ls Mariasbakglädje -

Blodapelsin Curd ~ Blood Orange Curd

 
 
Jag hade köpt blodapelsiner, ett helt gäng för lite och ingenting. När dom började vara på sluttampen tyckte jag det var synd att kasta dem, så jag gjord curd! Riktigt frisk och god blev den. Hade varit lite roligare om den fått mer färg, det grå att färga den lite om man nu vill det. Jag lät bli. Det här är ingen störra konst att röra ihop, dessutom tycker jag det är en utmärkt gå-bort-present :)
 
Du behöver:
 
2 ägg
1 äggula
3/4 dl socker
75 g rumstempererat smör
3 blodapelsiner
 
Riv skalen och pressa ur saften från apelsinerna. Vispa ägg och socker i en värmetålig bunke som du sedan ställer över ett vattenbad. Rör om lite då och då tills curden börrjar tjockna. Ta sedan av från värmen och klicka ner de rumstempererade smöret och rör om tills det smält. Häll upp i burkar och ställ i kylen. Klart!
 

Swirly Mango- & Raspberry Ice Cream

 
Jag längtar så mycket efter våren och sommaren nu. Därav denna smaksensation! Mango och hallon gifter sig verkligen och denna gudomligt krämiga och lena glass är somrig både till smak och utseende. Man behöver inte ens en glassmaskin. Hur smidigt som helst att bara kunna slänga ihop glassen och stoppa i frysen. ta gärna fram den en liten stund innan den ska ätas, så den är sådär härligt mjuk. Och vill du impa lite extra på vänner och familj, gör egna glasstrutar! :) Jag gjorde min i ett rånjärn, men det går utmärkt att bre ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen med.
 
Obs! Gräddar du glassvåfflorna i ugnen ska du utesluta vattnet. Grädda på 200 grader tills de är gyllenbruna.
 
Glassvåfflor ca 6 st
 
Du behöver:
 
1 ägg
½ dl socker
2-3 msk vatten
1 msk neutral matolja
1 dl vetemjöl
 
Vispa ihop smeten och klicka i ditt järn. När det är gyllene tar du ut dem och snabbt rullar strutar. Lägg på ett galler med skarven neråt (annars rullar de upp sig) och låt svalna. Klart!
 
Swirly Mango- & Raspberry Ice Cream
 
Du behöver:
 
6 äggulor
3 ½ dl grädde
1 vaniljstång
1 ½ dl socker
 
3 dl hallon
½ dl socker
 
2 dl tärnad mango
½ dl socker
 
1. Börja med att koka hallon/socker och mango/socker i separata kastruller. Sjud tills bären kokat sönder och mangon är mjuk, sila sedan bort fröna från hallonen och mixa mangon slät.
 
2. Sedan över till själva glassen. Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Ta 1 dl av grädden och häll i en kastrull tillsammans med vaniljstången som du skrapat ur fröna ur. Alltså, vaniljstång och frön ska i med grädden. Värm upp grädden (den får inte koka). Ställ sedan åt sidan och låt grädden svalna.
Vispa resterande grädde hårt. När den varma grädden svalnat häller du ner den i äggblandningen och rör om. Vänd sedan ner den vispade grädden. Häll upp i en form.
 
3. Dags för smaksättning! Häll i mango- och hallonpuréerna i glassen. Vill du ha ett fint mönster rör du bara försiktigt med tex en grillpinne. Ställ i frysen i 4 timmar. Klart!
 

Sockersöt Uggletårta

 
Tårtan blev klar till slut! Jag fick improvisera lite, då jag hade köpt för lite av den lila sockerpastan och det inte gick täcka tårtan snyggt, så jag gjorde ett vitt band med rosett runt om. Tycker det blev bra så också. Det som tog tid var all färgning av sockerpasta. Men jag är faktiskt väldigt nöjd med denna tårta och jag hoppas att dem som ska ha den kommer gilla den med, både utseendemässigt och smakmässigt :) Jag hade fått en bild för att ha något att gå efter, en "ungefär-så-här-bild". Enkelt mönster och fina färger :)
 
Tårtbotten är en sådan "lika-delar", som ger en luftig och saftig tårta. Tårtan är fylld hallonmousse och mjölkchokladfluff och spacklad med grädde. Jag stod i valet och kvalet gällande vad jag skulle spackla med, men tänkte att ett barn på 2 år gillar nog grädde mer än smörkräm :) Alla dekorationer är gjorda i sugarpaste.
 

