Powered by Jasper Roberts - Blog

Gammeldags Chokladpudding

 
 
Chokladpudding är ju verkligen något av en klassiker när det kommer till desserter. Jag som älskar choklad tackar aldrig nej till en len och chokladig pudding, med eller utan grädde -spelar ingen roll, så länge jag får chokladpudding!
 
Det finns ju att köpa i pulverform att blanda till själv, men jag tycker nog att den smakar rätt konstgjort och är inte alls lika god som den man gör själv. Dessutom tar det inte mycket längre tid att göra egen från grunden. Men man bör vara ute i god tid, denna vill stå och kallna och stelna på sig i kylen i sådär 3 timmar eller så. Det är värt väntan!
 
GAMMELDAGS CHOKLADPUDDING
 
6 dl mjölk (gärna röd)
3-4 msk kakao
5 msk potatismjöl eller maizena
4 msk socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker (äkta)
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på medelvärme tills blandningen tjocknar. Det får inte koka, då blir det en chokladig äggröra! Låt svalna något och häll sedan upp i portionsformar eller glas. Ställ i kylen och låt stå i minst 3 timmar. Servera gärna med en klick grädde och bär.
 
 
Desserter | gammeldags chokladpudding, chokladpudding, pudding, choklad | | 62 kommentarer |

Lyxig Nobake Körsbärscheesecake

 
Här har det varit dåligt med aktivitet nu igen. Jag är höggravid med de krämpor som hör till, orken och lusten har helt enkelt inte funnits! Men nu äntligen har jag bakat en smarrig cheesecake att ta med till svärmor i helgen. Receptet har jag hittat hos Louise Spis, och har nu konstaterat att jag vill ha en springform modell mindre. Min är 24 cm, en 18 cm hade varit toppen så hade denna cheesecake blivit mycket högre och inte sett lika fjuttig ut.. Nåväl, den smakar nog lika bra ändå :)
 
Jag gjorde några små ändringar, när jag gjorde min cheesecake. Ökade mängden på vanlijextrakt och körsbärssirap bl.a
 
LYXIG KÖRSBÄRSCHEESECAKE

Botten:
154 g oreos (1 paket)
75 g smält smör

Fyllning:
400 g philadelphiaost
250 g mascarpone
150 ml vispgrädde
100 g strösocker
1 ½ tsk vaniljextrakt
2/3 dl finhackade maraschino körsbär (jag köpte mina på Bargrossisten)
3 msk av sirapen som körsbären ligger i
några droppar röd hushållsfärg/pastafärg
 
Klä botten av en springform som är 18-23 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. Sätt plastremsor av t.ex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter. Har du inte detta så funkar det utmärkt med vanligt bakplåtspapper. Det blir både enklare och snyggare att ta ut cheesecaken så.
 
Mixa oreokakorna till smulor i en matberedare eller krossa dem ordentligt genom att lägga dem i en påse och slå sönder med en kavel. Tillsätt det smälta smöret och fördela jämnt över formens botten. Ställ i kylen.
 
Vispa grädden hårt i en bunke och ställ åt sidan. Rör philadelphiaost och mascarponen mjukt och klumpfritt med elvisp i en stor skål. Tillsätt socker, vanilj och körsbärssirapen och vispa slätt. Tillsätt grädden i ostsmeten tillsammans med några droppar röd färg. Vispa upp allt med elvispen så att det blir tjockt och fluffigt. Vänd sist ner de hackade körsbären.

Fördela smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen minst 6 timmar eller över natten för bästa resultat.

Ta fram tårtan strax innan servering och lossa den ur formen. Dra försiktigt loss remsorna som sitter runt. Toppa tårtan med förslagsvis några extra körsbär.
 
 

Cheesecake | körsbärscheesecake, nobake cheesecake, cheesecake med körsbär | | 3 kommentarer |
Upp