Powered by Jasper Roberts - Blog

Marängswiss

Härom kvällen gjorde jag marängswiss på hemmagjorda maränger och kolasås. Det var riktigt gott! Det har varit klent med bakning då vi har turats om här hemma med att ha magsjuka. Nu börjar vi bli friska allihop, så snart kommer det nog lite bakning igen! :)
 
Desserter | marängswiss | | 2 kommentarer |

Lyxig paj med kallrökt skinka och getost

När jag jobbade härom dagen gjorde jag en paj som kändes himla lyxig och såg otroligt god ut! Jag har dock inte smakat den eftersom det var på jobbet. Jag tänkte dela med mig av receptet till er så ni kan testa den. Och gillar ni getost så är det här verkligen något för er. Sedan är det upp till var och en att välja om man vill ha en lite starkare, lagrad ost, eller om man föredrar en mildare, lenare smak.
 
Du behöver:
 
Pajskal
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
 
Knåda ihop till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Ställ i kylen och låt vila i 30 min. Gör fyllningen under tiden.
 
Fyllning
 
1 paket kallrökt skinka 
några broccolibuketter
getost
1 liten näve valnötter
honung
2 ägg
2 dl grädde
salt och peppar
 
Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra. Skär upp broccolin i mindre bitar. Fördela över pajskalet. Lägg på den kallrökta skinkan. Skiva upp getosten och lägg ovanpå. Rosta nötterna i en tokpanna och stö över. Häll över äggstanningen och ringla lite honung över pajen. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 min. Klart!
 

Maria lagar mat | paj med getost | | 2 kommentarer |

Älgörtssaft

Nu har jag äntligen fått smaka på min saft jag gjort på älgört. Även kallat älggräs. Den är frisk och god och påminner om fläder. Så för oss som inte har tillgång till att plocka fläderblommor är det här en utmärkt ersättning. :) Det låter massivt att ha så mycket socker i, men det hjälper att koncentrera saften och den håller sig även längre.
 
Du behöver:
 
ca 50 blommor av älgört
3 citroner
1 ½ påse citronsyra
1.5 kg socker
1.5 liter vatten
 
Tvätta blommorna noga. Skiva upp citronerna och varva blommor, socker, citronsyra och citron i en stor skål/. Koka upp vattnet och häll över. Rör om så sockret löser upp sig. Låt stå svalt i 5 dygn. Sila av och häll upp på flaska. Ha en flaska framme åt gången annars kan det börja jäsa. Frys resten i flaskorna. Klart!
 

Maria saftar, syltar och kokar ihop | älgört, älgörtsaft | | 2 kommentarer |
Upp