Powered by Jasper Roberts - Blog

Mojito-Kladdkaka

 
Något som är ganska poppis just nu i bak- & blogg världen är ju att kombinera två olika bakverk till ett. Typ kladdkakebullar, dammsugarrulltårta osv.. Jag kände att det kanske vore kul att försöka med något sådant själv :) 
Jag älskar mojito och kladdkaka är aldrig fel.. Så -en kladdkaka med smak av lime och mynta = Mojito! 
 
Det här kan vara sommarens fräschaste kladdkaka. Suveränt med en klick vispad grädde till. Det här, det är kärlek det! Hoppas svärmor och övriga provsmakare anser samma sak :) Jag gjorde denna i en form på 20 cm, gör du den i en standardform (23-24 cm) så går det alldeles utmärkt att dubbla receptet.
 
MOJITO-KLADDKAKA
 
2 ägg
100 g smält smör
50 g vit choklad
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
1 lime (saft + skal)
1 kruka mynta
 
1. Smält smöret och hacka chokladen, blanda sedan ner chokladen i det smälta smöret.
2. Rör ihop de torra ingredienserna i en separat bunke. Blanda ner i smöret.
3. Rör ner ägg, limesaft+skal, och finhackad mynta. 
4. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i en form på 20 cm i 7 min.
5. Låt kakan kallna, servera sedan med en klick grädde.
 
 
Kladdkakor | Dessert,, mojitokladdkaka, mojito-kladdkaka, mojito, drink, limekladdkaka, baka med lime, baka med mynta, kladdkaka, vit kladdkaka | | 5 kommentarer |

Rabarberkaka med Kolasås

 
Dessa små godbitar gjorde jag då jag hade sommarcafé på Beppe-museet. Alltså ett museum som Beppe Wolgers dotter hade. Väldigt populära, och funkar att använda vilken sylt eller kompott man vill! Men nu är det ju ändå rabarbersäsong, även om jag fick nöja mig med en påse fjolårsrabarber från frysen för nu.. 
 
HAVREBOTTEN
 
150 g smör
2 ½ dl vetemjöl
3 dl havregryn
4 msk socker
1 msk kallt vatten
 
1. Kör alla ingredienser i maskin eller nyp ihop för hand.
2. Ha i vattnet sist och kör tills degen precis går ihop.
3. Tryck ut i små folieformar eller liknande och förgrädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 4-5 min.
4. Klicka i rabarberkompott eller annan fyllning.
5. Grädda ytterligare ca 8-10 min, tills kakorna börjar få lite färg.
 
RABARBERKOMPOTT
 
Ca 250 g rabarber
1 dl socker (mer eller mindre, smaksak)
1 tsk äkta vaniljsocker
1.5 tsk potatismjöl
 
1.Hacka upp rabarbern och koka upp tillsammans med socker och vanilj.
2. När rabarbern mjuknat och börjar falla isär lite lätt, tar du av från värmen och rör ner potatismjölet. Rör om ordentligt och låt koka upp igen. Låt svalna.
 
KOLASÅS
 
1 ½ dl grädde
0.75 dl ljus sirap
0.75 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
 
1. Koka alla ingredienser tills kolasmeten fått en gyllene färg och tjocknat en aning, ca 10 min.
2. När kolan kokat klart häller du lite kolasmet på den färdiggräddade rabarberkakan. Låt svalna och servera gärna med vaniljglass!
småkakor/skorpor | rabarberkolakaka, rabarberkaka, rabarberpaj, vaniljglass, kolasås, rabarberkompott | | 5 kommentarer |

Marängtårta med Daim

 
Äntligen börjar solen och värmen nå hit upp till norra jämtland också. Jag blir så grymt sugen på att starta grillen idag och slänga på ett par burgare! En dessert till det känns ju väldigt lockande, och något som går snabbt och enkelt är att föredra så man kan njuta desto mer av gäster/vädret/ det där glaset med rosé som känns obligatoriskt till grillningen. Så, en marängtårta! Jag tänker på min syster som älskar denna tårta, en barndomsklassiker är det allt för oss! :)
 
Det går alldeles utmärkt att använda köpta bottnar, men det går fort att göra egna, om än dem tar en del tid att grädda. Men sköter ju sig själv i ugnen.
 
Just det, höll nästan på att glömma; denna tårtan kan även frysas och blir nästan som en glasstårta då -mums!
MARÄNGBOTTEN
 
4 äggvitor
2 dl strösocker
 
1. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sedan sockret lite i taget.
2. Vispa tills marängen är blank och får styva toppar.
3. Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper som du markerat hur stora bottnarna ska vara på.
4. Grädda på ca 80 grader i mitten av ugnen. Mina stod inne ungefär 1½-2 timmar. Man får känna lite på dem.
 
MONTERING
 
2 st marängbottnar
3 dl grädde
3 st daim, hackade
jordgubbar till dekorering
 
1. Vispa grädden och blanda i den hackade daimen.
2. Bred ut hälften av diamgrädden på marängbotten nr 1.
3. Lägg på botten nr 2 och bred ut resten av grädden, dekorera med jordgubbar.
 
 
Tårtor & Rulltårtor | marängtårta med daim, daimgrädde, marängbotten, baka med jordgubbar, baka med godis, sommartårta | | 5 kommentarer |
Upp