddor/örter
 
1. Börja med att hälla gräddfilen och filmjölken i en kastrull och blanda väl.
2. Värm blandningen på medelvärme uder omrörning till ca 60 grader. Häll sedan över till silduken.
3. Låt rinna av i kylen över natten. Häll sedan upp i en bunke.
4. Tillsätt salt och det kryddor örter du vill ha. 
 
 
Svårare än så är det faktiskt inte, och visst känns det lyxigt att kunna bjuda på sin egengjorda färskost? :)
 
Och, ett litet tips! Häll inte bort vasslan (vätskan) som blir från avrinningen. Spara till nästa brödbak! Det hjälper degen att jäsa bättre och dessutom får du ett näringrikt bröd med fylligare smak. :)
Maria saftar, syltar och kokar ihop, Steg för steg | |
Upp