ls Mariasbakglädje -

Lyxig middag

Åh jag gjorde en helt otroligt god middag igår! Det godaste jag ätit på väldigt länge. Jag gjorde egna pommes i vår nya fritös, som serveerades med kött och ädelostsås. Galet gott och så enkelt att göra dessutom. Här får ni de absolut enklaste receptet på länge!
 
Ädelostsås
 
Du behöver:
 
100-150 g ädelost
2 ½ dl grädde
eventuellt lite maizena
 
Koka upp grädden och smula ner osten. Låt koka ihop tills osten smält. Tjocknar inte såsen kan du röra i lite maizena. Klart!
 


Marängswiss

Härom kvällen gjorde jag marängswiss på hemmagjorda maränger och kolasås. Det var riktigt gott! Det har varit klent med bakning då vi har turats om här hemma med att ha magsjuka. Nu börjar vi bli friska allihop, så snart kommer det nog lite bakning igen! :)
 

Lyxig paj med kallrökt skinka och getost

När jag jobbade härom dagen gjorde jag en paj som kändes himla lyxig och såg otroligt god ut! Jag har dock inte smakat den eftersom det var på jobbet. Jag tänkte dela med mig av receptet till er så ni kan testa den. Och gillar ni getost så är det här verkligen något för er. Sedan är det upp till var och en att välja om man vill ha en lite starkare, lagrad ost, eller om man föredrar en mildare, lenare smak.
 
Du behöver:
 
Pajskal
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
 
Knåda ihop till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Ställ i kylen och låt vila i 30 min. Gör fyllningen under tiden.
 
Fyllning
 
1 paket kallrökt skinka 
några broccolibuketter
getost
1 liten näve valnötter
honung
2 ägg
2 dl grädde
salt och peppar
 
Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra. Skär upp broccolin i mindre bitar. Fördela över pajskalet. Lägg på den kallrökta skinkan. Skiva upp getosten och lägg ovanpå. Rosta nötterna i en tokpanna och stö över. Häll över äggstanningen och ringla lite honung över pajen. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 min. Klart!
 


Älgörtssaft

Nu har jag äntligen fått smaka på min saft jag gjort på älgört. Även kallat älggräs. Den är frisk och god och påminner om fläder. Så för oss som inte har tillgång till att plocka fläderblommor är det här en utmärkt ersättning. :) Det låter massivt att ha så mycket socker i, men det hjälper att koncentrera saften och den håller sig även längre.
 
Du behöver:
 
ca 50 blommor av älgört
3 citroner
1 ½ påse citronsyra
1.5 kg socker
1.5 liter vatten
 
Tvätta blommorna noga. Skiva upp citronerna och varva blommor, socker, citronsyra och citron i en stor skål/. Koka upp vattnet och häll över. Rör om så sockret löser upp sig. Låt stå svalt i 5 dygn. Sila av och häll upp på flaska. Ha en flaska framme åt gången annars kan det börja jäsa. Frys resten i flaskorna. Klart!
 


Matbröd med färsk basilika

Igår bakade jag bröd. Jag har fått receptet av min chef. Det är verkligen busenkelt att göra och gott som fasen! Man kan utesluta basilikan om man inte gillar det, ersätta med någon annan ört eller frön. Men jag gillar basilika så jag använde det i brödet. 
 
Du behöver:
 
50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk socker
600 g vetemjöl special
1 näve färsk basilika
 
Smula jästen i en bunke och häll över vattnet som du värmt till 37 grader. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker och salt. Hacka basilikan och tillsätt. Häll i lite mjöl i taget och arbeta in det. Degen ska vara ganska kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme. Häll över degen i en bröad limpform. Strö på lite frön om så önskas (jag använde linfrön), Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 25 min. Ta ur formen direkt och låt svalna under bakduk. Klart!
 


