ls Mariasbakglädje -

Surdegsbaguetter

Något jag länge velat testa att göra, är surdegsbröd från grunden. Alltså från att sätta en surdeg till det färdiga brödet. Jag har inte vågat tidigare då jag trott att det är superinvecklat och svårt. bara att få till själva surdegsgrunden har känns som en hel vetenskap i sig.
 
Till slut tog jag mod till mig; "vad är det värsta som kan hända? -Att det skiter sig, helt enkelt!" En surdegsgrund är inte ett dugg svårt att få till heller. Den sköter sig mest själv, det enda du behöver göra är att mata och röra om lite då och då. Det bästa är att du kan göra surdegen på vilket mjöl du vill. Men en vetesur kan användas i vilket bröd som helst, därför valde jag just vetemjöl.
 
SÄTT SURDEG
 
Du behöver:
 
100 g mjöl (jag använde vetemjöl)
120 g vatten
20 g honung
 
Förvara i rumstemperatur 22-26 grader i 4 dagar. Rör om morgon och kväll.
 
Dag 1. Värm vattnet till ca 40 grader. Blanda vatten, mjöl och honung i en bunke. Massan ska vara trögflytande. Häll sedan över i en glasburk och lägg locket löst uppepå.
 
Dag 2 kväll. Dags för matning! Rör ihop 20 g mjöl och 20 g ljummet vatten. Rör ner i din surdegsgrund
 
Dag 4. Är din surdegsgrund bubblig och dallrig i konsistensen och luktar syrligt? Då är den klar att använda. Är den inte klar? häll ut ca hälften av surdegsgrunden och börja om ifrån dag 2 kväll. Använder du inte allt vid bakningen kan du förvara den i kylen och mata den en gång i veckan, eller frysa in den.
 
SURDEGSBRÖD
 
Du behöver:
 
250 vetesurdeg
5 ½ dl kallt vatten
10 g jäst
ca 13-14 dl vetemjöl
2 ½ tsk havssalt
Olivolja att smörja en bunke med
 
Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt vetesuren och lite mjöl i taget. Arbeta degen (gärna i en köksassistent) i ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta degen på hög hastighet i ytterligare 5 min
 
Smörj en stor bunke med olivolja som du sedan lägger degen i. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 60 min
 
Ta upp degen, vik den som ett kuvert, lägg tillbaka i bunken med skarven nedåt. Låt jäsa i ytterligare 60 min.
Skälp upp degen på mjölat bakbord, dela degen i fyra delar och forma till baguetter, snurra degen. Låt jäsa i ca 10 min på plåten.
 
Ställ ugnen på 275 grader, och dra ner värmen till 225 grader då du ställer in bröden. Grädda i ca 25-30 min. Klart!
 

Turkos Lakrits- och Lime Tårta

 
Tårtor är roligt att göra. Så roligt att jag bestämde mig för att göra en våningstårta bara för att! Dessutom känner jag att jag vill öva på våningstårtor, eftersom att jag har bröllopstårtor att göra framöver
 
Denna tårta är fylld med en supergod limemousse, och den absolut godaste lakritscreme som någonsin vispats ihop i denna värld, och jag överdriver inte ens! :) Tårtan är spacklad med marängsmörkräm och täckt med MMF. Jag kommer inte ge MMF ett försök till faktiskt. Jag tycker den är besvärlig att få slät och fin så nä, det finns bättre alternativ. 
 
LAKRITSCREME
 
Du behöver:
 
1 lakritsstång (finns på apoteket)
3 dl grädde
3-4 msk socker
3 nypor flingsalt
 
Hacka lakritsstången i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Värm grädden på medelvärme till lakritsstången smält helt. Rör ner socker och salt. Häll upp en skål och täck med plastfolie. Ställ i kylen över natten. Vispa upp och fyll din tårta. Klart!
 
LIMEMOUSSE
 
Du behöver:
 
3 dl grädde
2 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
saften från 1 lime
skalet från 2 lime
3/4 dl socker (vill du ha den sötare är det bara att tillsätta mer socker)
 
Häll grädden i en bunke. Ta 1 dl av grädden och värm i en kastrull tillsammans med socker och limesaft och limeskal. Det får inte koka! Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa upp resterande grädde i en bunke tillsammans med vaniljsocker. När gelatinbladen blivit mjuka lägger du dem i kastrullen med grädden och rör om tills dom lösts upp. Låt sedan grädden svalna och häll över till bunken och rör om väl. Plasta sedan in och ställ i kylen. Låt stå i minst 2 timmar. Klart!
 
