Powered by Jasper Roberts - Blog

Persikorosa Födelsedagstårta

 
I helgen har jag för först gången använt mig av floristtråd till mina sockerblommor. Detta var en födelsadagstårta som jag fick helt fria händer med. Enda önskemålet var att det "skulle vara sådana vackra rosor som jag gör" :) 
 
Alltså tog jag tillfället i akt och provade det här med floristtråd. Lite pilligt är det, men oj så kul! Tårtan är fylld med fluff på mörk choklad med flingsalt samt en vansinnigt god blåbärsmousse, på egenplockade bär dessutom :) God som attans!
 
BLÅBÄRSMOUSSE
 
4 dl blåbär
2 msk socker
3 dl grädde
½ tsk vaniljpulver
2 gelatinblad
 
Koka ihop blåbär, socker och vaniljpulver. Lägg gelatinbladen i blöt och vispa grädden lätt. När bären börjat koka sönder, ta av från värmen och rör ner gelatinbladen, ett i taget. Låt blandningen svalna en aning innan du vänder ner det i grädden. Låt stå i kylen i minst 4 timmar.
 
FLUFF MED MÖRK CHOKLAD & FLINGSALT
 
200 g mörkchoklad (70%)
en nypa flingsalt
3 dl grädde
 
Häll grädden i en kastrull och tillsätt chokladen somdu grovhackat/brytit i bitar. Värm på medelvärme tills all choklad smält. Tillsätt en nypa flingsalt, detta förhöjer smakerna! Häll över i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten. Vispa upp.
 
 
Tårtor & Rulltårtor | blåbärsmousse, chokladfluff, persikorosa, tårta | | 62 kommentarer |

Tårta med Matchamousse, blåbärskompott och vit chokladfluff

Det här är utan tvekan den mest udda tårta jag gjort hittills, smakmässigt. Det är min svåger som ska ha denna och han gillar japanska grejer, så pass mycket att han bodde i japan i 6 månader för att plugga japanska!
 
Han önskade sig en tårta av mig och den enda riktlinjen jag hade var att han ville ha Matcha (ett japanskt pulverte) med i tårtan. Så.. kundens önskan är min lag ;) Ber återigen om ursäkt för den dåliga kvalitén på bilden. Inväntar sladd till min nya kamera, så det kommer förhoppningsvis bli finare bilder framöver ;)
 
MATCHAMOUSSE
 
3/4 msk matchapulver
3 dl grädde
2 gelatinblad
5 msk socker
 
Lägg gelatinbladen i blöt. Häll 1 dl av grädden och övriga ingredienser i en kastrull och värm tills allt socker smält. Ta av från värmen och rör ner gelatinbladen, ett i taget. Vispa resterande grädde och blanda ner matchakrämen försiktigt. Ställ i kylen och låt stelna i minst 4 timmar. 
 
BLÅBÄRSKOMPOTT
 
3 dl blåbär
2 msk socker
½ tsk vaniljpulver
 
Blanda ingredienserna i en kastrull. Låt det hela sjuda tills bären mjuknat och kokat sönder en aning. Häll upp på burk och låt kallna.
 
VIT CHOKLADFLUFF

3 dl grädde
150 g vit choklad
 
häll grädde och chokladen som du hackat grovt, i en kastrull. Värm på låg- till medelvärme. Grädden får absolut inte koka, då riskerar den att skära sig. När all choklad smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie. Ställ i kylen och låt stå i minst 4 timmar, men gärna över natten. Vispa sedan upp, så som du vispar upp vanlig grädde.
 
 
Tårtor & Rulltårtor | matchapulver, mossgrön tårta | | Kommentera |

Pinocchiotårta à la Banoffee Pie

 
Banoffe pie och Pinocchiotårta fick ett barn. Kan det bli annat än succé? Näpp, tänkte väl det ;) 
På min fästmans jobb brukar den som fyller år bjuda på tårta. Dennis fyllde år under semestern så det bjussas på tårta idag istället, vilket passar mig bra -jag som tycker det är lite småkul att baka ;)
Ber om ursäkt för det tråkiga bilderna, det blev bråttom! ;)
 
 
TÅRTBOTTEN
 
250 g smör
3 dl socker
8 äggulor
1 ½ tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 dl vatten
 
Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt en äggula i taget. Vispa i bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Rör i vattnet. Den här smeten ska vara ganska tjock. Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper i botten.
 
MARÄNGTÄCKE
 
8 äggvitor
4 dl socker
några droppar ättika
 
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Bred sedan ut marängen ovanpå smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min på 175 grader
 
När kakan svalnat delar du den i två och lägger den ena bottnen på en bricka. Fyll med vispad grädde, skivade bananer och kolakräm.
 
Tårtor & Rulltårtor | pinocchiotårta,birgittatårta, banoffee pie | | 21 kommentarer |
Upp