Powered by Jasper Roberts - Blog

Solskensbullar med Saffran


 
Lussekatter är väl ändå ett måste till Första Adventsfikat? Lussekatter i all sin ära, men det är ju lite roligt att prova nya saker med dessa välbekanta smaker! Jag är helt tokig i lussekatter och har varit sedan.. ja, alltid! Född på julafton som jag är, så är julen verkligen speciell för mig. Jag har liksom en dag om året som jag ser fram emot så jag brukar gå All In när julen närmar sig. Och nu, ÄNTLIGEN får jag julbaka! Jag tänker minsann ta igen allt jag inte orkade göra förra året. Tänk vad mycket ett år kan göra. Då hade jag gått in i väggen och ville och orkade ingenting.. Nu, nu längtar jag och ser fram emot och är lycklig. Det här året har verkligen blivit ett lyckat ett!
 
Nåväl, saffransdegen var det ja, jag vägrar kesella i min saffransdeg. Jag använder rikligt med smör och låter bli att tillsätta för mycket mjöl. Degen får gärna vara lite kladdig. Då lovar jag att du kommer få både lufitga och saftiga bullar! Det här receptet har använts i min familj så länge jag kan minnas och det ger de perfekta bullarna, enligt mig :)
 
SOLSKENSBULLAR MED SAFFRAN
 
300 g smör 
1 liter mjölk (gärna röd mjölk)
100 g jäst
4 dl socker
2 g saffran
ca 3 liter mjöl
Vaniljkräm
smör att pensla med och socker att strö över (efter gräddning)
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Häll sedan på mjölket. Degvätskan ska vara fingervarm (37 grader) när du sedan häller den över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan socker och lite mjöl i taget. Jag brukar låta degen vara lite kladdig. Det är bättre att tillsätta mer mjöl vid utbakningen än att tillsätta för mycket mjöl. Då får du torra bullar. Låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30-40 min). Baka sedan ut till runda bollar och låt jäsa i ca 10 min på plåten. Gör gropar i bullarna och fyll med vaniljkräm. Låt jäsa ytterligare 15 min ungefär. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5-7 min, eller tills bullarna är gyllene. När bullarna svalnat penslar du dom med smält smör och strör över socker.
Marias Jul | saffransbullar, solskensbullar med saffran, lussebullar | | 39 kommentarer |

Saffransfudge med Pistagenötter

 
Godis godis godis, blir ju inte sämre av sådana här enkla recept med ett mycket mumsigt resultat :) Jag har alltid lika svårt att hålla mig från att börja alldeles för tidigt med julbaket. Helt ärligt så satte jag en saffransdeg redan i början på oktober ;) Tål du inte nötter kan man givetvis utesluta det ur det här receptet. Citronsyran har jag i för att det kan bli lite väl sött när man använder vit choklad, den tar liksom udden av det :)
 
SAFFRANSFUDGE MED PISTAGENÖTTER
 
1 burk sötat kondencerad mjölk
250 g vit choklad av god kvalité
1 msk smör
1-2 påsar saffran
½ kryddmått citronsyra (kan uteslutas)
ca 2 dl skalade pistagenötter
 
Häll kondencerad mjölk, vit choklad, saffran och citronsyra i en kastrull och värm på svag- till medelvärme till chokladen smält. Klicka sedan i smöret. Häll upp smeten i en limpform som du plastat in med plastfolie. Strö sedan över grovhackade pistagenötter och ställ i kylen att stelna i några timmar. Skär upp i lagom stora bitar. 
 
 
Marias Jul, Praliner & Godis | saffransfudge med pistagenötter saffransgodis, saffran, fudge | | 12 kommentarer |

Kolafudge med Hasselnöt och Choklad

 
Julgodis är något jag aldrig kan få nog av.. Det finns oändliga olika sorter att göra, och jag brukar kämpa för att hinna göra alla sorter jag tänkt mig, men sällan hinner jag. Men dessa är relativt snabbgjorda, för själva kokandet sköter ju sig själv, du behöver bara hålla koll så det inte kokar över och så den inte blir för varm :) Himla god är denna kolafudge. Den är inte seg på något vis utan riktigt smälter i munnen! Så denna godbit kan du till och med bjuda din mormor på, utan att vara rädd att det fastnar i löständerna ;)
 
Detta är en ganska stor sats, och kan givetvis halveras om man istället vill göra en liten sats. Jag gjorde min på mjölkchoklad, nästa gång blir det på en mörkare choklad!
 
KOLAFUDGE MED HASSELNÖT OCH CHOKLAD
 
400 g socker
700 g ljus sirap
3 dl grädde
80 g glykossirap
50 g smör
250 g mjölk choklad eller mörk choklad (smaksak)
2 dl rostade hasselnötter
1 rejäl nypa flingsalt
 
Förbered 2 limpformar att hälla upp smeten i, klä dom med bakplåtspapper. Koka socker, sirap grädde och glukossirap i en stor kastrull (så det inte kokar över kanten). Koka smeten tills den nått 128 grader, har du ingen termometer så gör kulprovet*. Ta sedan av från plattan och tillsätt smöret, finhackad choklad och till sist hasselnötterna. Rör tills chokladen och smöret smält och gått in i smeten. Häll upp i formarna och låt stå i rumstemp eller i kylskåp, gärna över natten, för att stelna. Skär sedan upp i bitar av önskad storlek. Dessa kan såväl frysas som förvarar i kylskåp. Vill du ha dom sådär mjuka och härliga så förvara dom i rumstemp.
 
*Kulprovet innebär att du droppar lite av smeten i ett glas med kallt vatten, kan du fiska upp smeten och rulla den till en kula med fingrarna, så är det klart.
 
 
Marias Jul, Praliner & Godis | kolafudge, hasselnöt, choklad, kola, fudge, chokladfudge, hasselnötsfudge | | 4 kommentarer |
Upp