ls Mariasbakglädje -

Saftiga Lussekatter

 
Ledsen för den dåliga uppdateringen här, hela familjen låg i magsjuka från förra tisdagen, sedan har det varit helg och annat har gjorts. Men nu så! :)
 
jag har hållt mig i snart två månader från att baka lussekatter. Som jag nämnt förut så är jag helt tokig i julen och älskar lussekatter! Idag föll jag för frestelsen och svängde ihop en deg. Det här är det absolut ultimata receptet på lussekatter, när ni provat detta kommer ni aldrig gå tillbaka till recept med Kesella eller liknande. Det här receptet har min familj använt sen.. Alltid! :) Det blir gudomligt luftiga och saftiga bullar. 
 
Du behöver:
 
300 g smör 
1 liter mjölk (gärna röd mjölk)
100 g jäst
4 dl socker
2 g saffran
ca 3 liter mjöl
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Häll sedan på mjölket. Degvätskan ska vara fingervarm (37 grader) när du sedan häller den över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan socker och lite mjöl i taget. Jag brukar låta degen vara lite, lite kladdig. Det är bättre att tillsätta mer mjöl vid utbakningen än att tillsätta för mycket mjöl. Då får du torra bullar. Låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30-40 min). Baka sedan ut dina lussekatter och låt jäsa i ca 10 min på plåten. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5-7 min. Klart!
 
Obs! Vill du göra längder sänker du värmen till 200 grader och gräddar i 15-20 min.
 

Fudge med mörk Choklad

 
Kände att jag ville muntra upp mig själv idag. Det bästa sättet för mig att få upp humöret är genom bakning! Så, idag fick det bli något som går snabbt och är enkelt. Fudge! :) Funderade på smaker jag kunde göra av det som fanns hemma, så jag inte alls ville ut i kallblåsten. Övervägde lite och kom fram till att det fick bli så här. Mums!
 
Du behöver:
 
3 dl socker
1 ½ dl grädde
3 msk ljus sirap
100 g choklad (mörk eller ljus)
1 tsk vaniljsocker
30 g rumstempererat smör
 
Häll socker, sirap, grädde och choklad i en kastrull, gärna med tjock botten så bränns det inte lika lätt. Koka upp och vrid ner värmen till medel. Låt småkoka i ca 10-15 min tills du ser tydligt att den börjar tjockna. Gör kulprovet (kallt vatten i ett glas som du sedan häller lite av fudgen i, kan du rulla en kula mellan fingrarna är den klar). Ta av kastrullen från plattan och tillsätt smör och vanlijsocker. Vispa sedan med elvisp i ca 5 min, medan smeten svalnar. Den är klar när den tjocknat och du kan se tydliga spår efter vispen. Häll upp smeten i en form som är ca 20x30 cm, med bakplåtspapper i botten. Ställ i kylen och låt stelna, skär sedan upp i bitar. Ät och njut!
 

Underbar Saffranskola

 
Jag satte igång och kokade saffranskola nu till morgonen. Jag har använt mycket saffran på sistone då jag älskar smaken men vill försöka undvika att falla för frestelsen och baka lussekatter. Det är lite för tidigt för det än, även om jag tidigare år gjort det så tidigt som i september! Den här kolan är helt otroligt god och smälter i munnen. Du kan smaksätta den med lite vad som helst, utesluter du saffran har du grundreceptet på kolan. Jag gillar att tillsätta 1 msk kakao och ½ tsk kanel. Blir himmelskt gott! :)
 
Den fina glasskålen har jag fått av min syster så hon sorterade bort porslin, himla tur att jag har en syster med bra smak! :)
 
Du behöver:
 
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 påse saffran
 
Häll alla ingredienser i en kasrull och koka upp. Sänk värmen till medel och låt småkoka till du tydligt ser att kolan börjar tjockna i konsistensen. (ca 30 min) Gör ett kulprov för att se om kolan är klar. (häll lite av kolan i ett glas med kallt vatten, kan du rulla ihop kolan till en kula är den klar) När den är klar, häll upp i en oljad form, gärna en sådan limpform. Då får du tjocka och fina kolabitar. Ställ in i kylen och låt stelna. Skär sedan upp i bitar och slå in i bakplåtspapper. klart!
 

Shortbread -Halloween Batcookies

 
Jag hade sparat lite deg fårn då jag gjorde fingerkakorna för jag ville göra dessa fladdermuskakor också. Fick låna en pepparkaksform av min syster och skred i verket här om dagen. Den här degen är riktigt bra att använda sig av då kakorna håller formen när de gräddas :) Jag dekorerade mina fladdermöss med glasyr som jag färgade med svart geléfärg. Jag spritsade först en tun linje runt kakan för att få en jämnt och fin kant. Sedan fyllde jag på med glasyr innanför linjen.
 
