ls Mariasbakglädje -

Frisk Syrénglass

 
Alltså ibland överträffar jag mig själv.. Sommar i en skål. Absolut bästa sättet att beskriva den här glassen! Och god till tusen, om man frågar mig. Frisk och somrig och bara helt underbart god! Förra sommaren provade jag att göra syréndricka, men det här var ju så mycket bättre. Och fin är den också, och det skadar ju aldrig.
 
FRISK SYRÈNGLASS
 
3 äggulor
2 dl mjölk
1 ½ dl syrénblommor
1 dl socker
 
2 ½ dl grädde
½ tsk vaniljpulver
 
2 äggvitor
 
Börja med att lägga blommorna på ett vitt papper, så kryper eventuella kryp bort från blommorna. Lägg äggulor, syrénblommor, socker och mjölk i en kastrull och värm under omrörning tills det börjar tjockna. Sila av blommorna (som nu tappat sin färg). Låt sedan syrénkrämen kallna i kylen. Vispa sedan upp grädde och vaniljpulver samt äggvita i varsin skål. Vänd ner grädden i syrénkrämen och till sist vänder du ner äggvitan. Du kan nu öven blanda i lite färska syrénblommor, för en finare glass. Häll upp i en form och ställ i frysen. Frys i minst 4 timmar.
 

Chokladkakor med Nutella Surprise

 
Småkakor kan i många fall vara rätt underskattad. Själv älskar jag småkakor! Det gör mig nostalgisk och när jag hälsar på min momma brukar det alltid finnas massa olika småkakor att vräka i sig :) Himla trevligt tycker jag :) Denna chokladkaka är snabbakad och kommer dessutom med en överraskning när man biter i den.. En smarrig nutella gömmer sig i mitten!
 
CHOKLADKAKOR MED NUTELLA SURPRISE
 
100 g smör (rumsvarmt)
2 ½ dl mjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljextrakt
1 ½ dl socker
1 ägg
Nutella
 
Kör alla ingredienser utom ägg och nutella i en köksmaskin (eller med elvisp). När du börjar få en smulig massa tillsätter du ägget och kör degen tills den går ihop. Låt degen vila ens tund i kylen. Dela sedan upp i 16 lika stora bitar och rulla till bollar som du sedan plattar till, antingen med händerna eller med kavel. Lägg på en klick nutella och baka ihop till en boll. Vill du ha extra fina kakor kan du rulla dom i lite strösocker för en fin yta. Lägg på plåt och platta till lite så dom inte rullar runt på plåten. Grädda på 200 grader i ca 10 min. låt svalna helt innan du tar dom från bakplåtspappret. Hugg in och njut!
 
 

Lyxig Kladdkaka

 
Choklad, finns det något tillfälle det INTE passar till? Nä, tänkte väl det ;) Den här kladdkakan är något utöver det vanliga. Den är sammetslen och perfekt kladdig. Inte rinnig utan bara sådär gott kladdig! Grädda den inte längre än vad som står i receptet, kakan ska vara lös i mitten när den tas ut, den sätter sig när den får stå kallt. Jag som är en riktig chocoholic skulle kunna sätta i mig hela själv - eller ja, jag skulle kunna göra ett försök åtminstone ;)
 
 
 
LYXIG KLADDKAKA
 
200 g smält smör
200 g mörk choklad av god kvalité
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
 
Smält smöret och tillsätt chokladen och låt den smälta. Rör ihop ägg och socker. Vänd ihop de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt sedan chokladen och rör till en jämn smet. Häll upp smeten i en smörad form, jag bröade med kakao. Grädda i 12 min på 225 grader. Låt sedan stå kallt i någon timme så kakan sätter sig. Servera gärna med vispad grädde och färska bär.
 

Somrig halloncheesecake

 
Nu har det ju varit himla tyst här väldigt länge. Jag har hunnit med att vara höggravid och föda vår andra son, som idag blir 1 månad gammal. Så ni kanske har lite förståelse för tystnaden den här gången och jag hoppas jag har tålmodiga följare som stannar kvar ändå, och inväntar uppdatering med nya, smarriga recept :)
 
Den här cheesecaken är verkligen suveränt god och jag tycker personligen att No Bake är godaste och lyxigaste varianten av cheesecake. Den här var ett riktigt gott avslut på en grillmiddag senast igår! Vill man ha denna med smak av blåbär eller kanske jordgubb, byt då bara ut purén.
 
NO BAKE HALLONCHEESECAKE
 
Botten
 
1 ½ paket oreo-kex
50 g smör (smält)
 
Kör kexen i en mixer tills kexen är söndersmulade, blanda med det smälta smöret och tryck ut i en form med löstagbar kant. Jag använde en 18 cm form. Ställ i kylen. Klä sedan kanterna med bakplåtspapper så inte kakan fastnar i formens kanter.
 
Fyllning
 
500 g philadelphilaost
4 dl creme fraiche
3 dl hallonpuré
2 dl socker
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
4 ½ gelatinblad
 
Vispa philadelphiaost och creme fraiche till en slät smet. Tillstätt socker och vaniljpulver. Vispa sedan ner purén lite åt gången. Lägg gelatinbladen i blöt. Ta en del av smeten och värm i en kastrull. tillsätt gelatinbladen, ett åt gången, och rör tills dom smält helt. rör sedan ihop ordentligt med den övriga smeten och häll över botten. Ställ att stelna i kylen, minst 6 timmar. Servera gärna med färska bär.
 
 

RSS 2.0