 

Rice Krispies Bars

 
Idag tänkte jag bjuda på något som är superenkelt att svänga ihop, och galet gott när man är sugen på nånting men inte riktigt vet vad. Du kan även använda dig av detta recept om du ska modellera figurer till en tårta tex. Mycket godare än att göra av Sugarpaste rätt igenom! Dessutom blir sockerpastan rätt tung, om man ska göra något större, då är det här ett bra alternativ!
 
Tips! Vill du modellera med detta som grund? Forma då massan medan den fortfarande är varm, ställ sedan i kylen. Sedan kan du skära till den om det behövs.
 
RICE KRISPIES BARS
 
Du behöver:
 
2 msk smör
150 g marshmallows
7 ½ dl Rice Krispies
4-5 msk kokosflingor (kan uteslutas)
Choklad att ringla uppepå
 
Smält smöret i en kastrull, häll sedan i marshmallowsen och smält dem på medeltemperatur. När marshmallowsen smält rör du i flingorna och kokos. Häll upp i en form som du klätt med bakplåtspapper. Ställ i kylen. När massan stelnat skär du upp i bitar och ringlar på smält choklad. Klart!

Vaniljcheesecake med Hallon och Passionsfrukt

 
 
Cheesecake kan verkligen aldrig bli fel. Man kan variera till oändlighet och den är så len och god i konsistensen. Denna gjorde jag hos svärmor nu i helgen, den blev mycket uppskattad, kan jag säga! 
 
Så, välkomna våren med denna Cheesecake, precis som jag gjorde :)
 
Du behöver:
 
Botten
 
100 g smör
250 g digestivekex
 
Smula kexen i en bunke och smält smöret. Häll det smälta smöret över kexen och rör om noga. Trycksedan ut i en springform (form med löstagbara kanter) och ställ i kylen.
 
Fyllning:
 
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 dl socker
1  vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
250 g hallon
4 passionsfruktet
4 tsk socker
 
Vispa philadelphiaosten mjuk och tillsätt creme fraiche. Vispa upp ägg, frön från vaniljstång och socker och häll i lite i taget och blanda väl. Häll sedan i formen och bred ut. Koka hallonen med 4 msk socker. Sila bort kärnorna. Häll över cheesecaken och gör fina mönster. Slå formen i bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Grädda sedan i nedre delen av ugnen på 175 grader i 40-50 min. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten då du tar ut den. Den stelnar till då den kallnat. Låt den sedan svalna i kylen. Garnera efter tycke och smak eller ät som den är. Klart!
 

Ljummen gurksallad med Sparris och Lime

 
 
Kors i taket, tänker ni säkert nu -"Hon lägger ju upp MAT?" Japp. Helt rätt! Nog för att jag älskar att baka, men mat är också något som jag älskar, både att laga och äta :) Grillsäsongen närmar sig, framför allt i södra Sverige. Här är det dock en hel del snö kvar men för er som börjat grilla - Här kommer något som passar utmärkt till både grillat kött och fisk så som lax :) 
 
Enkelt som attans är detta också, går på ett kick att göra! Jag tror inte det finns någon som inte uppskattar god mat som dessutom är snabblagad :)
 
LJUMMEN GURKSALLAD 4-6 portioner
 
Du behöver:
 
1 gurka
ca 6-8 färska, gröna sprarrisar
½ lime
½ vitlöksklyfta
4 msk creme fraiche
1 tsk dijonsenap
flingsalt och peppar efter smak
 
Börja med att bryta av sparrisen för att få bort den "träiga" delen. Bara böj sparrisen så går den av på rätt ställe. Hacka upp i lagom stora bitar och stek den och den pressade vitlöken i en het panna med lite smör.
 
Skala gurkan. Använd en osthyvel till att göra tunna skivor på längden av gurkan, precis som när du hyvlar en ost. Rör ihop creme fraiche, saften från limen, senap, flingsalt och peppar. Smaka av. 
 
Släng ner gurkan i stekpannan tillsammans med sparrisen och vänd runt, den ska bara bli ljummen. Salta med lite flingsalt. Rör sedan ner creme fraiche-blandningen till gurkan. Häll upp på ett serveringsfat eller i en snygg skål. Klart!
 
