Jag älskar välbeprövade recept, som gått i arv. Det här är ett sådant! Mamma gjorde alltid pepparkaksdeg på just det här receptet, som sedan jag och mina systrar fick ha roligt med. Allt från grisar och granar till egenutskurna figurer blev det :)
Nu när jag har barn själv så vill jag givetvis föra vidare traditionen, så idag blir det nog pepparkaksbak, lagom så här till första advent! Tänk va, om 9 dagar fyller vår son 2 år och om 23 dagar är det julafton och min födelsedag :)
Nå väl, åter till pepparkakorna. Det som är allra bäst med den här degen är att den kan bakas ut direkt. Den behöver inte vila i kylen över natten eller så, det är bara att tuta och köra! Spröda, smakrika och härliga pepparkakor, blir det av detta fantastiska recept! :)
PEPPARKAKSDEG
5 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
4 msk nejlika
1 msk bikarbonat
250 g smör
ca 1 kg vetemjöl
Blanda alla ingredienser utom mjöl och smör i en kastrull och låt koka upp. Passa så det inte kokar över! När det kokat upp sänker du värmen och klickar i smöret och låter det smälta under omrörning. Häll sedan upp i en bunke och tillsätt mjölet. Börja med att tillsätta hälften av mjölet, och sedan fortsätter du att tillsätta lite åt gången tills du har en lättarbetad deg som inte kladdar.
Det kan vara skönt att låta degen svalna något innan du börjar baka dina pepparkakor, men det är inget måste. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 4-5 min tills dem fått lite färg.
kristyrmönstret är inspirerat av Made by Mary's pepparkakor från förra året.
vad fint du har dekorerat dem! Ha en trevlig första advent! Kram