ls Mariasbakglädje -

Muffins med rabarbergömma och schweizisk maräng

 
Idag är det som ni kanske vet, muffinsens dag! Om ni inte visste så vet ni det nu ;) Dagen till ära har jag gjort supervåriga och goda muffins med en rabarbergömma och italiensk maräng på toppen. Rabarbern ger en liten kick med sin härliga syra och den lena marängen ger en känsla av ett fluffigt moln i munnen.. Ja, ni hör ju, gå och baka nu med detsamma! ;)
 
RABARBERKOMPOTT
 
ca 100 g rabarber
2 ½ msk socker (mer eller mindre beroende på hur syrligt du vill ha det)
1 knivsudd malen kardemumma
1 msk vatten
 
Hacka rabarbern och lägg alla ingredienser i en kastrull och koka tills rabarber precis börjar falla isär. Ta av från värmen och ställ åt sidan och låt svalna.
 
MUFFINS
 
40 g rumsvarmt smör
100 g mjöl
140 g socker
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker (äkta vanilj)
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
 
Lägg smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Vispa till en mjölig massa. Tillsätt ägg och mjölk och vispa ihop. Häll upp smeten i formar och klicka i rabarberkompott och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min.
 
 SCHWEIZISK MARÄNG
 
2 äggvitor
1 dl socker
½ tsk vaniljextrakt
 
Värm äggvita och socker i värmetålig bunke över vattenbad, vispa för hand tills sockerkristallerna löst sig. Det känner du enkelt genom att "gnugga" smeten mellan fingrarna. Är där sockerkristaller kvar så känner du dem. Ta sedan av från värmen och tillsätt vanilj och fortsätt vispa med maskin tills du har en vit och fluffig maräng som inte längre är varm. Häll upp i spritspåse och spritsa ut över dina muffins. Har du en brännare kan du även bränna av marängen lite för snygg finish!
 

Nyttig Yoghurtglass med Jordgubbar

Till sommaren blir det en hel del glassätande, både till ungarna och mig. Då känns det faktiskt rätt gött att kunna erbjuda ett hälsosammare alternativ som ungarna faktiskt tycker om! Dessa glassar är jackpot då! Fräsch och frisk med tydlig jordgubbssmak.. Nom! Snabbt och enkelt är det att göra med och har du inga glassformar så går det utmärkt att göra detta i en bunke och skeda upp i skålar sedan.
 
 4 PINNGLASSAR
 
1 dl grädde
1 ½ dl turkisk yoghurt
½ dl florsocker eller 2 msk honung (eller ingen sötning alls om så önskas)
4-5 jordgubbar, varav 2 skivas och läggs i formarna
1 krm vaniljpulver
 
Vispa grädden fluffig. Vispa turkisk yoghurt och florsocker för sig och tillsätt vaniljpulvret. Vänd sedan ihop grädde och yoghurten. Mixa eller mosa jordgubbarna i en skål, jag använde färska men det går nog lika bra med frysta, tinade. Kör jordgubbsmoset genom en sil för att få bort kärnorna. SKiva upp 2 jordgubbar och lägg i botten på formarna. Fyll upp med glassmeten nästan hela vägen upp. Häll jordgubbssåsen i en spritspåse och spritsa ner i glassen. Lägg in i frysen och låt stå i minst 4 timmar. Ät och njut!
 
 

RSS 2.0