Surdegsbröd

Har kommit hem från svärmor där vi varit i fem dagar. Skönt med en semester. Jag har ju inte semester direkt nu i sommar eftersom jag jobbar på ett café. I alla fall. Jag har bakat surdegsbröd för första gången. Helt otroligt gott blev det! Tyvärr har jag inte satt surdegen själv utan svärmor köpte av en vän till henne så det bara var att sätta igång med bakandet direkt. Nästa gång ska jag sätta en surdeg själv :)
 
Det här receptet ger två bröd som är otroligt saftiga och luftiga. Eftersom det även är jäst i så blir dom inte så där sega som surdegsbröd brukar bli, utan lätta och luftiga. Och som sagt - otroligt saftiga!
 
Du behöver:
 
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
180 g vetesurdeg
180 g rågsurdeg
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
 
 
Smula jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör om tills det lösts upp. Tillsätt allt utomvetemjölet och rör om väl. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget. Degen ska vara som en tjock gröt. Ju lösare du har degen (utan att överdriva, du ska kunna baka ut två stora bollar.) desto saftigare bröd.
När du arbetat in mjölet strör du över lite vetemjöl uppepå och täcker bunken med plastfolie. Jäs i 2 timmar.
 
Baka ut två runda bollar på en plåt och jäs i ytterligare 1 timme. Grädda sedan i mitten av ugnen på 225 grader i 5 min, sänk sedan värmen till 180 grader och grädda i 10 min till. Stick en termometer i brödet, när kärnan nått 96 grader är brödet klart. Ta ut och låt svalna under bakduk. Klart!
 


Kommentarer
Postat av: Johanna

Mmm, det ser jätte gott ut! Nybakt bröd är bland det bästa som finns!

2012-07-16 @ 21:17:22
URL: http://johannasmumsigasmycken.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0