Du behöver:
 
175 gram smör rumsvarmt
50 gram florsocker
175 gram vetemjöl
50 gram maizenamjöl (maizenastärkelse)
1/4 tsk salt
 
Vispa smör och florsocker poröst. Tillsätt mjöl, maizena och salt och vispa till en smulig massa. Arbeta sedan ihop till en deg. Låt vila en stund i kylen. Kavla ut degen på mjölat underlag och tryck ut figurer med hjälp av pepparkaksformar. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min eller dem blivit lite gyllene i kanterna. Klart!
 

Ljuvlig Butternut squashpie

 
Jag satt och pratade med min syster om vad man kan baka av pumpa och genast kom vi att tänka på pumkinpie. Det är ju något som äts traditionellt i USA till Thanksgiving som ligger nära Halloween. Jag har alltid velat testa det och idag skulle jag göra slag i saken. Gick och handlade men det fanns inga pumpor på affärerna så jag köpte butternut squash istället. Har läst att det ska vara minst lika gott så jag gjorde ett försök. :) Gudomligt god! Och nu är det ju snart Halloween, passar utmärkt!
 
Du behöver:
 
Fyllning
 
500 g pumpapuré 
1 burk sötat kondencerad mjölk
2 ägg
150 g farinsocker
½ tesked malen kanel
½ tesked malen ingefära
½ tesked malen muskotnöt (kan uteslutas eller minskas om så önskas)
½ tesked salt
 
Börja med att göra i ordning pumpapurén. Skär pumpan i bitar och koka den tills den är mjuk (ca 30 min). Häll av vattnet och låt den svalna. Ta sedan bort skalet och mosa pumpan. Häll av eventuell vätska. Blanda sedan ner resten av ingredienderna och mixa blandningen tills den är helt slät.
 
Pajskal
 
350 g mjöl
1 tsk salt
200 g smör
125 ml vatten
 
Nyp ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Häll sesan på vattnet och jobba ihop till en deg. Låt vila en stund i kylen. Kavla sedan ut på mjölat underlag så pass att du kan täcka en pajform med degen. Nyp av överflödig deg och tryck till den runt kanterna. Häll sedan på fyllningen och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 min. Känn i mitten av pajen med en sticka, är stickan inte kladdig är pajen klar. Låt kallna och servera gärna med cispad grädde. Klart!
 

Shortbread -Halloween Fingercookies

 
Det är ju Halloween snart och vad passar inte bättre till kalaset än ett par läskiga (men goda) fingerkakor? :) Jag gjorde ett gäng idag, mest som en kul grej. Jag dekorerade mina kakor med röd glasyr. 
 
Du behöver:
 
175 gram smör rumsvarmt
50 gram florsocker
175 gram vetemjöl
50 gram maizenamjöl (maizenastärkelse)
1/4 tsk salt
 
Vispa smör och florsocker poröst. Tillsätt mjöl, maizena och salt och vispa till en smulig massa. Arbeta sedan ihop till en deg. Låt vila en stund i kylen. Sedan kan du antingen göra fingrar så som jag gjort, eller så kavlar du ut degen på mjölat bakbord och trycker ut figurer med hjälp av pepparkaksformar. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min till dem blivit lite gyllene i kanterna. Klart!
 

Saffranmacarons med vit- och mörk chokladsmörkräm

 
Jag gjorde ett nytt försök med att baka macarons idag då det gick åt pipsvängen igår. Felet var dåliga batterier i termometern och dåligt väder. Idag sken solen och ett nytt batteri sattes i termometern. Det blev succé! Jag smaksatte mina macarons med saffran och fyllde hälften med mörk chokladsmörkräm och hälften med vit choklad smörkräm. Så otroligt goda dom blev! Och jag som längtar efter julen redan nu blev helt lyrisk bara av doften från dem.
 
Tips! Pensla ett tunnt lager matolja på bakplåtspappret så släpper macaronsen lätt när dom är klara.
 
Du behöver:
 
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
0.5 g saffran (1 påse)
eventuell pastafärg
 
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
 
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
 
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt saffran och äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
 
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
 
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
 
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge,då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använde mig av ett snapsglas och ritade ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca 45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
 
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min. (kan variera från ugn till ugn, mina tog 14 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem. Spritsa sedan smörkräm på hälften av macaronerna och para ihop dem. Godast är dom efter ett dygn i kylen. Klart!
 

Praliner med vit choklad, lingon och kanel

 
Jag hade helt glömt att göra klart dessa praliner som jag haft i frysen i drygt 2 veckor. Men idag tog jag tummen ur och doppade dem i mörk choklad och ringlade lite vit choklad uppepå. Det bröt bra med den söta vita chokladen, kanelen och lingonen. Gott och lite juligt! :)
 
Och att ge bort till någon man tycker om i en sån här fin ask är väl ändå en riktigt bra present tycker jag. Att få något som är hemmagjort, som någon lagt lite tid på att göra - det gillar jag bättre än att få en aladdinask till exempel :)
 

Tjuvstarta med Saffranskorpor!