Världens godaste Hallonmousse!

Jag håller i skrivandets stund (nästan) på att göra en födelsedagstårta till en liten tjej som fylller 2 år idag! Bilder på tårtan kommer inom kort, den måste ju bara bli färdig först ;) Den här Hallonmoussen är en av fyllningarna, och den är så god att jag skulle kunna sleva i mig alltihop med sked direkt ur bunken! :) Frisk och fräsch med tydlig hallonsmak :) Den går faktiskt utmärkt att servera som dessert, i glas med lite hallon och riven vit choklad till exempel. 
 
Jag ber om ursäkt för de tråkiga mobilbilderna.
 
Du behöver:
 
5 dl hallon
2 ½ dl grädde
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker (äkta)
1 2/3 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka hallon och socker i en kastrull tills hallonen kokat sönder och sockret löst upp sig. Sila hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna. Vispa grädden. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma hallonpurén. Låt svalna något och rör sedan ner hallonpurén i grädden. Portionera ut i glas eller låt stå till sig en stund i en bunke och fyll sedan din tårta. Klart!
 

Krämig Kyckling- och Majssoppa med Curry

Det här är faktiskt en av mina favoriträtter. Absolut min favoritsoppa! Den är krämig och god med lite bakomliggande hetta från curryn och tabascon :) En klick creme fraiche (eller ännu bättre - smetana!) till passar som handen i handsken.  Det är lätt att göra och jag lovar att det allra flesta gillar detta. Jag som inte ens är speciellt förtjust i curry älskar denna rätt! :)
 
Du behöver:
 
2 msk smör
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk curry
2 medelstora potatisar
1 burk (ca 300 g) majs
2 kycklingfiléer (jag brukar använda en urbenad grillad kyckling)
2 ½ dl grädde
1 tomat
tabasco, efter smak
vatten
kycklingbuljon, efter smak
 
Finhacka löken och fräs den i smöret tillsammans med curryn och pressad vitlök. Tillsätt den fint tärnade potatisen, majs, kyckling och tomat. Häll sedan på vatten så det täcker och en skvätt buljong. Låt koka tills potatisen är genomkokt. Häll på grädden och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Servera tillsammans med rostat bröd och en klick creme fraiche. Klart!
 

Kolbulle över öppen eld.

 
Det är Alla Hjärtans Dag idag, dock blir det inget romantiskt inlägg här, det hittar ni på så många andra ställen, så jag tänkte tipsa om något gott att äta då ni är ute grillar istället. Idag har jag och min syster varit ute och filmat inför klippet som ska skickas in till "Hela Sverige Bakar". Gjorde lite kolbulle över en värmande eld också. Gott som attans och väldigt norrländskt. Har ni aldrig testat det här så tycker jag verkligen att det är på tiden. Busenkelt är det, dessutom! Min gick sönder lite då jag skulle vända, men det smakade lika gott för det! :) Det här receptet räcker till 4 personer.
 
Du behöver:
 
4 dl vetemjöl
6 dl vatten
1 tsk salt
rimmat fläsk/bacon
 
Vispa ihop mjöl, vatten och salt. Häll upp i en flaska så är det enkelt att hälla ut i stekpannan när det är dags. Ställ stekpannan över elden, där du har bra glöd. Stek sedan fläsket i lite smör tills det är genomstekt. Häll på smet över fläsket, kolbullen ska vara tjockare än en pannkaka. Tänk tjockpannkaka. Stek tills du ser att smeten börjar stelna, sedan vänder du kolbullen. Du gör alltså precis likadant som då du gör pannkaka. Severa gärna med lingonsylt. Klart!
 