Maränghjärtan

Jag såg för ett tag sen att Leila Lindholm gjorde jättefina rosa maränghjärtan och eftersom kylen är full av ägg bestämde jag mig för att testa. Dom blev inte så fina då dom sjönk ihop efter att jag tagit ut dem.. Tror det är för att listen runt ugnsluckan sitter dåligt så de var fel temp i ugnen. Men goda blev dem!
 
Du behöver:
 
4 äggvitor
3 dl socker
1 msk citronsaft
karamellfärg
 
Blanda äggvitor, socker och citronsaft i en bunke som du sedan ställer över vattenbad. Vispa för hand tills marängen kommit upp i 60-65 grader. Ta av från värmen och vispa med elvisp på hög hastighet i ca 10 min tills de svalnat. Rör ner karamellfärg om så önskas. Spritsa ut på plåt och grädda i mitten av ugnen på 130 grader i ca 30-45 min. Klart!
 

Fajitas med kyckling, krossad tomat och vitlök

Idag gjorde jag en sen lunch/tidig middag till mig och min syster. Egengjorda tortillas och en fyllning på kyckling, krossade tomater och vitlök. Helt vansinnigt gott blev det! :) Ni hittar recept på tortillas här. Så får ni mitt recept på fyllningen här nedan. Gudomligt!
 
Ett tips om det blir mat över: Fyll resten av dina tortillas, rulla ihop, lägg i en form och stö över riven ost. Nästa dag är det bara att ställa i ugnen och gratinera och sedan är det klart att ätas! :)
 
Du behöver:

2 kycklingfiléer
1 förpackning krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1 nypa cayenpulver
salt och peppar
 
Skär kycklingen i små bitar. Bryn i stekpanna tillsammans med den pressade vitlöken. Tillsätt de krossade tomaterna och krydda. Låt småputtra till det mesta av vätskan kokat bort. Fyll dina tortillabröd och toppa med en klick creme fraiche. Klart!
 
 

Ett gott mellanmål.

Något som jag testade första gången hos min svärmor, föll pladask! Turkisk yoghurt med rårörda hallon till. Såå gott! Man får syrligheten från yoghurten och till det dom söta hallonen. Riktigt gott, och det känns nyttigt att äta också. En bra frukost eller mellanmål. Har ni inte testat så gör det! :)
 
När jag rårör hallon brukar jag vara ganska sparsam med sockret, hallonen är ju ganska söta i sig.
 

Lyxig lunch på Grannäset

När vi var hos svärmor åkte vi ut till ett ställe där ett par hade byggt om en gammal lada till en lite restaurang. Fin inglasad bänk där hon sålde sylter, marmelader och annat. 
 
Vi åt en god lunch där. Pasta med sås på oxfilé, trattkantareller och gröna ärtor. Det var verkligen gott! Och väldigt fina tallrikar var det, aldrig sett nåt liknande tidigare. Den var liksom högre på en sidan.
 

När man gör saft på Älgörtsblommor..

Saftandet är igång. Nu måste jag bara vänta i 5 dygn innan jag får veta hur detta blev. Jag hade inte nog med socker, och inte nog med citronsyra. Men jag orkade faktiskt inte vänta så jag gjorde i ordning det hela ändå. Så vi får se hur det går. Om det blir dåligt så finns det ju ändå gott om älgört kvar där ute :)
 
Älgört smakar ungefär som fläder, och doftar otroligt gott! Så gillar du fläder men bor som jag där det inte växer fläder (vad jag vet?) så är det här något du kan använda istället. En frisk smak då det även är lite citron i. Peftekt en varm sommardag!
 

Nachotallrik

härom dan ville jag äta något som går snabbt och inte är så mycket jobb med. Det fick bli nachos. Så enkelt och gott. Och det behöver inte ens vara onyttigt! Skippa ostsåsen och gör egen salsa så är det redan nyttigare. Vi körde dock på fusk igår och köpte färdig salsa.
 
Är det något Du bara måste ha till dina nachos?
 

