Igår knåpade jag ihop en liten tårta, fotade och provsmakade samt bjöd grannen och systern på fika. Frustrationen när man tar bilder man är ivrig att lägga upp, men är utan dator.. Men, idag var datorn klar och jag passade på att fixa bilderna illa kvickt! :) Denna tårtan är riktigt god och var väldigt rolig att göra. Perfekt för chokladälskare ;)
CHOKLADBOTTEN
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
50 g mörk choklad
2 ½ dl vetemjöl
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken, rör sedan ner i äggblandningen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke, sikta sedan ner i smeten och vänd ner mjölblandningen. Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda ner i smeten och häll i en form som är 15 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 45 min.
WIENERNOUGATFYLLNING
100 g dubbelnougat (100 g)
50 g mörk choklad
2 ½ dl grädde
1 gelatinblad
1 påse flagad mandel
Lägg gelatinbladet i blöt. Värm grädde tillsammans med nougaten och chokladen.. När nougaten smält samman med grädden tillsätter du gelatinbladet och rör om väl till det smält. Häll upp i en bunke och ställ i kylen för att kallna i minst 4 timmar. Vispa sedan upp och tillsätt mandeln som du rostat i en torr panna.
NOUGATSMÖRKRÄM
100 g dubbelnougat
200 g rumsvarmt smör
50 g ljus sirap
Vispa smöret mjukt och smidigt. Tillsätt sirapen och vispa ytterligare ca 5 min. Under tiden smälter du nougaten över vattenbad. Låt nougaten svalna till rumstemperatur och tillsätt sedan till smöret. Vispa i ca 5-10 min tills du har en blank och fluffig smörkräm.
MÖRK CHOKLADGANACHE
80 g mörkchoklad
1 dl grädde
10 g smör
Koka upp grädden och tillsätt den finhackade chokladen. Rör ner smöret och låt svalna till rumstemperatur. Toppa sedan tårtan med ganachen.
Åh. Den ser helt underbart god ut!!