Powered by Jasper Roberts - Blog

Saftiga Lussekatter

 
Ledsen för den dåliga uppdateringen här, hela familjen låg i magsjuka från förra tisdagen, sedan har det varit helg och annat har gjorts. Men nu så! :)
 
jag har hållt mig i snart två månader från att baka lussekatter. Som jag nämnt förut så är jag helt tokig i julen och älskar lussekatter! Idag föll jag för frestelsen och svängde ihop en deg. Det här är det absolut ultimata receptet på lussekatter, när ni provat detta kommer ni aldrig gå tillbaka till recept med Kesella eller liknande. Det här receptet har min familj använt sen.. Alltid! :) Det blir gudomligt luftiga och saftiga bullar. 
 
Du behöver:
 
300 g smör 
1 liter mjölk (gärna röd mjölk)
100 g jäst
4 dl socker
2 g saffran
ca 3 liter mjöl
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran. Häll sedan på mjölket. Degvätskan ska vara fingervarm (37 grader) när du sedan häller den över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan socker och lite mjöl i taget. Jag brukar låta degen vara lite, lite kladdig. Det är bättre att tillsätta mer mjöl vid utbakningen än att tillsätta för mycket mjöl. Då får du torra bullar. Låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30-40 min). Baka sedan ut dina lussekatter och låt jäsa i ca 10 min på plåten. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5-7 min. Klart!
 
Obs! Vill du göra längder sänker du värmen till 200 grader och gräddar i 15-20 min.
 
Marias Jul | lussekatter, lussebullar | | 3 kommentarer |

Fudge med mörk Choklad

 
Kände att jag ville muntra upp mig själv idag. Det bästa sättet för mig att få upp humöret är genom bakning! Så, idag fick det bli något som går snabbt och är enkelt. Fudge! :) Funderade på smaker jag kunde göra av det som fanns hemma, så jag inte alls ville ut i kallblåsten. Övervägde lite och kom fram till att det fick bli så här. Mums!
 
Du behöver:
 
3 dl socker
1 ½ dl grädde
3 msk ljus sirap
100 g choklad (mörk eller ljus)
1 tsk vaniljsocker
30 g rumstempererat smör
 
Häll socker, sirap, grädde och choklad i en kastrull, gärna med tjock botten så bränns det inte lika lätt. Koka upp och vrid ner värmen till medel. Låt småkoka i ca 10-15 min tills du ser tydligt att den börjar tjockna. Gör kulprovet (kallt vatten i ett glas som du sedan häller lite av fudgen i, kan du rulla en kula mellan fingrarna är den klar). Ta av kastrullen från plattan och tillsätt smör och vanlijsocker. Vispa sedan med elvisp i ca 5 min, medan smeten svalnar. Den är klar när den tjocknat och du kan se tydliga spår efter vispen. Häll upp smeten i en form som är ca 20x30 cm, med bakplåtspapper i botten. Ställ i kylen och låt stelna, skär sedan upp i bitar. Ät och njut!
 
Praliner & Godis | fudge | | 6 kommentarer |

Underbar Saffranskola

 
Jag satte igång och kokade saffranskola nu till morgonen. Jag har använt mycket saffran på sistone då jag älskar smaken men vill försöka undvika att falla för frestelsen och baka lussekatter. Det är lite för tidigt för det än, även om jag tidigare år gjort det så tidigt som i september! Den här kolan är helt otroligt god och smälter i munnen. Du kan smaksätta den med lite vad som helst, utesluter du saffran har du grundreceptet på kolan. Jag gillar att tillsätta 1 msk kakao och ½ tsk kanel. Blir himmelskt gott! :)
 
Den fina glasskålen har jag fått av min syster så hon sorterade bort porslin, himla tur att jag har en syster med bra smak! :)
 
Du behöver:
 
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 påse saffran
 
Häll alla ingredienser i en kasrull och koka upp. Sänk värmen till medel och låt småkoka till du tydligt ser att kolan börjar tjockna i konsistensen. (ca 30 min) Gör ett kulprov för att se om kolan är klar. (häll lite av kolan i ett glas med kallt vatten, kan du rulla ihop kolan till en kula är den klar) När den är klar, häll upp i en oljad form, gärna en sådan limpform. Då får du tjocka och fina kolabitar. Ställ in i kylen och låt stelna. Skär sedan upp i bitar och slå in i bakplåtspapper. klart!
 
Marias Jul | saffranskola | | 21 kommentarer |
Upp