 

DIY - Gumpaste Rose

Jag har fått en del förfrågningar om en video där jag visar hur jag gör mina rosor i gumpaste. Självklart ville jag hjälpa till och ge er tips och råd. Dock är det inte världens bästa bild och ljud. Jag behöver verkligen inskaffa en riktig kamera! Bara man vet tillvägagångssättet så är det faktiskt inte jättesvårt att göra dessa maffiga rosor. Det är inte busenkelt heller, men övning ger färdighet! :)
 
Kan dra några tips här och nu också. För er som inte har lust att titta men ändå vill ha lite hjälp :)
 
1. Kavla gumpasten riktigt tunnt. Ju tunnare, desto finare blomma.
2. Stressa inte! Låt rosen torka mellan varven, så är risken betydligt mindre att den kollapsar.
3. Kladdar gumpasten? Spola händerna i kallt vatten en stund så ska du se att det går bättre. Du kan även smörja in händerna med "Petal Base".
  

Friterade munkar - Fried Donuts

 
 
Något jag älskar med marknader och festivaler är att det brukar gå att få tag i färska munkar. Det är så otroligt gott och jag skulle kunna sätta i mig flera stycken på en grisblink! Jag har funderat över det här med munkar.. Det kan väl inte vara så förbaskat svårt, eller?
 
Svar: Nej! Det är det inte! Vilken jäkla tur för oss munkälskare va? ;) Idag tog jag och gjorde mig ett gäng och dom blev verkligen supergoda! Dessa kan sedan doppas i choklad eller så kan man fylla dem med tex Nutella eller din favoritsylt. Jag däremot, jag tycker dom är godast somdom är, enbart rullade i socker! :)
 
 
MUNKAR 15-20 st
 
Du behöver:
 
1 ägg
1 dl socker
2 msk smör
1 dl mjölk
1 ½ tsk bakpulver
5 dl mjöl
frityrolja
strösocker
 
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver in en bunke och vänd sedan ner i degen. Ta ur degen ur bunken och knåda den på mjölat underlag. Dela upp degen i jämnstora bitar, ca 15-20 stycken. 
 
Rulla bollar som du sedan gör ett håll i, snurra degen runt ditt finger tills du har ett ganska stort hål. har du ett för litet håll så kommer det jäsa ihop när du friterar dem.
 
Fritera sedan några munkar åt gången o den oljan som är ca 170-180 grader. Har du ingen fritös kan du använda en kastrull och en hushållstermometer, men ha INTE fläkten igång när du gör detta, av säkerhetsskäl! Fritera tills dem är gyllene på båda sidor. Lägg munkarna på hushållspapper för att rinna av, rulla i socker. Klart!
 

Svartvinbärs-Macarons - Black Currant Macarons

  
 
Hurra!
Mitt svartvinbärspulver kom med posten igår, och jag kunde givetvis inte vänta med att inviga det! Dessa macarons blev både vackra för ögat och smakade rent gudomligt! Jag tillsatte ingen pastafärg till mina macarons, då jag tyckte av dom fick en fin ljuslila färg av bärpulvret.
 
Jag måste dock erkänna att jag var måttligt nervös inför att tillsätta bärpulvret. Macarons är känsliga små konstverk, risken för att det skulle bli pannkaka av alltihop kändes stor. Men, dom blev helt perfekta
 
Dessa små sötingar är alltså av svartvinbärssmak rakt igenom! Jag hittade svarta vinbär i frysen som jag plockat sommaren som var. Tur att man har sina bortglömda gömmor ;)
 
Macarons
 
Du behöver: 
 
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
3 g svartvinbärspulver
eventuell pastafärg
 
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
 
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
 
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt bärpulvret och äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
 
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
 
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
 
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge,då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använde mig av ett snapsglas och ritade ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
 
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min(kan variera från ugn till ugn, mina tog 14-15 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.
 
Smörkräm med svarta vinbär
 
Du behöver:
 
75 g smör
1 dl florsocker
ca 2 dl svarta vinbär
1 msk socker
 
Börja med att koka bären med sockret till dem kokat sönder (ca 5 min). Sila bären så du får en slät puré. Ställ i kylen och låt den svalna.
 
Vispa smör och florsocker smidigt, gärna i minst 10 min, tills du ser att smörkrämen börjar bli vit i färgen. Rör ner svartvinbärspurén. Häll i en spritspåse och spritsa ut över hälften av dina macarons. Klart!
 

