Powered by Jasper Roberts - Blog

Rabarberkaka med Kolasås

 
Dessa små godbitar gjorde jag då jag hade sommarcafé på Beppe-museet. Alltså ett museum som Beppe Wolgers dotter hade. Väldigt populära, och funkar att använda vilken sylt eller kompott man vill! Men nu är det ju ändå rabarbersäsong, även om jag fick nöja mig med en påse fjolårsrabarber från frysen för nu.. 
 
HAVREBOTTEN
 
150 g smör
2 ½ dl vetemjöl
3 dl havregryn
4 msk socker
1 msk kallt vatten
 
1. Kör alla ingredienser i maskin eller nyp ihop för hand.
2. Ha i vattnet sist och kör tills degen precis går ihop.
3. Tryck ut i små folieformar eller liknande och förgrädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 4-5 min.
4. Klicka i rabarberkompott eller annan fyllning.
5. Grädda ytterligare ca 8-10 min, tills kakorna börjar få lite färg.
 
KOLASÅS
 
1 ½ dl grädde
0.75 dl ljus sirap
0.75 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
 
1. Koka alla ingredienser tills kolasmeten fått en gyllene färg och tjocknat en aning, ca 10 min.
2. När kolan kokat klart häller du lite kolasmet på den färdiggräddade rabarberkakan. Låt svalna och servera gärna med vaniljglass!
småkakor/skorpor | rabarberkolakaka, rabarberkaka, rabarberpaj, vaniljglass, kolasås, rabarberkompott | | Kommentera |

Marängtårta med Daim

 
Äntligen börjar solen och värmen nå hit upp till norra jämtland också. Jag blir så grymt sugen på att starta grillen idag och slänga på ett par burgare! En dessert till det känns ju väldigt lockande, och något som går snabbt och enkelt är att föredra så man kan njuta desto mer av gäster/vädret/ det där glaset med rosé som känns obligatoriskt till grillningen. Så, en marängtårta! Jag tänker på min syster som älskar denna tårta, en barndomsklassiker är det allt för oss! :)
 
Det går alldeles utmärkt att använda köpta bottnar, men det går fort att göra egna, om än dem tar en del tid att grädda. Men sköter ju sig själv i ugnen.
 
Just det, höll nästan på att glömma; denna tårtan kan även frysas och blir nästan som en glasstårta då -mums!
MARÄNGBOTTEN
 
4 äggvitor
2 dl strösocker
 
1. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sedan sockret lite i taget.
2. Vispa tills marängen är blank och får styva toppar.
3. Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper som du markerat hur stora bottnarna ska vara på.
4. Grädda på ca 80 grader i mitten av ugnen. Mina stod inne ungefär 1½-2 timmar. Man får känna lite på dem.
 
MONTERING
 
2 st marängbottnar
3 dl grädde
3 st daim, hackade
jordgubbar till dekorering
 
1. Vispa grädden och blanda i den hackade daimen.
2. Bred ut hälften av diamgrädden på marängbotten nr 1.
3. Lägg på botten nr 2 och bred ut resten av grädden, dekorera med jordgubbar.
 
 
Tårtor & Rulltårtor | marängtårta med daim, daimgrädde, marängbotten, baka med jordgubbar, baka med godis, sommartårta | | En kommentar |

Jordgubbsbiskvier

 
Ni kan ju gissa om jag blev glad när jag hittade färska jordgubbar på affären här om dagen -och dem smakade precis som svenska, solmogna små gubbar! Dem var sådär söta och goda, precis som man vill ha dem. Givetvis fick 2 lådor följa med hem :)
 
Dessa biskvier har dubbelt upp när det gäller jordgubbarna, puré i smörkrämen och en överraskning när man biter i den. Dem känns lyxiga men är inte alls svåra att göra! Lova mig att ni provar dessa -De är helt perfekta till sommarens fika i solen, eller att bjuda på vid kalas :)
 
BISKVIBOTTEN
 
200 g riven mandelmassa
2 äggvitor
0.75 dl socker
 
1. Blanda ihop ingredienserna till en jämn smet. Fyll sedan en spritspåse med speten och spritsa ut rundlar på plåt med bakplåtspapper.
2. Tänk på att dem "sväller" en del i ugnen, så gör dem inte allt för stora. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15-18 min tills dem fått fin färg.
3. Låt kallna på plåten innan du pillar lös dem.
 
MARÄNGSMÖRKRÄM MED JORDGUBB
 
2 äggvitor
1 ½ dl socker
½ tsk vaniljsocker
5 msk jordgubbspuré
225 g rumsvarmt smör
 
1. Häll äggvita och socker i en värmetålig bunke och värm över vattenbad till sockret lösts upp. Ta av från värmen och vispa sedan med maskin/elvisp till marängen svalnat och bildar styva toppar. '
 
2. Klicka i smöret, lite åt gången. Bli inte orolig för att marängen blir lös och grynig. Det är en del av processen.
Fortsätt vispa tills den liknar tjockt vispad grädde till utseendet.
 
3. Ha i bärpurén lite i taget och vispa på medelhastighet. Den kan skära, men då fortsätter du vispa på medel så ska du se att den går ihop. Går den ändå inte ihop efter ca 5-10 min, kan du prova att kyla den en stund i kylskåpet och sedan fortsätta vispa.
 
MONTERING
 Ca 200 g smält choklad att doppa i
 
1. Stryk på ett tunnt lager smörkräm på biskvibottens undersida (den sidan som varit mot plåten).
2. Sätt dit en jordgubbe och täck sedan med smörkräm.
3. Ställ i kylen och låt smörkrämen sätta sig ordentligt innan du doppar dina godingar i smält choklad.
Se till att chokladen inte är för varm, då blir det en väldigt kladdig historia, om än god ;)
 
småkakor/skorpor | jordgubbsbiskvier, biskvier, jordgubbssmörkräm, marängsmörkräm, baka med jordgubbar | | En kommentar |
Upp