Powered by Jasper Roberts - Blog

Hjortronmacarons

 
De mest briljanta macaronsen jag testat hittills, vill jag påstå, är dessa med hjortronsmak. Jag bor i norrland, Jämtland för att vara exakt. Här är det rätt vanligt att man plockar hjortron, äter varm hjortronsylt till glass osv. Nu tog jag det ett steg längre och gjorde hjortronen om möjligt ännu lyxigare! Frankrike möter norrland -Det här är resultatet av det hela :) 
 
Otroligt goda! Mandelsmaken mot hjortronen var en perfekt kombo.
 
MACARONS (grundrecept)
 
Du behöver: 
 
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
eventuell pastafärg
 
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
 
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
 
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
 
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
 
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
 
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge, då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använder mig av ett snapsglas och ritar ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca 45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
 
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min(kan variera från ugn till ugn, mina tog 16-17 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.
 
HJORTRONSMÖRKRÄM

100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
ca 3-4 msk hjortronsylt
 
Vispa smör och florsocker vitt och pösigt, du vet att det är klart när det börjar likna hårt vispad grädde. Tillsätt sylten lite i taget. Du kan minska eller öka mängden efter egen smak men var försiktig så du inte tar i för mycket, då skär smörkrämen sig. Spritsa eller klicka ut på hälften av dina macarons och para ihop.
Macarons | cloudberrymacarons, hjortronmacarons, hjortron,hjortronsylt, | | 4 kommentarer |
Upp