Hederliga Kanelbullar

Igår bakade jag kanelbullar. Vi hade varit och hälsat på hos Edvard och Anki dagen innan och blev budna på nygräddade kanelbullar. Jag blev så sugen att jag var tvungen att göra ett gäng jag med :)
 
Receptet är det som står på mjölpåsen, med några små ändringar. Jag har ökat mängden socker och smör, för jag tycker bullarna har en förmåga att bli himla torra och tråkiga annars. Dessutom tycker jag dem jäser bättre om man tar lite mer socker. Behövs inga stora mängder. Jag snålar heller inte med smöret när jag breder på smör/kanel/sockerblandningen, smöret gör bullarna saftiga och härliga! När man väl ska baka så kan man göra det ordenligt tycker jag. :)
 
Du behöver:
 
50 g jäst
5 dl mjölk 
175 g smör
2 dl socker
½ tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillstätt mjölken. Värm till 37 grader och häll över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt socker och salt. Sedan tillsätter du lite mjöl i taget och arbetar ihop degen väl. Jag brukar försöka ha degen ganska lös. Den får gärna klibba lite, är den för lös är det bara att arbeta in mer mjöl när det ska bakas ut. Bättre med för lite mjöl än för mycket.
Jäs under bakduk i 30-40 min. Dela degen i två, kavla ut och bred på smör som du blandat ner kanel och socker i. Rulla ihop, skär upp och lägg på plåt eller i formar. Jäs ytterligare ca 5-10 min. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 min. Klart!
 


Pasta med kyckling och parmesan

Ville göra en snabb middag med pasta. Vi är stora pastafan både jag och min fästman. Det fick bli en pastasås meed kyckling, bacon och parmesan bl.a. Gott som fasen blev det också!
 
Du behöver:
 
2 kycklingfileér
1 paket bacon
4 färska champinjoner
1 paprika
ca 1 ½ - 2  dl grädde
en skvätt soja
½ msk spiskummin
1 nypa cayenpeppar
1 nypa peppar
gräslök
parmesan
 
Skär kyckling och bacon i mindre bitar. Bryn på och tillsätt den hackade paprikan och skivade svampen. Häll över grädde och krydda. Låt sjuda tills det kokat ihop lite. Toppa med gräslök och riven paresanost. Servera till pasta. Klart!
 


Marinader till grillade grönsaker

Vi har grillat i helgen, och jag tycker det är så himla gott med grillade champinjoner och majskolvar. Svampen brukar jag alltid marinera då den smakar så lite annars. Nu fick jag även för mig att testa att marinera majskolvarna också. Dom hade nog kunnat få ligga och dra i marinaden ltie längre, men gott blev det!
 
Champinjonmarinad
 
Du behöver:


Champinjoner
3 msk soja
1 msk spiskummin
1 nypa svartpeppar
 
Dela svampen i två, lägg i en påse och häll över soja, spiskummin och peppar. Balnda ordentligt och låt dra i någon timme. Sedan är det redo att grillas. Klart!
 
 
Majskolvar i marinad
 
Du behöver:
 
4 majskolvar
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 näve färsk persilja
salt och peppar
 
Dela majskolvarna i två. Pressa vitlöksklyftorna och hacka persiljan. Häll allt i en skål och lägg ner majskolvarna. Rör om och låt dra minst 2 timmar. Klart!
 

Sommarbär - ljuva smultron!

Efter att ha varit ute och fikat igår tog jag och Dennis och gick hem med vår övertrötta Colin i vagnen. På vägen hem hittade jag smultron som jag inte kunde låta bli att plocka. Funderade på att göra något gott med dem, men det slutade med att dom åts upp precis som dom var.
 
