Powered by Jasper Roberts - Blog

Embroidery Cookies

Jag testade bara för några dagar sedan att göra blommönster i kristyr. Då testade jag på vanligt bakplåtspapper. Riktigt roligt och jag hade svårt för att lägga ifrån mig det. Då efterfrågan varit stor ang hur jag gick till väga, så har jag nu gjort en snabb steg-för-steg beskrivning som jag hoppas kan vara till någon hjälp :)
Vi börjar med receptet på kakorna.
 
SHORTBREAD MED VANILJ
 
175 gram smör rumsvarmt
50 gram florsocker
175 gram vetemjöl
50 gram potatismjöl
1/4 tsk salt
1 tskvaniljextrakt
 
Vispa smör och florsocker poröst. Tillsätt mjöl, potatismjöl, salt och vaniljextrakt och vispa till en smulig massa. Arbeta sedan ihop till en deg. Låt vila en stund i kylen. Kavla ut degen på mjölat underlag och tryck ut figurer med hjälp av pepparkaksformar, glas eller annat passande. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min eller tills dem blivit lite gyllene i kanterna.
 
KRISTYR
 
1 äggvita
2 ½ dl florsocker (mängden varierar lite beroende på storlek på ägget)
några droppar ättika
 
Vispa ihop ingredienserna med elvisp och fortsätt vispa tills kristyren börjar bli riktigt vit, när du får fasta toppar då du lyfter ur vispen, är kristyren klar. Häll upp i spritspåse och klipp ett litet hål eller använd en liten, rund tyll.
 
TILLVÄGAGÅNGSSÄTT
 
1. Kalva ut sockerpasta och använd samma mått som du använde till kakorna, till att stansa ut sockerpastan. Pensla kakan med lite sirap som du spätt ut med vatten och lägg på sockerpastan. (Detta moment kan man hoppa över, och göra mönster direkt på kakorna)
2. spritsa en linje och använd en tunn, rund pensel. Dra små drag mot blomman mitt. 
3. Fukta penseln litegrann mellan varven. Gör ett blomblad i taget, annars hinner kristyren torka på ytan. 
 
 
Steg för steg, småkakor/skorpor | Embroidery Cookies, kristyr, kristyrblommor | | 24 kommentarer |

Mitt livs första Bröllopstårta

 
Så var det gjort, äntligen har fått göra mitt livs första bröllopstårta! Det var så himla kul och reaktionen när jag bar fram tårtan var som en våg av "åååh, ooh,wooow!" :) Så roligt! Brudparet var mycket nöjda och glada över min insats. 
 
Dagen började med dop där jag ordnade dopfikat. Det blev min No Bake Blåbärscheesecake samt en blåbär- och limekaka. Efter fikat belv det en vigsel som  dem hållt hemlig, så gästerna fick sig en överraskning. Middagen jag serverade var tjälankul (norrländsk maträtt, -en stek läggs i ugnen när den fortfarande är fryst, sedan läggs den i en lag man kokat, yum!) med potatisgratäng och skysås. Och till sist, dagens höjdpunkt, i alla fall för mig, -bröllopstårtan! :)
 
Jag hade fyllt tårtan med världens godaste hallonmousse samt fluff på mörkchoklad och lite flingsalt. Spacklad med marängsmörkräm och täckt med sugarpaste. Rosorna är gjorda av gumpaste. Nu hoppas jag att det blir massa fler bröllopstårtor för min del, det var vansinnigt roligt att sätta ihop denna skapelse och jag fick höra igår att det var ett riktigt konstverk :)
 
 
Tårtor & Rulltårtor | wedding cake, bröllopstårta, sugarroses,sockerrosor | | 12 kommentarer |

Ricotta- & Mangold Ravioli med Philadelphiasås


 
Det är himla sällan jag lägger upp matrecept här, idag gjorde jag något som jag verkligen tycker förtjänar att synas här. Jag gjorde min egna ravioli, för absolut första gången! Pasta har jag gjort en gång tidigare för en herrans massa år sedan, men då gjorde jag vanlig bandpasta, på Hotell- & Restaurangskolan.
 
Degen är smidig och enkel att arbeta med, du behöver inte ens en pastamaskin. Men var noga med att kavla degen tunnt. Jag fyllde min ravioli med ricotta och mangold från svärmor. Såsen jag gjorde till var verkligen pricken över i!

PASTADEG

2 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
2 ägg
1 äggula
2msk olivoja
2 msk vatten
1 nypa havssalt

Mät upp mjölet på ett bakbord. Gör en grop i mitten och häll i ägg, olja, salt och vatten. Vispa samman med en gaffel tills du fått en deg. Knåda sedan degen i ca 5 min. Plasta in och låt vila i kylen en timme.
 
FYLLNING
 
2 dl ricotta
ca 4-5 förvällda blad mangold (spenat funkar även)
parmesan
salt & peppar
 
Finhacka mangold och blanda ner i ricottan. Tillsätt parmesan efter tycke och smak. Smaka av med salt och peppar.
 
PHILADELPHILASÅS
 
2 dl philadelphiaost 
1 ½ dl grädde
1 msk riven parmesan
salt & peppar
 
Koka upp mjukosten och grädden. Tillsätt parmesan, smaka av med salt och peppar.
 
SÅ HÄR GÖR DU:
 
1. Kavla din deg tunnt på mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter som är ca 4x4 cm.
2. Lägg en liten klick av fyllningen i mitten och pensla kanterna med uppvispat ägg.
3. Ta tag om ena hörnet och vik mot hörnet som ligger mittemot så du får en trekant.
4. Tryck till kanterna med en gaffel. Koka din ravioli i saltat vatten i ca 3 min.
Servera med philadelphiasås och lite baslika.
 
 
 
 
Maria lagar mat | ravioli, pastadeg, mangold, ricotta | | En kommentar |
Upp