Hallonsorbet med Vanilj - Raspberry Sorbet with Vanilla

 
Alltså.. *pratar med munnen full* Allvarligt. Jag skojar inte, över driver inte ens, när jag säger att denna Sorbeten är den absolut godaste jag någonsin stoppat i min mun!  Herregud och jävlar. Ibland lyckas jag verkligen med stordåd ;)
 
Receptet är lätt som en plätt och även den som har tummen mitt i handen klarar av att göra denna! Det lovar jag ;) Den här sorbeten skulle passa perfekt att avsluta en riktig brakmiddag med. Det är gott med något lätt och svalkande när man stoppat i sig så det nästan kommer mat ur öronen :) Eller, till en varm sommardag ute i solen, perfekt! :)
 
Du behöver:
 
ca 5 dl hallon
½ tsk vaniljpulver
1 ½ dl vatten
1 ½ dl socker
1 äggvita (kan uteslutas)
1 msk citronsaft 
 
Börja med att koka sockerlagen. Alltså socker och vatten i en kastrull, koka några minuter och låt sedan svalna. Vispa äggvitan i en bunke tills den är fast och du kan vända bunken upp-och-ner. Mixa dina hallon till en slät puré.
 
När sockerlagen svalnat rör du ner den i din hallonpuré. Tillsätt sedan äggvitan, citronsaft och vaniljpulvret. Har du en glassmaskin kan du köra den i maskinen i ca 30 min tills den fått rätt konsistens. Annars kan du ställa den i frysen i en form, rör om med en gaffel lite då och då. Klart!
 

Hej och Välkommen till Marias Bakglädje!

Hej på er!
 
Jag heter Maria och bor i Strömsund, Jämtland. Min passion för bakning har alltid funnits där nånstans i bakgrunden, men när jag blev gravid gick jag helt bananas med bakningen och bakade tills dagen innan jag åkte in på BB.
 
Att jobba med händerna är något jag älskar, jag brinner för både det söta bakverken och fotograferingen. När jag säger brinner för det, så menar jag verkligen BRINNER! På dagarna bakar och fotar jag, på kvällen fantiserar jag om nästa experiment, på natten drömmer jag om de perfekta bakverken ;)
 
När jag inte bakar så älskar jag att umgås med min familj. Min fästman Dennis och vår 2åriga son Colin, är det bästa jag vet! Man skulle kunna säga att jag är lite av en Rock Chick som förvandlats till en Bullmamma. Fast rockbruden finns kvar där inne med förstås!
 
Jag hoppas kunna inspirera er med mina bilder och bakverk, och att ni känner att ni vill rota fram bakgrejerna hemma och låta mjölet yra!
 
 

Vaniljmacarons med Vit Chokladsmörkräm

 
Mm-m-mmm.. Det har var nog bland de godaste macaronsen jag gjort. Kanske låter smakerna lite simpla, men det behöver inte alltid vara så himla avancerat, tycker jag. Jag färgade mina macarons med vit pulverfärg, för att få dem lite ljusare, det är givetvis inte alls nödvändigt!
 
Jag använder ingen matta att spritsa mina macarons på. Jag tycker det känns onödigt att lägga massa pengar på en sådan, när det funkar exakt lika bra att spritsa dem på ett oljat bakplåtspapper. Så, då kan man lägga dem pengarna på något annat roligt istället :)
 
Macarons
 
Du behöver: 
 
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
½ tsk vaniljpulver
eventuell pastafärg
 
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
 
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
 
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt vanilj och äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
 
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
 
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
 
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge,då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använde mig av ett snapsglas och ritade ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
 
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min(kan variera från ugn till ugn, mina tog 14 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.
 
Vit Chokladsmörkräm
 
Du behöver:
 
75 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
50 g vit choklad
 
Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa florsocker och florsocker smidigt, gärna i ca 10 min. Låt chokladen svalna lite innan du tillsätter den till smörkrämen. Vispa ner chokladen och spritsa sedan ut över hälften av dina macarons och para ihop dem med en partner. Klart!
 

Sammetslen Chokladmarkis

 
Det finns nog ingen i min bekantskapskrets som missat att jag är en riktig sucker för choklad. Allra helst mörk choklad med kanske lite flingsalt. Mmmm.. Så, idag var jag sugen på något gott och chokladigt. Bläddrade i mina chokladböcker för inspiration och bestämde mig ganska snabbt för att göra denna goding!
 
