Temperera din Choklad!
Jag rekomenderar att du tempererar chokladen om du ska göra till exempel praliner. Det är lite stök och bök, men så himla värt det! När du ska temperera choklad är det olika temperaturer som gäller för mörk, ljus och vit choklad. Här kommer gradantalen som gäller för att få blank och fin choklad som inte smälter i rumstemperatur när du gjort godsaker av det. :)
Mörk choklad - Värm till 48-50 grader, kyl till 27 grader, värm sedan upp till 31 grader.
Mjölkchoklad - Värm till 45 grader, kyl till 26 grader, värmsedan upp till 30 grader.
Vit choklad - Värm till 40 grader, kyl till 25 grader, värm sedan upp till 28 grader.
Så här gör du:
1. Finhacka chokladen. Smält halva chokladmängden över vattenbad och värm till rätt temperatur.
2. Tag bort skålen från värmen och rör ned resterande choklad tills hela mängden kylts ned till rätt temperatur.
3. Ställ därefter tillbaka skålen över vattenbadet och värm upp till rätt temperatur.
Sedan är chokladen klar att använda.
wow..hur gör man egentligen praliner? hm, kanske finns ngt inlägg om det på din blogg ifs :)