Varför krångla till det? :)
 

Surdegsbröd

Har kommit hem från svärmor där vi varit i fem dagar. Skönt med en semester. Jag har ju inte semester direkt nu i sommar eftersom jag jobbar på ett café. I alla fall. Jag har bakat surdegsbröd för första gången. Helt otroligt gott blev det! Tyvärr har jag inte satt surdegen själv utan svärmor köpte av en vän till henne så det bara var att sätta igång med bakandet direkt. Nästa gång ska jag sätta en surdeg själv :)
 
Det här receptet ger två bröd som är otroligt saftiga och luftiga. Eftersom det även är jäst i så blir dom inte så där sega som surdegsbröd brukar bli, utan lätta och luftiga. Och som sagt - otroligt saftiga!
 
Du behöver:
 
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
180 g vetesurdeg
180 g rågsurdeg
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
 
 
Smula jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör om tills det lösts upp. Tillsätt allt utomvetemjölet och rör om väl. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget. Degen ska vara som en tjock gröt. Ju lösare du har degen (utan att överdriva, du ska kunna baka ut två stora bollar.) desto saftigare bröd.
När du arbetat in mjölet strör du över lite vetemjöl uppepå och täcker bunken med plastfolie. Jäs i 2 timmar.
 
Baka ut två runda bollar på en plåt och jäs i ytterligare 1 timme. Grädda sedan i mitten av ugnen på 225 grader i 5 min, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i 10 min till. Stick en termometer i brödet, när kärnan nått 96 grader är brödet klart. Ta ut och låt svalna under bakduk. Klart!
 


Smörgåstårta à la Clubsandwich

Eftersom min fina fästman Dennis fyller 25 år idag har jag gjort smörgåstårtor. Ville testa något nytt och hade hört talas om denna tårta. Vi som är stort fan av bacon borde ju gilla detta, kände jag. Så igår när jag kom hem från jobbet gjorde jag tårtbottnar och fyllde dem. Idag spacklade och garnerade dem. Himla goda blev dem! :)
 
Du behöver:
 
Botten:
 
50 g jäst
4 dl vatten
25 g smör
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 12 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt vattnet, värm till 37 grader. Lös upp jästen med smör/vattnet. Tillsätt sedan socker, salt och mjöl tills du fått en smidig deg. Häll upp degen i bröad form med löstagbara kanter och jäs under bakduk i 40 min. Grädda sedan i mitten av ugnen i 40 min på 175 grader. Klart!
 
Fyllning:
 
2 paket bacon
1 grillad kyckling
10 soltorkade tomater i olja
1 dl majonäs
3 dl matyoghurt (tex turkisk yoghurt)
1 dl finhackad gräslök
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt
1 krm peppar
400 g philadelphiaost
1 paket körsbärstomater 
 
Knaperstek det tärnade baconet och rensa kycklingen och skär i små bitar. Blanda 2/3 av baconet,kyckling, yoghurt, tomater, majonäs,dijonsenap och salt och peppar i en skål. Fyll sedan tårtbotten med detta. Spackal tårtan med philadelphiaosten och garnera med resten av baconet, körsbärstomater och gräslöken. Klart!
 
 

När man firar 2 år tillsammans..

Igår hade jag och min fästman vår 2års dag. Jag gjorde supergod middag som uppskattades väldigt mycket. Det blev klyftpotatis, smördegsinbakad (fuskade och köpte färdig smördeg) fläskfilé med parmesan/vitlökscreme fraiche och en god sallad till. :)
 
har ni någon paradrätt som alltid går hem? 
 

Cheesecake med vit choklad

Jag gjorde en cheesecake härom dagen och bjöd mina systrar på. Den var uppskattad. Men eftersom jag hetsade den lite till att svalna genom att ställa den i frysen så sjönk den ihop lite. Men den var himla god ändå. Toppade den med färska bärv :) Det är samma recept som chokladcheesecaken, har bara bytt ut chokladen mot vit choklad och kaffet mot lite citronsaft.
 

Hallon- och limekaka

Somrig och god kaka med hallon och lime. Något jag bakat på jobbet. Helst ska den här kakan vara lite kladdig i mitten, så som en kladdkaka. Så när du gör denna, kolla då med en sticka i mitten när den börjar vara färdig. Är det lite kladdigt på den så är det klart.
 
