Powered by Jasper Roberts - Blog

Lyxig chokladtårta med Dumlefluff!

  
 
Jag hade massor med fluff kvar från cupcakesen jag gjorde i helgen. Det kändes dumt att kasta det, så jag gjorde en tårta istället. Receptet kommer från Call me Cupcake med några små ändringar av mig. Vill du ha flera bottnar kan du grädda upp till 5 stycken på en smet om du har en mindre form. Jag använde en form som är 20 cm i diameter. Jag ville att mina bottnar skulle vara lite tjockare, och valde att bara göra två. Den blir otroligt saftig och god!
 
Du behöver:
 
Botten
 
4 1/4 dl vetemjöl
3 3/4 dl socker
1 1/4 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 ägg
2 ½ dl starkt kaffe
2 ½ dl filmjölk
1 1/4 dl rapsolja
1 tsk vaniljpulver
1 knivsudd äkta vaniljpulver
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda väl. Tillsätt sedan ägg och rör om. Tillsätt filmjölk, kaffe och rapsolja. Rör om tills du får en slät smet. Häll upp hälften av smeten i en bröad form och grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min 175 grader. Gör samma moment med resterande smet. Skälp upp och låt svalna.
 
Dumlefluff
 
Du behöver:
 
3 dl grädde
ca 20 dumlekolor
 
hacka upp dumlen och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Värm på låg- till medelvärme tills alla kola smält. Häll sedan upp i en bunke och lägg på plastfolie. Låt stå över natten. Vispa upp och spritsa på tårtan. Klart!
 
Tårtor & Rulltårtor | | 5 kommentarer |

Marmelad på krusbär och röda vinbär

 
Jag har kokat både hjortronsylt och marmelad på krusbär och röda vinbär med en knutta äkta vaniljpulver. Jag börjar undra om bordet på marknaden kommer räcka till allt som ska säljas! I alla fall, att koka marmelad sköter sig ju mest själv. Bara man kommer ihåg att skumma av den väl medan den kokar.
 
Du behöver:
 
½ liter krusbär
½ liter röda vinbär
1 knivsudd (ca 1 krm) äkta vaniljpulver
4 dl socker
 
Rensa bären och snoppa av dem (ta bort den lilla knoppen som sitter på bären), häll sedan allt i en kastull. Låt småkoka och skumma av noggrant under tiden. Låt det koka i ca 15-20 min. Häll sedan upp på rena burkar som du haft liggandes i hetvatten. Annars kan burkarna spricka av den heta marmeladen. Vänd burkarna upp och ner efter att du skruvat på locket. Låt stå så tills det kallnat. Klart!
 
Maria saftar, syltar och kokar ihop | krusbärsmarmelad | | Kommentera |

Gör din egen färskost - Steg för steg!

Färskost är så himla gott, både att bre på en smörgås eller som vi brukar äta hos svärmor - till grillat! Det är dessutom jätteenkelt att göra. Det enda som tar tid är avrinningen, men det sköter ju sig själv. :) Sedan kan man smaksätta osten precis hur man själv vill, det finns ju oändligt med alternativ! Jag gjorde tre olika smaker: Vitlök & svartpeppar, basilika & soltorkade tomater och Flingsalt & gräslök. Jag tänkte visa er hur jag gjorde min färskost.
 
Du behöver:
 
1 liter filmjölk
3 dl gräddfil
kökstermometer
silduk med en bunke/tillbringare under (funkar lika bra med kaffefilter)
kryddor/örter
 
1. Börja med att hälla gräddfilen och filmjölken i en kastrull och blanda väl.
2. Värm blandningen på medelvärme uder omrörning till ca 60 grader. Häll sedan över till silduken.
3. Låt rinna av i kylen över natten. Häll sedan upp i en bunke.
4. Tillsätt salt och det kryddor örter du vill ha. 
 
 
Svårare än så är det faktiskt inte, och visst känns det lyxigt att kunna bjuda på sin egengjorda färskost? :)
 
Och, ett litet tips! Häll inte bort vasslan (vätskan) som blir från avrinningen. Spara till nästa brödbak! Det hjälper degen att jäsa bättre och dessutom får du ett näringrikt bröd med fylligare smak. :)
Upp