Kladdkaka med jordnötsmarängtäcke

Jag känns ha snöat in lite på kladdkakor, måste jag erkänna. Om även det inte syns så väl här inne. Men jag fantiserar ständigt om nya, goda varianter man kan hitta på :) Idag fick det bli en kladdkaka med saltsöt jordnötsmaräng på toppen. L-Ö-J-L-I-G-T gott alltså! Ingen överdrift heller. Att salt och sött är en fantastisk kombo vet ju många redan, tror ni inte på det så är det något ni bara måste prova - ni kommer bli glatt överraskade!
KLADDKAKA
150 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
1 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
ca 50 g chokladknappar
1 tsl bakpulver
Smält smöret och vispa samman socker och ägg. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en klumpfri smet, häll upp en en bröad form på 24 cm och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 20 min. Ta ut och låt kakan kallna.
JORDNÖTSMARÄNG
2 äggvitor
1 ½ dl socker
½ dl vatten
3-4 msk jordnötssmör
1 nypa salt
Koka upp vatten och socker till 118 grader. Under tiden det kokar vispar du upp äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sedan sockerlagen i en fin stråle medan äggvitan vispas på hög hastighet. Fortsätt vispa tills bunken känns sval och marängen är rumsvarm. Rör sedan försiktigt ner jordnötssmör och salt. Spritsa ut över kladdkakan och bränn av med brännare eller kör i ugnen på grilleffekt tills marängen fått fin färg.


Ser underbart gott ut :)