Powered by Jasper Roberts - Blog

Surdegsbaguetter

Något jag länge velat testa att göra, är surdegsbröd från grunden. Alltså från att sätta en surdeg till det färdiga brödet. Jag har inte vågat tidigare då jag trott att det är superinvecklat och svårt. bara att få till själva surdegsgrunden har känns som en hel vetenskap i sig.
 
Till slut tog jag mod till mig; "vad är det värsta som kan hända? -Att det skiter sig, helt enkelt!" En surdegsgrund är inte ett dugg svårt att få till heller. Den sköter sig mest själv, det enda du behöver göra är att mata och röra om lite då och då. Det bästa är att du kan göra surdegen på vilket mjöl du vill. Men en vetesur kan användas i vilket bröd som helst, därför valde jag just vetemjöl.
 
SÄTT SURDEG
 
Du behöver:
 
100 g mjöl (jag använde vetemjöl)
120 g vatten
20 g honung
 
Förvara i rumstemperatur 22-26 grader i 4 dagar. Rör om morgon och kväll.
 
Dag 1. Värm vattnet till ca 40 grader. Blanda vatten, mjöl och honung i en bunke. Massan ska vara trögflytande. Häll sedan över i en glasburk och lägg locket löst uppepå.
 
Dag 2 kväll. Dags för matning! Rör ihop 20 g mjöl och 20 g ljummet vatten. Rör ner i din surdegsgrund
 
Dag 4. Är din surdegsgrund bubblig och dallrig i konsistensen och luktar syrligt? Då är den klar att använda. Är den inte klar? häll ut ca hälften av surdegsgrunden och börja om ifrån dag 2 kväll. Använder du inte allt vid bakningen kan du förvara den i kylen och mata den en gång i veckan, eller frysa in den.
 
SURDEGSBRÖD
 
Du behöver:
 
250 vetesurdeg
5 ½ dl kallt vatten
10 g jäst
ca 13-14 dl vetemjöl
2 ½ tsk havssalt
Olivolja att smörja en bunke med
 
Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt vetesuren och lite mjöl i taget. Arbeta degen (gärna i en köksassistent) i ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta degen på hög hastighet i ytterligare 5 min
 
Smörj en stor bunke med olivolja som du sedan lägger degen i. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 60 min
 
Ta upp degen, vik den som ett kuvert, lägg tillbaka i bunken med skarven nedåt. Låt jäsa i ytterligare 60 min.
Skälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i fyra delar och forma till baguetter, snurra degen. Låt jäsa i ca 10 min på plåten.
 
Ställ ugnen på 275 grader, och dra ner värmen till 225 grader då du ställer in bröden. Grädda i ca 25-30 min. Klart!
 
matbröd & fikabröd | surdegsbaguetter,vetesurdeg | | Kommentera |

Turkos Lakrits- och Lime Tårta

 
Tårtor är roligt att göra. Så roligt att jag bestämde mig för att göra en våningstårta bara för att! Dessutom känner jag att jag vill öva på våningstårtor, eftersom att jag har bröllopstårtor att göra framöver
 
Denna tårta är fylld med en supergod limemousse, och den absolut godaste lakritscreme som någonsin vispats ihop i denna värld, och jag överdriver inte ens! :) Tårtan är spacklad med marängsmörkräm och täckt med MMF. Jag kommer inte ge MMF ett försök till faktiskt. Jag tycker den är besvärlig att få slät och fin så nä, det finns bättre alternativ. 
 
LAKRITSCREME
 
Du behöver:
 
1 lakritsstång (finns på apoteket)
3 dl grädde
3-4 msk socker
3 nypor flingsalt
 
Hacka lakritsstången i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Värm grädden på medelvärme till lakritsstången smält helt. Rör ner socker och salt. Häll upp en skål och täck med plastfolie. Ställ i kylen över natten. Vispa upp och fyll din tårta. Klart!
 
LIMEMOUSSE
 
Du behöver:
 
3 dl grädde
2 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
saften från 1 lime
skalet från 2 lime
3/4 dl socker (vill du ha den sötare är det bara att tillsätta mer socker)
 
Häll grädden i en bunke. Ta 1 dl av grädden och värm i en kastrull tillsammans med socker och limesaft och limeskal. Det får inte koka! Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa upp resterande grädde i en bunke tillsammans med vaniljsocker. När gelatinbladen blivit mjuka lägger du dem i kastrullen med grädden och rör om tills dom lösts upp. Låt sedan grädden svalna och häll över till bunken och rör om väl. Plasta sedan in och ställ i kylen. Låt stå i minst 2 timmar. Klart!
 
 
Tårtor & Rulltårtor | lakritscreme, limemousse, lakritsmousse | | 5 kommentarer |

Rice Krispies Bars

 
Idag tänkte jag bjuda på något som är superenkelt att svänga ihop, och galet gott när man är sugen på nånting men inte riktigt vet vad. Du kan även använda dig av detta recept om du ska modellera figurer till en tårta tex. Mycket godare än att göra av Sugarpaste rätt igenom! Dessutom blir sockerpastan rätt tung, om man ska göra något större, då är det här ett bra alternativ!
 
Tips! Vill du modellera med detta som grund? Forma då massan medan den fortfarande är varm, ställ sedan i kylen. Sedan kan du skära till den om det behövs.
 
RICE KRISPIES BARS
 
Du behöver:
 
2 msk smör
150 g marshmallows
7 ½ dl Rice Krispies
4-5 msk kokosflingor (kan uteslutas)
Choklad att ringla uppepå
 
Smält smöret i en kastrull, häll sedan i marshmallowsen och smält dem på medeltemperatur. När marshmallowsen smält rör du i flingorna och kokos. Häll upp i en form som du klätt med bakplåtspapper. Ställ i kylen. När massan stelnat skär du upp i bitar och ringlar på smält choklad. Klart!
Praliner & Godis | Rice Krispies Bars | | Kommentera |
Upp