Powered by Jasper Roberts - Blog

Somrig JordgubbsTrifle för två

 

Vill du bjuda din älskling, vän eller familj på något som känns lyxigt och somrigt? Då tycker jag absolut att du ska göra en Trifle! Det är inte alls svårt och men ser ut som att man lagt ner en massa tid och arbete i köket ;)
 
Mycket somrigare än så här blir det baske mig inte! Äntligen har jag fått tag i svenska jordgubbar. Det allra godaste gubbarna om man frågar mig :) Små söta härligheter som passar som handen i handsken till den krämiga och lena Marcarponekrämen och citronsockerkakan. Mums! 
 
SOCKERKAKA
 
Du behöver:
 
1 ägg
1 dl socker
25 g smör
½ dl mjölk
1 ½ dl mjöl
3/4 tesked bakpulver
några doppar citronsaft
 
Jordgubbar (till montering)
vit choklad (till montering)
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. tillsätt citronsaften. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan mjölken. Häll över smör- och mjölkblandningen till ägg/sockersmeten. Rör om. Tillsätt sist bakpulver och mjöl och vänd ner. Häll upp i en bröad form som är ca 15 cmi diameter. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 min. Skälp upp och låt kallna.
 
MASCARPONEKRÄM
 
Du behöver:
 
2 dl grädde
175 g Mascarponeost
50 g vit choklad
 
Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke över ett vattenbad. Medan chokladen smälter vispar du grädden tjockoch mascarponeosten mjuk och smidig, i separata bunkar. Häll sedan över den smälta chokladen till macarponeosten. Vänd sedan ner grädden.
 
MONTERING
 
Börja med att skiva dina jordgubbar. Dela sedan sockerkakan i två, så du får två bottnar. Lägg den ena bottnen i en glasskål. Lägg sedan de skivade jordgubbarna runt om längst kanten. Klicka i din mascarponekräm och upprepa sedan proceduren. Toppa med jordgubbar och riven vit choklad.
  
Desserter | Trifle, jordgubbar, jordgubbstrifle, mascarponekräm | | 5 kommentarer |

Pistagemacarons med Chokladsmörkräm

 
För ett tag sedan malde jag mitt eget pistagemjöl. Det tar ju lite tid och ett gäng brutna naglar att få ihop nog med skalade nötter men det är så himla värt det! Dessa macarons är överlägset de godaste jag gjort. Så nog tycker jag att ni kan ofta lite tid och naglar på att skala era pistagenötter för att sedan mala dem i en kvarn. Taadaaa, så har ni ert eget pistagemjöl! Nu kommer jag gå helt bananas på att göra mitt eget mjöl. Cashewmjöl, jordnötsmjöl,hasselnötsmjöl... Ni fattar! ;)
 
Fyllningen passar helt utmärkt till dessa pistagegröna konstverk. Choklad med en hint av kaffe. Helt jäkla gudomligt, om jag får säga det själv ;)
 
PISTAGEMACARONS
 
Du behöver: 
 
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g pistagemjöl
75 g florsocker
18 g socker
eventuell pastafärg
 
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
 
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
 
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta pistagemjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
 
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
 
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
 
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge, då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använder mig av ett snapsglas och ritar ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca 45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
 
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min(kan variera från ugn till ugn, mina tog 16-17 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.
 
CHOKLADSMÖRKRÄM
 
Du behöver:
 
100 g rumstempererat smör
50 g mörk choklad
1 ½ dl florsocker
1 msk starkt kaffe
 
Smält chokladen över vattenbad. Under tiden vispar du smör och florsocker smidigt. Tillsätt kaffet och vispa. Sist  häller du ner den smälta chokladen, vispa sedan smörkrämen tills den är helt rumstempererad. Någon minut räcker. Häll upp i en spritspåse och spritsa ut över hälften av dina macarons. Para sedan ihop dem. Godast är dina macarons efter ett dygn i kylen!
 
Macarons | pistagemacarons, chokladsmörkräm,macarons | | 2 kommentarer |

Lakritskolapaj med Hallonmaräng

 
Jag blev tillfrågad för ett tag sedan om jag ville prova lite produkter från Ninasmat.se. Sagt och gjort, paketet dök upp och idag har jag provbakat med Lakritssirap. Denna paj blev verkligen såå god!
 
Kombinationen mellan lakrits och hallon är ju inget nytt, men på det här viset blir det lite roligt och nytt ändå! Den fräscha hallonmarängen mot den ljuvligt goda och krämiga lakritskolafyllningen.. Mmm!
 
MÖRDEGSKAL
 
Du behöver:
 
100 g smör
2 ½ dl mjöl
2/3 dl socker
torkade ärtor
 
Nyp ihop ingredienserna till en smidig deg. Tryck ut i  små pajformar. Skär bort överflödig deg från kanterna och nagga botten med en gaffel, lägg torkade ärtor i formen för att undvika att pajskalet tappar formen. Grädda i mitten av ugnen på 185 grader i ca 10-15 min. Låt svalna helt.
 
LAKRITSKOLAFYLLNING
 
Du behöver:
 
75 g smör
½ dl socker
½ dl ljus sirap
½ dl grädde
½ msk kakao
½ vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
½ - 1 msk lakritssirap
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och koka på medelvärme. Testa med kulprovet för att se om kolan är färdig och går ihop. Den ska vara seg. Rör om då och då. När kolan är klar häller du upp den i pajskalen. Låt sedan svalna.
 
HALLONMARÄNG
 
Du behöver:
 
28 g äggvita (ca 1 äggvita)
50 g socker
17 g vatten
20 g hallonpuré
 
Häll äggvitan i en bunke. Blanda socker, vatten och hallonpuré i en kastrull, koka till 110 grader, vispa då upp äggvitan till ett fast skum. Fortsätt koka sockerlagen till 120 grader. Ta sedan av sockerlagen från värmen och häll ner ien fin stråle i äggvitan under vispning. Vispa sedan tills marängen svalnat helt. Häll upp marängen i en spritspåse och spritsa sedan ut över dina minipajer. Klart!
 
Desserter | | 11 kommentarer |
Upp