Ljuvig Lakritskola
Receptet på denna lakritskola kommer från apoteket. Där säljer de lakritsstång som gör denna kola riktigt god med en härlig lakritssmak. Jag älskar lakrits, så jag pudrade även lite lakritspulver över min kola. Jag skippade glykosen i kolan, den behövs inte! Sedan halverade jag deras recept, så mängden skulle bli alldeles lagom att hälla upp i en limpform för att stelna.
Är du en av dem som undrar varför kolan blir så tunn och tråkig istället för tjocka, härliga bitar? Då gissar jag att du häller upp din kola på en ugnsplåt. Då rinner kolan ut, och därav de tunna bitarna.
LAKRITSKOLA
2 ½ dl grädde
2 ½ dl socker
2 ½ msk ljus sirap
½ lakritsstång
Mortla din lakritsstång till småb bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull med tjock botten och låt koka upp. Småkoka sedan på medelvärme i ca 30 min. (tiden varierar beroende på storleken på kastrullen, en vid kastrull går det fortare i.) Gör kulprovet - Droppa lite av kolan i ett glas med kallt vatten. Kan du fiska upp den och rulla den till en kula mellan fingrarna så är kolan klar.
Häll upp i en limpform som du klätt in i bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur. Skär upp i kuber och slå in i tex bakplåtspapper eller varför inte cellofan?
så gott med lakritskola! De såg riktigt fina ut:) Förra julen gjorde jag lakritsknäck och det var också väldigt gott!