Du behöver:
 
300 g smör
5 dl socker
4 ägg 
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
200-300 g hallon
1 lime
 
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Riv skalet från limen och pressa i saften. Tillsätt smör, mjöl och vaniljsocker. Häll ut i en bröad långpanna och häll över dina hallon. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30-35 min. Skär upp i bitar då den kallnat. Klart!
 

Zucchinipaj med tomat och fetaost

En pajslår väl aldrig fel? Man kan ta med den på piknick lika väl som ha den på ett buffébord. Den här får ni bara inte missa i så fall! :) Ett bra alternativ om man vill göra något vegetariskt.
 
Du behöver:
 
pajskal
 
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsksalt
 
Knåda ihop degen tills den är smidig. Tryck ut den i en pajform och ställ i kylen i 30 min. Förgrädda sedan i 10 min175 grader.
 
Fyllning
 
1 zucchini
1 vitlöksklyfta
1 tomat
1 förpackning fetaost
2 ägg
3 dl grädde
1 nypa salt och peppar
 
Skiva zucchinin i tunna skivor. Pressa vitlöken och fräs i olivolja. Tillsätt zucchinin och stek tills den börjar mjukna lite. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Häll zucchinin i pajformen, lägg skivad tomat uppepå och häll över äggstanningen. Smula över fetaost och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40-45 min. Klart!
 

Favorit i repris - Chokladcheesecake

Idag har jag jobbat igen och tog med mitt recept på chokladcheesecake. Det är det absolut godaste i cheesecake-väg om ni frågar mig! :)
 
Du behöver:
 
Botten
 
75 g smör
250 g digestivekex
 
Smält smöret och smula kexen i en bunke. Häll över det smälta smöret och rör om ordentligt. Tryck sedan ut i en form med löstagbara kanter, ställ i kylen.
 
Fyllning
 
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
½ dl starkt ljummet kaffe
200 g mörk choklad (70 %)
2 ägg
3/4 dl socker
2-3 tsk kakao
 
Rör ihop creme fraiche och färskost till en slät smet. Tillsätt kaffet som du rört ner kakao i. Smält chokladen över vattenbad och häll sedan över till färskostblandningen. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt lite i taget i färskostblandningen. Rör om ordentligt! Häll över till formen. Jag rev lite apelsinskal över. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 35 min. Den ska vara lite lös i mitten, den stelnar då den kallnat. Låt stå svlat/kallt någon timme innan servering. Klart!
 

Kycklingfilé med potatissallad och parmesankräm

Det blev en riktigt god middag igår, om än lite sent! Somrigt och härligt. Inte allt för tidskrävande heller :)
 
Du behöver:
 
Potatissallad
 
10 potatisar
1 rödlök
1 näve sockerärtor
ca 3-4 bitar soltorkade tomater
2 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
1 msk dujonsenap
2 tsk paprikapulver
salt & peppar
 
Skala/skrubba potatisen och skär den i tärningar och koka dem. Hacka under tiden upp rödlök, sockerärtor och soltorkade tomater. Lägg i en skål. Blanda ihop vinegretten i en skål. När potatisen är färdgkokt häller du av vattnet och låter dom svalna lite. Häll sedan i skålen med tomaterna, rödlöken och sockerärtorna. Häll över vinegretten och rör om försiktigt så inte potatisen mosas. Klart!
 
Kycklingen
 
4 kycklingefiléer
fetaost
grillkrydda
salt & peppar
 
Skär en skåra i kycklingen där du kan stoppa in fetaosten. Krydda med grillkrydda och salt och peppar. Ställ i ugnen på 225 grader i ca 30-40 min beroende på hur stora filéerna är. Klart!
 
Parmesankräm
 
2 dl creme fraiche
1 dl riven parmesanost
salt 
 
Riv parmesanosten i en skål och tillsätt creme fraiche och salt. Rör om och ställ i kylen en stund. Klart!
 

RSS 2.0