Världens godaste Semlor!

 
Idag är det fet-tisdag, det kan väl inte ha gått många obemärkt förbi :) Igår kom min fästman hem med en fin och färggrann bukett tulpaner, en fin färgklick i vardagen! Jag gjorde semmelbullar redan i januari så jag tjuvstartade en aning. För er som vill göra egna semlor att bjuda på, kan jag verkligen rekommendera dessa. Dom är saftiga och luftiga och bara helt fantastiska! :)
 
300 g smör 
1 liter mjölk (gärna röd mjölk)
100 g jäst
4 dl socker
1-2 tsk malen kardemumma
ca 3 liter mjöl
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kardemumman. Häll sedan på mjölket. Degvätskan ska vara fingervarm (37 grader) när du sedan häller den över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan socker och lite mjöl i taget. Jag brukar låta degen vara lite, lite kladdig. Det är bättre att tillsätta mer mjöl vid utbakningen än att tillsätta för mycket mjöl. Då får du torra bullar. Låt sedan jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30-40 min). Baka sedan ut dina bullar och låt jäsa i ca 10 min på plåten. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 8-10 minKlart!
 
 

Friterade bananer

 
I helgen var vi på 3års kalas, och jag fick ta kommandot när det kom till efterrätten. Friterad banan, färsk ananas och vaniljglass. Så galet gott! Och enkelt som tusan. Har du ingen fritös så går det lika bra att fritera i en kastrull. :) Det här receptet räcker till 4 personer.
 
Tips! För att kolla om oljan är nog varm, doppa ner en träslev i olja, börjar det bubbla runtom sleven så är oljan het nog att börja fritera i.
 
Du behöver:
 
2 bananer
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
2 dl kallt vatten
 
Skala och dela bananerna i två. Rör ihop vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt sedan det kalla vattnet. Rör noga till en slät smet. Doppa bananerna i frityrsmeten och lägg ner försiktigt i oljan. Fritera i ca 2-3 min till gyllene färg. Ta upp och lägg på hushållspapper. Servera med tex vaniljglass och lite ringlad sirap. Klart!
 

Luftiga Ostfrallor

Det är ju bara att konstatera, det är betydligt mycket billigare och framför allt godare att baka eget bröd! Trots en förkylning som heter duga, så klättrar jag lite på väggarna av att bara vara hemma, så jag ställde mig och bakade i morse medan Colin snällt gick runt och pratade och drog fram kastruller ut skåpen. Jag fick till 20 bullar på denna sats.
 
Du behöver:
 
1 paket jäst
5 dl vatten
1 rågad tsk salt
1 ½ msk ljus sirap
ca 10 dl mjöl
ca 1 dl riven ost
 
Värm vattnet till 37 grader, smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt salt och sirap och sedan lite mjöl i taget tills du har en smidig deg som släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
 
Baka ut bullar på lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk. Pensla sedan med ägg (går lika bra med vatten) och stö över osten. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10-15 min tills brödet fått fin färg. Klart!
 

Gravad Lax med Lime

  
 
För några veckor sedan fick vi en så suveränt god förrätt hos min svärmor. Dom hade gravat lax och smaksatt den med lime. Tunna skivor av den gravade laxen tillsammans med avokado och purjolök och japansk soja, och tada! -Du har supergod sashimi :) Givetvis ville jag testa detta själv, jag som är tokig i sushi och liknande.
 
Du behöver:
 
ca 1 kg utbenad laxfilé
½ dl socker
½ dl salt
saft och skal från 1 lime
1 krm grovmalen svartpeppar
 
Blanda ihop salt, peppar, limeskal och socker i en skål. Lägg laxen i en form eller i en påse och stö över salt/sockerblandningen på båda sidorna av laxen. Pressa över limesaften över laxen.
 
Lägg laxen svalt, gärna i kylen och låt ligga i 2-3 dygn. Torka sedan av salt/sockerblandningen så laxen blir relativt torr. Skiva upp i tunna skivor och ät och njut. Klart!
 

RSS 2.0