ls Mariasbakglädje -

Lyxig chokladtårta med Dumlefluff!

  
 
Jag hade massor med fluff kvar från cupcakesen jag gjorde i helgen. Det kändes dumt att kasta det, så jag gjorde en tårta istället. Receptet kommer från Call me Cupcake med några små ändringar av mig. Vill du ha flera bottnar kan du grädda upp till 5 stycken på en smet om du har en mindre form. Jag använde en form som är 20 cm i diameter. Jag ville att mina bottnar skulle vara lite tjockare, och valde att bara göra två. Den blir otroligt saftig och god!
 
Du behöver:
 
Botten
 
4 1/4 dl vetemjöl
3 3/4 dl socker
1 1/4 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 ägg
2 ½ dl starkt kaffe
2 ½ dl filmjölk
1 1/4 dl rapsolja
1 tsk vaniljpulver
1 knivsudd äkta vaniljpulver
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda väl. Tillsätt sedan ägg och rör om. Tillsätt filmjölk, kaffe och rapsolja. Rör om tills du får en slät smet. Häll upp hälften av smeten i en bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min 175 grader. Gör samma moment med resterande smet. Skälp upp och låt svalna.
 
Dumlefluff
 
Du behöver:
 
3 dl grädde
ca 20 dumlekolor
 
hacka upp dumlen och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Värm på låg- till medelvärme tills alla kola smält. Häll sedan upp i en bunke och lägg på plastfolie. Låt stå över natten. Vispa upp och spritsa på tårtan. Klart!
 

Marmelad på krusbär och röda vinbär

 
Jag har kokat både hjortronsylt och marmelad på krusbär och röda vinbär med en knutta äkta vaniljpulver. Jag börjar undra om bordet på marknaden kommer räcka till allt som ska säljas! I alla fall, att koka marmelad sköter sig ju mest själv. Bara man kommer ihåg att skumma av den väl medan den kokar.
 
Du behöver:
 
½ liter krusbär
½ liter röda vinbär
1 knivsudd (ca 1 krm) äkta vaniljpulver
4 dl socker
 
Rensa bären och snoppa av dem (ta bort den lilla knoppen som sitter på bären), häll sedan allt i en kastull. Låt småkoka och skumma av noggrant under tiden. Låt det koka i ca 15-20 min. Häll sedan upp på rena burkar som du haft liggandes i hetvatten. Annars kan burkarna spricka av den heta marmeladen. Vänd burkarna upp och ner efter att du skruvat på locket. Låt stå så tills det kallnat. Klart!
 

Gör din egen färskost - Steg för steg!

Färskost är så himla gott, både att bre på en smörgås eller som vi brukar äta hos svärmor - till grillat! Det är dessutom jätteenkelt att göra. Det enda som tar tid är avrinningen, men det sköter ju sig själv. :) Sedan kan man smaksätta osten precis hur man själv vill, det finns ju oändligt med alternativ! Jag gjorde tre olika smaker: Vitlök & svartpeppar, basilika & soltorkade tomater och Flingsalt & gräslök. Jag tänkte visa er hur jag gjorde min färskost.
 
Du behöver:
 
1 liter filmjölk
3 dl gräddfil
kökstermometer
silduk med en bunke/tillbringare under (funkar lika bra med kaffefilter)
kryddor/örter
 
1. Börja med att hälla gräddfilen och filmjölken i en kastrull och blanda väl.
2. Värm blandningen på medelvärme uder omrörning till ca 60 grader. Häll sedan över till silduken.
3. Låt rinna av i kylen över natten. Häll sedan upp i en bunke.
4. Tillsätt salt och det kryddor örter du vill ha. 
 
 
Svårare än så är det faktiskt inte, och visst känns det lyxigt att kunna bjuda på sin egengjorda färskost? :)
 
Och, ett litet tips! Häll inte bort vasslan (vätskan) som blir från avrinningen. Spara till nästa brödbak! Det hjälper degen att jäsa bättre och dessutom får du ett näringrikt bröd med fylligare smak. :)

Mums-mums - små fluffiga godbitar!

 
I onsdags gjorde jag mums-mums till marknaden jag ska sälja på, på lördag. Dom är så himla simlpa att göra och är ju jättegoda! Det blir rätt många också om man gör dem i en långpanna. Dessa är ju perfekta att servera på tex ett barnkalas! :)
 
Du behöver:
 
1 äggvita
4½ dl socker
1½ dl kallt vatten
9 gelatinblad
3/4 dl florsocker
1½ dl kokhett vatten
kokosflingor
kakao
 
Förbered formen du ska hälla smeten i. Lägg bakplåtspapper i botten. Blanda kakao och kokosflingor i en skål (1 del kakao, 2 delar kokosflingor) och strö hälften över formens botten. Resten strör du över smeten och doppar snittytorna i.
 
