Powered by Jasper Roberts - Blog

Saftiga Lussekatter

 
Ledsen för den dåliga uppdateringen här, hela familjen låg i magsjuka från förra tisdagen, sedan har det varit helg och annat har gjorts. Men nu så! :)
 
jag har hållt mig i snart två månader från att baka lussekatter. Som jag nämnt förut så är jag helt tokig i julen och älskar lussekatter! Idag föll jag för frestelsen och svängde ihop en deg. Det här är det absolut ultimata receptet på lussekatter, när ni provat detta kommer ni aldrig gå tillbaka till recept med Kesella eller liknande. Det här receptet har min familj använt sen.. Alltid! :) Det blir gudomligt luftiga och saftiga bullar. 
 
Du behöver:
 
300 g smör 
1 liter mjölk (gärna röd mjölk)
100 g jäst
4 dl socker
2 g saffran
ca 3 liter mjöl
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Häll sedan på mjölket. Degvätskan ska vara fingervarm (37 grader) när du sedan häller den över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan socker och lite mjöl i taget. Jag brukar låta degen vara lite, lite kladdig. Det är bättre att tillsätta mer mjöl vid utbakningen än att tillsätta för mycket mjöl. Då får du torra bullar. Låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30-40 min). Baka sedan ut dina lussekatter och låt jäsa i ca 10 min på plåten. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5-7 min. Klart!
 
Obs! Vill du göra längder sänker du värmen till 200 grader och gräddar i 15-20 min.
 
Marias Jul | lussekatter, lussebullar | | 3 kommentarer |
Upp