Powered by Jasper Roberts - Blog

Tjälknöl (Tjälaknul)

Åh det här är så oförskämt gott så har ni aldrig testat det så måste ni verkligen göra det! I lördagsmorse hade svärmor satt in en älgstek i ugnen som vi sedan fick hålla koll på och lägga i en lag. Tjälknöl är otroligt lättsamt att göra då de mest sköter sig själv.
 
Du behöver:
 
Stek
 
ca 1 kg stek
kökstermometer
 
Lägg den hårdfrusna steken i ugnen somdu ställt på 100 grader. När den börjat tina kan du sticka i termometern. Vid 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader rosa och vid 75 genomstekt. Vi hade köttbiten inne tills den var 72 grader och det blev perfekt. Det tar olika tid beroende på vad för slags kött du använder och formen på köttbiten. Vår tog ca 3 timmar.
 
Lag:
 
7 dl vatten
3 dl vin
2 tsk socker
1 dl salt
1 tsk krossad svartpeppar
5 st grovhackade vitlöksklyftor
1 smulat lagerblad
1 tsk timjan
 
Medan köttet är i ugnen kokar du lagen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan lagen svalna. När köttet är klart lägger du steken i lagen och låter dra i några timmar. Det är bra att göra detta på förmiddagen. Då har steken legat hela dagen i lagen och dragit åt sig all god smak! Ta upp ur lagen och skär i tunna skivor. Servera med till exempel potatisgratäng. Ät och njut! :)


 
Maria lagar mat | tjälknöl, tjälaknul | |
Upp