Blanda ihop socker, det kalla vattnet, florsocker och äggvitan i en bunke (en stor bunke då smeten "sväller" när du vispar den). Lägg gelatinbladen i blöt tills dem är mjuka. Lägg dom sedan i det kokade, heta vattnet så dem löses upp. Tillsätt sedan till smeten och vispa tills smeten börjar tjockna och är blank och fin. (ca 15 min)
 
Häll upp i formen och bred ut. Strö på kokos/kakaoblandningen. Ställ i kylen och låt det stelna. Skär sedan upp i lagom stora bitar och doppa snittytorna i kokos/kakaoblandninen. Förvara svalt. Går utmärkt att frysa in också!
 

Chocolate chip cookies

Gjorde Chocolate chip cookies igår med. Dom blev inte riktigt som jag tänkt mig, så jag undrar om jag gjort något fel eller om receptet är fel. Säkert mitt fel! Men dom blev goda även om dom flöt ut och blev lite fula.
 
Du behöver:
 
120 g rumstempererat smör
1 dl råsocker
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 g choklad
 
vispa smör och råsocker smidigt, rör sedan ner ägget. Vänd ner vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. Grovhacka chokladen och blanda ner i degen. Lägg sedan degen i plastfolie och rulla till en rulle som du sedan slår in i plastfolien. Lägg i fysen i ca 30 min. Skär sedan upp skivor som är ca 1 cm tjocka och lägg på plåt. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 5-7 min. Klart!
 

snabba Kolasnittar

Jag har varit i baktagen idag. Jag har hunnit med tre sorters småkakor och även hunnit göra mumsmums. Mamma har varit här och passat Colin så jag kunnat baka i lugn och ro. Skönt! jag började med kolasnittarna. Enkla men galet goda. Min favorit när det kommer till småkakor.
 
Du behöver:
 
200 g rumstempererat smör
2 ½ dl socker
1 ½ msk ljjus sirap
5 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
 
Knåda ihop alla ingredienser till en mjuk och smidig deg. Dela sedan i fyra och rulla längder och lägg på plåt. Platta ut dem lite med händerna och grädda sedan i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 min eller tills dem fått färg. Ta ut och skär upp snittar innan den kallnat. Klart!
 


Majsbrödsmuffins

 
Jag hittade ett recept på majsbröd igår. Jag tänkte att jag skule testa de, men som vanligt gjorde jag om receptet lite. Jag tillsatte lite mer olja, socker och salt. Eftersom jag först följde receptet och tyckte dem blev aningen torra och lite smaklösa.
 
Det här är alltså det omgjorda receptet. Man kan göra det här brödet i en limpform men jag skulle rekommendera att göra det i muffinsformar då det blir rätt smuligt och svårt att skära skivor av det.
 
Du behöver:
 
2 1/4 dl majsmjöl
2 1/4 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 ägg
1 dl rapsolja
2 1/2 dl mjölk
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa sedan upp ägg med rapsoljan och mjölken och häll över till de torra ingredienserna. Rör ihop och häll upp i formar. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 15 min. Låt svalna. Klart!
 

Gårdagens middag.

Igår gjorde jag en pastasås som blev riktigt god! På älgkött från svärmor och egenplockad svamp bland annat. :) Lite vitlök, zucchini, philadelphiaost, mjölk och kryddor så var det bara att hugga in! Serverade med smörslungad brysselkål. Gott!
 
jag gillar att man kan se hur det ryker om maten på den nedre bilden!
 
 
 
 

Tipsa mig!

Nu behöver jag er hjälp!
 
Jag plockade bär hos min svärmor i helgen. Svarta vinbär, röda vinbär och krusbär. Nu vill jag ha era bästa tips på vad jag ska göra med alla dessa bären! Kakor, marmelander, sylt..? Hit me! :)
 


Norrlands guld - Hjortron

Vi har varit ute och plockat lite hjortron idag. Det är verkligen på sluttampen nu, så vi fick bara ihop 1 liter. Men dom var stora och fina dom vi hittade. Detta blir det sylt på vill jag lova. Dessutom kan jag göra massa praliner nu också! :) Underbara norrland med skogar som bjuder på dessa!
 

Syltrutor på kvällskvisten

Igår kväll övertalade min fästman mig till att baka. Han ville ha syltrutor, som han åt då han var barn. Vi letade reda på recept och jag satt igång. 
 
Du behöver:
 
Deg
 
300 g smör
9 dl mjöl
3 dl socker
2 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
 
Häll de torra ingredienserna och smöret i e bunke. Knåda ihop så smöret fördelas väl, tillsätt äggen och rör ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en smord långpanna.
 
