Mm-m-mmm.. Det har var nog bland de godaste macaronsen jag gjort. Kanske låter smakerna lite simpla, men det behöver inte alltid vara så himla avancerat, tycker jag. Jag färgade mina macarons med vit pulverfärg, för att få dem lite ljusare, det är givetvis inte alls nödvändigt!
Jag använder ingen matta att spritsa mina macarons på. Jag tycker det känns onödigt att lägga massa pengar på en sådan, när det funkar exakt lika bra att spritsa dem på ett oljat bakplåtspapper. Så, då kan man lägga dem pengarna på något annat roligt istället :)
Macarons
Du behöver:
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
½ tsk vaniljpulver
eventuell pastafärg
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt vanilj och äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge,då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använde mig av ett snapsglas och ritade ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min. (kan variera från ugn till ugn, mina tog 14 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.
Vit Chokladsmörkräm
Du behöver:
75 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
50 g vit choklad
Smält chokladen över ett vattenbad. Vispa florsocker och florsocker smidigt, gärna i ca 10 min. Låt chokladen svalna lite innan du tillsätter den till smörkrämen. Vispa ner chokladen och spritsa sedan ut över hälften av dina macarons och para ihop dem med en partner. Klart!
Så fina dina macarons blev. Och vad gott med vit chokladsmörkräm i.