Chokladmarkisen är sammetslen och så god att jag nästan dör litegrann. Den riktigt smälter i munnen! Jättegott att servera med en klick vispad grädde, eller om man söker ett lite fräschare alternativ - en klick creme fraiche :)
 
Du behöver:
 
250 g mörk choklad (70%)
3 gelatinblad
3 medelstora äggulor
2 msk cognac om så önskas
1 nypa flingsalt
 
25 g socker (till sockerlag)
½ dl vatten (till sockerlag)
 
4 dl vispgrädde
kakao till servering
 
1. Hacka och smält chokladen över ett vattenbad. Vispa grädden i en bunke. Vispa äggulorna vita och porösa i en annan bunke.
 
2. Koka sockerlagen till 118 grader. Häll sedan sockerlagen till äggulorna medan du vispar med elvisp. Vispa tills äggblandningen börjar tjockna och svalnat.
 
3. Häll hälften av den smälta chokladen i äggblandningen och rör om noga. Smält gelatinbladen i en kastrull på låg värme. Tillsätt sedan resten av chokladen och de smälta gelatinbladen i äggblandningen. Rör om.
 
4. Tillsätt grädden och och blanda väl. Häll upp i en avlång form, tex en limpform som är klädd i bakplåtspapper. Ställ i kylen och låt stelna. Ta sedan ur markisen ut formen och skär upp skivor. Klart!
 
 
 

Vårig Ombre-tårta lagom till 1års Dagen!

 
Mina två systrar, samt två av systerbarnen som bor i Nynäshamn, har varit här och hälsat på nu i veckan. Jag ville göra något fint och gott att bjuda dem på, så igår gjorde jag denna tårtan. Jag har aldrig gjort en sådan Ombretårta tidigare, men det var faktiskt inte svårt alls :) Och god som attans blev den med! Det fina tårtfatet har jag faktiskt gjort alldeles själv, och jag är mäkta nöjd med min insats ;)
 
Botten är en "lika-delar" och tårtan är fylld med min hallonmousse samt geishafluff. Jag har ingen liten bakform, så jag gjorde min botten i en kastrull som jag klädde in i bakplåtspapper. Funkar jättebra det med :) Sedan är den spacklad med marängsmörkräm.
 
Imorgon fyller min blogg hela 1 år! Jag hade lite som mål att nå upp till 100 följare på Bloglovin, de saknas en enda följare, men men.. det var väl inte hela världen :) Jag tycker det är helt fantastiskt ändå att så många gillar min blogg! 
 
Geishafluff
 
Du behöver:
 
150-200 g geishachoklad
3 dl grädde
 
Hacka ner chokladen i grädden i en kastrull. Värm upp grädden och rör om lite då och då tills chokladen smält. Det får inte koka! ta av från värmen, häll upp i en skål och plasta in. Ställ i kylen över natten. Vispa upp. Klart!
 
Marängsmörkräm
 
Du behöver:
 
4 äggvitor
3 dl socker
några droppar citronsaft
½ tsk vaniljextrakt
250 g rumstempererat smör
 
Blanda alla ingredienser utom smöret i en värmetålig bunke. Ställ över vattenbad och vispa för hand tills marängen uppnår 65 grader. Ta av från värmen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt. Klicka sedan i lite smör i taget. Vispa tills smörkrämen går ihop och har ungefär samma konsistens som hårt vispad grädde. Klart!
 
 
 
 

Ljuvligt God Morotskaka

 
Min svärmor har bett mig baka något gott fikabröd nu till påskhelgen, givetvis gör jag det mer än gärna! Morotskaka känns lite som en bortglömd klassiker, hur nu det gick till -det är ju galet gott! :) Det här receptet kommer från Leila Lindholm. Jag dekorerade min kaka med små morötter i sugarpaste, för att den skulle bli lite roligare att titta på. :)
 
Morotskaka
 
Du behöver:
 
3 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 ½ tsk malen kanel
3 tsk bakpulver
3 dl mjöl
1 nypa salt
1 ½ dl matolja
ca 3-4 normalstora rivna morötter
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vänd sedan ner i ägg blandningen. Tillsätt sist oljan och de rivna morötterna. Häll upp i en bröad form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 55 min. ta ut och låt svalna.
 
Cream Cheese Frosting
 
Du behöver:
 
50 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g (en förpackning) philadelphiaost
eventuellt skalet från en lime/citron
 
vipsa smör och florsocker smidigt. Vipsa sedan ner philadelphiaosten, vaniljsocker och limeskal. Bred ut över kakan. Klart!
 

RSS 2.0