Topping
 
ca 3 dl sylt (jag tog lingonsylt, på Dennis kommando)
3 dl havregryn
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
 
Bred ut sylten över degen. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke,häll över smöret och blanda noga. Strö sedan ut över kakan och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 20 min. Låt svalna och skär upp i rutor. Klart!
 

 

Vaniljrullar

Jag har bakat lite inför marknaden idag igen. Jag tänkte egentligen göra mumsmums, men hade inte tillräckligt med gelatinblad hemma. Då började jag fundera på rullrån, det brukar alltid vara uppskattat! Men jag har inget järn (ska införskaffas snarast!) så jag gjorde dem i ugnen. Dom är inte lika krispiga som rullrån, men dom är himla goda ändå.
 
Nackdelen är att det är lite bökigt att hålla på med, jag brände händerna många gånger när jag skulle rulla dem! Men det var värt det :)
 
Du behöver:
 
50 g smör
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 1/4 dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 knivsudd äkta vaniljpulver
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl vatten
 
Smält smöret i en kastrull. Vispa upp ägg och blanda ner de övriga ingredienserna. Häll på smöret. Smeten ska vara ganska tunn och rinnig. Häll ut klickar på en plåt med bakplåtspapper, som du breder ut i ett tunt lager som är ca 10 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5 min. Rulla dem sedan direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen. Rulla dem med hjälp av tex en träslev eller något med runt skaft. Låt svalna. Klart!
 


Knäckebröd med kummin och Fänkålsfrön


 
Puh! Nu är jag äntligen klar med knäckebröden jag bakat nu på eftermiddagen. Tyvärr kan jag inte äta av det då jag ska sälja de på en marknad :) Det som tar tid är gräddning. Blir en del väntande men det är verkligen värt det då det här brödet är fantastiskt gott! Jag garnerar bara med flingsalt då jag tycker det är godast, men det är ju såklart upp till var och en :)
 
Du behöver:
 
5 dl mjölk
0.5 msk honung
0.5 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint råg mjöl
7 dl grahamsmjöl
 
garnering:
uppvispat ägg
flingsalt och grovmalen svartpeppar, och/eller vallmofrön/sesamfrön
 
Värm mjölk, honung, sirap, salt och de stötta fröna i en kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på degspadet och lös upp jästen. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en jämn och elastisk deg. Låt jäsa under bakduk i ca 60 min.
 
Kavla sedan ut lagom stora runda kakor, tunt, tunt! Nagga och pensla med ägg och strö över eventuell peppar/frön. grädda på 225 grader tills dom fått lite färg. (ca 5 min) Låt sedan svalna på bakgaller. Klart!
 

Västerbottenspaj

I lördags gjorde jag en västerbottenspaj, då min fästman önskade det till middag. Det är lätt att göra och sköter sig själv i ugnen. Egentligen skulle man haft det till förrätt, då det blev rätt mastigt att äta enbart denna. Men gott som tusan var det! :)
 
Du behöver:
 
Pajskal
 
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 tsk salt
 
Knåda ihop till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Ställ i kylen.
 
Fyllning
 
300 g riven västerbottenost
3 ägg
1 dl grädde
2 ½ dl mjölk
salt och peppar
 
Blanda att i en bunke och vispa ihop. Häll i pajformen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 min tills pajen stelnat och blivit fast. Låt svalna. Klart!
 


Hjortronpraliner

Blir det mer norrländskt än så här? Jag tror knappt det. Det här är alltså praliner på vit choklad fyllda med en hjortroncreme. Det är på egenplockade hjortron dessutom, så det känns extra lyxigt! Det var dessa små bitar av lycka som svärmor var och hämtade härom dagen. Hon skulle bjuda sina vänninor på något gott :)
 
Det var länge sedan jag gjorde praliner. Jag gjorde så mycket ett tag att jag nästan blev less på det! Det är ju lite tidkrävande och många moment, men resultatet blir underbart goda små chokladbitar. 
 

Limemarinerade jordgubbar

Enkelt gott och uppfriskande! Perfekt att servera med till exempel glass, eller som jag gjorde - uppepå en cheesecake! :) Att göra i ordning detta går snabbt och inga konstigheter. Det låter kanske hiskerligt mycket med den mängden socker, men det behövs! Om du inte vill att munnen ska dra ihop sig av syrligheten från limen vill säga ;)
 
Du behöver:
 
1 liter jordgubbar
2 dl socker
1 lime
 
Skär jordgubbarna i skivor och lägg i en skål. Stör över sockret och riv skalet från limen samt pressa ur saften över jordgubbarna. Rör om försiktigt så inte jordgubbarna mosas. Ställ i kylen och rör om lite då och då. Låt stå i ca 2 timmar. Klart!
 


