Powered by Jasper Roberts - Blog

Rabarbercheesecake utan ugn

 
Det var väldigt länge sedan jag bakade en cheesecake. Jag föredrar dessa "no bake"-varianter, som varken kräver ugn eller frys, utan sätter sig efter några timmar i kylskåpet. Dom känns lyxiga, tycker jag :) Jag gjorde supergod rabarbersaft här om veckan, och tänkte att det vore ju himmelskt att smaksätta en cheesecake med den. Givetvis kan du byta ut saften mot vilken sort du vill, tänk dock på att om du använder köpe-saft kan du behöva minska mängden eller spä ut den en aning, då den är starkare än hemmagjord saft.
 
RABARBERCHEESECAKE
 
botten:
 
150 g digestivekex (eller annat kex)
75 g smält smör
 
1. Krossa kexet till småsmulor.
2. Häll över det smälta smöret och häll sedan ut i en form, ca 24 cm, och tryck till ordentligt. Ställ in i kylen.
 
cheesecake-smet:
 
400 g färskost
3 dl grädde
1 ½ dl socker
1 krm vaniljpulver
2 ½ dl konsentrerad saft
4 ½ gelatinblad
 
1. Vispa grädde och färskost fluffigt, tillsätt socker och vanilj.
2. Rör i saften. 
3. Lägg gelatinbladen i blöt och värm under tiden upp en liten mängd smet i kastrull. Rör sedan ner gelatinbladen. Låt svalna lite.
4. Häll över gelatinsmeten till övrig smet under omrörning. Häll sedan smeten ver kexbottnen. Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
 
Gele:
 
1 ½ dl konsentrerad saft
½ dl vatten
3 gelatinblad
 
1. Blötlägg gelatinbladen.
2. Värm upp vatten och saft. Lägg i gelatinbladen och rör om.
3. Häll över din cheesecake och låt stelna i kylen, tar ca 1 timme.
 
 
Cheesecake | Cheesecake, no bake cheesecake, rabarbercheesecake, baka med rabarber | | En kommentar |

Klassisk Gräddtårta med Jordgubbar

 
Igår fyllde vår yngsta son 2 år, men vi firade honom i söndags med tårta och presenter och allt som ingår när man fyller år :) Han är lite liten än för att bestämma tårta själv, så jag gjorde det valet åt honom ;) Jag älskar gräddtårta, enligt mig är det den absolut godaste tårtan! Så givetvis blev det just en sådan. Jordgubbarna åts med andakt, två förpackningar svenska jordgubbar belatade jag 120:- för! Jisses.. men det var det värt.
 
Det är ju Sveriges Nationaldag idag, vi firar den med regn här dessvärre.. Men tårta kan man ju äta oavsett väder! Orkar ni inte göra egen tårtbotten så kör på en köpt variant! :)
 
TÅRTBOTTEN
 
6 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
 
1. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt, i ca 5 min.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta sedan ner i äggsmeten lite i taget medan du vänder ner mjölet försiktigt.
3. Tillsätt oljan och häll upp i smord form, som är 24 cm. Har du inte en form med extra höga kanter så behöver du klä formens kanter med bakplåtspapper, så inte smeten rinner över.
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i ca 50 min.
 
VANILJKRÄM
 
3 äggulor
2 ½ dl mjölk 3%
½ tsk vaniljpulver
4 msk socker
2 msk maizenamjöl
25 g smör
 
+ 1 ½ dl grädde som vispas och blandas med krämen vid montering.
 
1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och värm på låg till medelhög värme. Krämen får inte koka!
2. Värm tils krämen tjocknat. Ta sedan av från värmen och rör ner smöret.
3. Häll upp i en skål och ställ i kylen.
 
LIMEMARINERADE JORDGUBBAR
 
1 lime
1 liter jordgubbar
2 dl socker (mer eller mindre, smaksak)
 
1. Rensa jordgubbarna och skär dem i skivor.
2. Riv skalen och pressa saften från limen över jordgubbarna
3. Strö över socker och rör om. Låt stå en timme eller så i kylen så jordgubbarna börjar släppa ifrån sig vätska.
 
MONTERING
 
1. Vispa grädde och blanda med vaniljkrämen. Bred ut över ditt första lager tårtbotten.
2. Fördela jordgubbarna över andra lagret tårtbotten.
3. Lägg på översta bottnen och spackla tårtan med vispad grädde. Dekorera med färska jordgubbar.
 
Tårtor & Rulltårtor | klassisk gräddtårta med jordgubbar, baka med jordgubbar, jordgubbstårta, limemarinerade jordgubbar | | 2 kommentarer |

Nyttig Melonglass

Det är ju superinne att göra dessa nyttiga glassar med banan som grund. Givetvis föll jag för detta med och sneglade lite lätt på vattenmelon jag hade.. Jag skar upp i bitar, frös in och dan därpå är det bara att göra glass som kan ätas i stora lass -med gott samvete!
 
MELONGLASS
 
1 banan
250 g vattenmelon
vatten, till önskad konsistens (eller mjölk av något slag)
 
1. Skär upp melon och banan i bitar och stoppa en påse och lägg i frysen.
2. mixa bananen med melonen, tillsätt en skvätt vätska tills glassen har den konsistens du önskar. Glassen blir såklart krämigare med mjölk än med vatten. 
3. Ät direkt eller frys in och ta fram när suger slår till.
 
 
Glass & Sorbet | nyttig melonglass, glass på 2 ingredienser,, glass på vattenmelon | | 3 kommentarer |
Upp