Powered by Jasper Roberts - Blog

Klassiska Vaniljhjärtan

 
Småkakor har aldrig riktigt varit min grej, dock har jag länge velat prova att göra vaniljhjärtan. Så nu i veckan kom mina nyköpta hjärtformar så då hade jag ju inga ursäkter längre! Lite trixigt är det med att kavla ut degen och få den i formarna utan att den går sönder, men det gick över förväntan! Degen blev dessutom riktigt bra och frasig :)
 
Jag har redan börjat klura på eventuella smaksättningar, utöver vaniljen. Vi får se om jag kommer på något som känns spännande nog att prova.
 
MÖRDEG
 
200 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 nypa salt
1 ägg
5 ½ dl vetemjöl
 
Rör smöret mjukt. Tillsätt sedan övriga ingredienser och kör degen tills den precis går ihop, den kan vara något smulig, så du kan arbeta ihop det sista med händerna. Platta till degen och plasta in den ch låt vila i kylen i 30 min. Medan du väntar gör du vaniljkrämen.
 
VANILJKRÄM
 
2 äggulor
1 msk maizena (majsstärkelse)
2 ½ msk strösocker
½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
1 ½ dl mjölk
1 msk smör
 
Häll alla ingredienser utom smöret, i en kastrull. VÄrm under konstant omrörning tills krämen tjocknar och det blir tydliga spår av vispen. Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt sedan krämen svalna.
 
MONTERING
 
Kavla ut lite mer än hälften av degen ca 2-3 mm tjock. Rulla upp egen på kaveln och rulla ut över formarna. Hjälp degen att sjunka ner i formarna genom att försiktigt lyfta och trycka ner degen. Tryck lätt kaveln mot formarna för att stansa ut dem. 
 
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse (eller klicka ut med sked) och spritsa ut i dina hjärtan. 
 
Upprepa sedan det första momentet -alltså, kavla ut degen och lägg över dina nu fyllda formar, rulla kaveln över formarna lite lätt för att stansa ut dem. Placera formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 15 min. Låt svalna och ta sedan ut ur formarna och pudra kakorna med florsocker.
småkakor/skorpor | klassiska vaniljhjärtan, vaniljhjärtan, hjärtformar, vaniljkräm, mördeg | | 4 kommentarer |

Rulltårta med Philadelphiakräm och Jordgubbssylt

 
 
Snart är det alla Hjärtans dag och vad passar inte bättre än en sockersöt, rosa och SMARRIG rulltårta! Rulltårta går snabbt att göra och är ju förbaskat gott också :) Denna svänger du ihop på 20 min från start till mål. Toppen!
 
Jag hade jordgubbssylt i min, men det går såklart lika bra med hallonsylt eller vilken sylt man nu föredrar. Denna gjorde jag i åtanke att mamma och mina barn som hon ska vara barnvakt åt, ska ha något gott att mumsa på medan vi är på annat håll. Hoppas det smakar :)
 
RULLTÅRTA
 
3 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
Karamellfärg/geléfärg
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Ha till sist i mjölken. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper som du smörjt med lite olja. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 5 min. Vänd upp på bakplåtspapper och dra av pappret du gräddat rulltårtan på. Låt kallna. Bred på sylt.
 
PHILADELPHIAKRÄM
 
25 g smör
1 dl florsocker
1 dl philadelphiaost
1 dl grädde
 
Vispa smör och florsocker vitt ovh fluffigt. tillsätt färskosten och vipsa till en jämn smet. Häll sedan i grädden och vispa tills krämen tjocknar. Bred ut över kakan och rulla ihop.
 
Tårtor & Rulltårtor | rulltårta, rosa rulltårta, philadelphiakräm, jordgubbssylt, rulltårta med jordgubbssylt | | 4 kommentarer |

Gräddbullar / Mumsmums

 
Nånting som jag tycker är barnsligt gott är gräddbullar, eller det jag är van att kalla dem -mumsmums! Fluffiga, sammetslena och bara så himla goda. Man kan ju göra dem på lite olika vis och olika bottnar. Vanligast är nog att man använder smörgåsrån som botten. Jag övervägde att göra dem på något typ av flarn, men det fick bli en mandebotten till slut. Supergott! 
 
Det kan kännas lite läskigt att doppa dem i choklad, men så länge dem har fått stå till sig i kylen och chokladen inte är för varm så är det inget problem. Dessa förvaras i kyl men går även utmärkt att frysa och tinar i ett nafs!
 
BOTTEN
 
200 g mandelmassa
 
Arbeta mandelsmassan mjuk och smidig. Kavla sedan ut till ca 3 mm och stansa ut lagom stora bottnar. Grädda på 150 grader i ca 10 min (håll koll!) tills dem precis börjar få lite färg. ta ut och låt kallna.
 
MUMSMUMS ca 10 st
 
125 g socker
35 g vatten
55 g glykossirap
70 g äggvita
1 knivsudd vaniljpulver
 
Koka socker, vatten och glykossirap till 117 grader. Under tiden vispar du upp äggvita och vaniljpulver till ett fast skum. Strila sedan ner sockerlagen i en fin stråle i marängen som du vispar på hög hastighet. Fortsätt sedan vispa tills marängen är sval. Spritsa ut över dina bottnar och ställ i kylen och låt stå en timme eller två. 
 
CHOKLADDOPP
 
200 g choklad (mörk eller ljus)
25 g kallpressad kokosolja
 
Smält choklad och kokosolja över vattenbad. Låt chokladen svalna något innan du doppar dina mumsmums. Ställ på galler och låt överflödig choklad droppa av. Förvara kallt.
Mjuka kakor | mumsmums, gräddbullar | | 7 kommentarer |
Upp