Jag började morgonen tidigt och innan Colin vaknat med att baka saffranskorpor. Jag har aldrig gjort dem tidigare och upptäckte snabbt att jag verkligen missat något här! Dom är helt gudomligt goda! Och doften av saffran sprider sig i hemmet och det känns som om julen knackar på dörrn snart :) Så himla mysigt! Jag är verkligen helt förälskad i julen och dessutom fyller jag år på självaste Julafton! :) Jag har testat Leila´s recept som hon använder i "Leilas Jul".
 
Du behöver:
 
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 2/3 tsk bakpulver
1 ½ dl socker
5 dl mjöl
1 ½ - 2 dl hel mandel
rörsocker (kan uteslutas)
 
Smält smöret och tillsätt saffran. Häll över till en bunke och rör ner äggen. Tillsätt de torra ingredienserna och mandeln och jobba ihop till en smidig, aningen kladdig deg. Häll ut på mjölat underlag och dela upp i tre delar. Rulla dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper och  platta till dem lite. Strö över rörsocker för en fin yta (kan uteslutas). Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 25 min
 
Ta ut och sänk värmen till 125 grader. Skär upp längderna till ca 1 cm tjocka bitar. Lägg tillbaka på plåten och ställ in i ugnen i 10 min, stäng sedan av värmen och låt skorporna ligga och torka i ugnen tills den kallnat. Klart!
 

Bröd med torkad frukt och valnötter

Min fästman nämnde härom dagen att han tyckte det var synd att jag inte bakade bröd oftare, då hemmabakat bröd är så mycket godare än köpt. Jag har ett favoritbröd som jag brukar baka ibland, med frukt och nötter i. Jag ville göra något liknande den här gången med men den här gången blev det ett bröd på jäst istället för bikarbonat. Förhoppningsvis håller det sig saftigt längre.
 
Du behöver:
 
50 jäst
5 dl vatten
1 rågad tsk salt
2 ½ dl grahamsmjöl
1 dl fint rågmjöl
1 dl rapsolja
1 msk flytande honung
ca 2 nävar valnötter
knappt 1 påse med blandad torkad frukt (päron, äpple, plommon och aprikos)
1-2 nävar tranbär
8-9 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet tills det är ljummet och häll sedan över jästen och rör om tills den lösts upp. Hacka den torkade frukten grovt och tillsätt den och nötterna. Tillsätt honung,olja, grahamsmjöl och rågmjöl och rör om till en lös smet. Låt sedan vila under bakduk i 20 min.
 
Tillsätt sedan vetemjölet och jobba ihop till en jämn och smidig deg, aningen kladdig. Jäs i 30 min under bakduk. Ta sedan ur degen och lägg på en mjölat underlag. Dela i två, platta ut och rulla ihop och lägg med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min. Ställ in i ugnen och vrid ner värmen till 200 grader. Grädda i 25 min. Klart!
 

Langos

Förra veckan gjorde jag langos till middag. Det var så otroligt gott! Och enkelt. jag hade räknat med att det skulle vara mer jobb med det än det faktiskt var. Det var inte alls svårt! :) Det här receptet blir det ganska många langos av. Blir det deg över kan man frysa in det (vilket jag inte visste förrän efter att jag kastat degen som blev över..). Jag hade vitlökscreme fraiche, rödlök, skinka och ost på mina langos :)

Du behöver:
 
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
ca 7 dl vetemjöl
Olja till fritering
 
Smula jästen i en bunke och tillsätt det ljumna vattnet och rör tills jästen lösts upp. Mosa den kokta, kalla potatisen och rör ner. Tillsätt sedan mjölet tills du har en smidig deg. Gärna lite kladdig. Låt jäsa i ca 30-40 min. Dela upp degen i lika stora delar och kavla ut. Fritera sedan tills dem är gyllene, var noga med att inte fritera för länge, då blir dom hårda. Lägg sedan på din favoritfyllning och ät och njut!
 

Jordgubb- och limemousse

Ni kanske minns att jag lovade er mitt recept på jordgubbsmoussen jag gjorde till rockabillytårtan? Den var frisk och god och blir stabil så den funkar jättebra att ha i en tårta. Vill man ha denna som en dessert kan man bara minska lite på gelatinet. :)
 
Du behöver:
 
ca 3 dl frysta jordgubbar
2 limefrukter
1 - 1½ dl socker
3 gelatinblad
1 msk vatten
2 ½ dl grädde
 
Häll jordgubbarna med socker och vatten i en kastrull och sjud tills det börjar tina och bli mjuka. Tillsätt limesaften från 1 ½ lime och skalet från 2 stycken lime. Lägg gelatinbladen i blöt. Låt jordgubbarna koka en stund till vätskan börjar koka bort. Mixa sedan jordgubbarna. Man kan givetvis strunta i att mixa den men jag ville ha moussen slät. Låt det svalna lite, lägg i gelatinbladen och rör tills de lösts upp. Häll sedan detta till en bunke med grädden. Rör om, täck med plastfolie och låt stå minst 3-4 timmar. Vispa upp och fyll din tårta. Klart!
 

RSS 2.0