Cheesecake med lime och vit choklad

 
Så där ja! Nu var cheesecaken klar och upphämtad. Jag hoppas att den blir till belåtenhet och att den smakar lika otrolilgt som jag tror. Jag toppade denna härlighet med limemarinerade jordgubbar, lite riven vit choklad och limeskal. Den ser himla fin ut om jag får säga det själv :)
 
Gör gärna denna några timmar innan den ska serveras, den ska ha hunnit stelna riktigt och är godast efter någon timme i kylen.
 
Du behöver:
 
Botten
 
100 g smör
250 g digestivekex
 
Smula kexen i en bunke och smält smöret. Häll det smälta smöret över kexen och rör om noga. Trycksedan ut i en springform (form med löstagbara kanter) och ställ i kylen.
 
Fyllning:
 
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
200 g vit choklad
2 ägg
1 dl socker
1 lime
 
Vispa philadelphiaosten mjuk och tillsätt creme fraiche. Smält chokladen och häll i. Vispa upp ägg och socker och häll i lite i taget och blanda väl. Riv skalet från limen och pressa i saften. Rör om. Häll sedan i formen och bred ut. Slå formen i bänken för att få bort eventuella luftbubblor. Grädda sedan i nedre delen av ugnen på 175 grader i 40-50 min. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten då du tar ut den. Den stelnar till då den kallnat. Låt den sedan svalna i kylen. Garnera efter tycke och smak eller ät som den är. Klart!
 
 

Kan ni gissa?

Lime och vit choklad är en helt fantastisk kombination! Det här kommer bli gudomligt. Ska göra en åt oss också, då svärmor ska ha denna.
 
Kan ni gissa vad som är på gång? :)
 

Marias bakglädje på Facebook

Ni har väl inte missat att ni kan följa mig på Facebook? Klicka här för att hitta mig! :)
 
Det är ont om inlägg för tillfället, jag ska ta mig i kragen! Det kommer komma upp recept på en cheesecake här idag eller i morgon som jag ska baka åt min svärmor. Även lite praliner, så håll ut!
 

Rabarbermousse

Här kommer receptet på rabarbermoussen jag fyllde cupcakesen med. Den är himla frisk och god! Vill man ha den lite sötare kan man givetvis tillsätta mer socker, men jag gillar det syrliga i den. :) Det här receptet är ett egenkomponerat sådant, så jag har försökt minnas på ett ungefär hur mycket jag använt av allt. Det är roligt att kompinera egna recept, men jag kommer sällan ihåg att skriva ner dem medans jag gör dem.
 
Du behöver:
 
100 g rabarber (fryst eller färsk)
2 ½ - 3 dl vatten
½ vaniljstång
1 dl socker
5 dl grädde
2 gelatinblad
 
Koka upp rabarber, vaniljstång, socker och vattnet. Koka tills rabarbern blivit mjuk och trådig. Kokar vätskan bort kan du tillsätta lite mer vatten. Sila av rabarbern så du bara får saften kvar. Lägg i dina gelatinblad och rör tills dem lösts upp. Häll sedan detta i en skål och tillsätt grädden, ovispad. Låt stå i kylen någon timme tills det stelnar, vispa sedan upp tills det fått en krämig konsistens. Tycker du att den blir för fast kan du tillsätta mer grädde. Häll upp i portionsformar eller fyll din tårta. Klart!
 

Somrig Pinocchiotårta

 
På Dennis jobb brukar den som fyller år bjuda på tårta. Dennis fyllde år under semestern men ville bjuda på tårta ändå nu när han har börjat jobba igen. Jag gjorde en Pinocchiotårta. Det är lättsamt och räcker till många. Lite roligare än en vanlig gräddtårta också tycker jag :) Jag fyllde den med helt otroligt goda och söta jordgubbar!
 Detta recept gjorde jag x2, då det aldrig skulle räcka till en hel plåt annars. Jag använde alltså en djup ugnsplåt med som jag la bakplåtspapper i botten på.
 
Du behöver:
 
Botten
 
150 g smör
1.5 dl socker
4 äggulor
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjöl
½ dl vatten
 
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt sedan  en äggula i taget. Vispa i bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Rör i vattnet. Den här smeten ska vara ganska tjock. Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper i botten.
 
Maräng
 
4 äggvitor
2 dl socker
mandelspån
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Bred sedan ut marängen ovanpå smeten i formen. Toppa med madelspån som du stör på. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min175 grader
När kakan svalnat delar du den i två, tar bort bakplåtspappret och lägger den ena bottnen på en bricka. Fyll med tex vispad grädde och jordgubbar. Lägg sedan den andra bottnen ovanpå. Klart!
 

Hjälp!

Jag har total idétorka och noll lust att baka, så ni ber jag er om hjälp!
Vad vill ni se? Har ni förslag på roliga bakverk? jag behöver all inspiration jag kan få, så Bring it!
 
 


RSS 2.0