ls Mariasbakglädje -

Fyrflätat vetebröd

 
Bröd, har aldrig riktigt varit my cup of tea. Men sedan jag började jobba på förskola där jag bakar brödet själv, så har det blivit riktigt kul och jag vill lära mig och prova nya bröd mest jämt! Både barn och personal verkar vara väldigt glada över mitt hembakade bröd. :)
 
Att göra en fyrfläta kan låta svårt, men jag lovar, det är mycket enklare än man kan tro, så jag tycker absolut att du ska prova detta bröd!
 
FYRFLÄTAT VETEBRÖD
 
1500 g vetemjöl special
100 g jäst
50 g socker
30 g havssalt
1 liter rumsvarm mjölk
100 g rumsvarmt smör
 
Kör ihop alla ingredienser till en deg. Degen blir rätt fast och stum, oroa dig inte, den ska vara sådan. Kör degen ca 15 min i maskin. Låt degen jäsa ca 1 timme. Dela degen i 8 lika stora bitar, som rullar till längder. Låt gärna degen vila mellan varven, så går det enklare att rulla ut den. 
 
ATT GÖRA EN FYRFLÄTA
 
Lägg längderna lodrätt ifrån dig. Fäst ihop de 4 längderna i toppen. Sedan finns en "ramsa" du kan använda dig av för att lättare komma ihåg hur du ska göra. Du börjar från höger när du flätar.
 
Vänster över höger,
vänster över höger,
höger över vänster i mitten.
 
Kläm sedan ihop ändarna och vik dem under flätan.
 
Låt jäsa i 1 - 1 ½ timme. Pensla med vatten eller ägg, strö på vallmofrön eller sesamfrön.
Grädda på 200 grader varmluft till en innertemp på 98 grader.

Funfetti Cookies

 
Kakor som gjorda för påsk! Färgglada och så himla goda med frasiga kanter och mjuk-sega inuti. Dessutom är dem superenkla att göra. Små barnfingrar kunde omöjligt låta bli dem :) Jag använde en glasskopa att portionera ut dem med, för att få alla lika stora. Jag gjorde dem ganska stora, så jag fick till 16 stycken :)
 
FUNFETTI COOKIES
 
100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
1 ägg
1 ½ tsk vaniljextrakt
4 dl mjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
strössel (jag blandade och använde 1 dl)
 
Vispa smör och socker vitt och poröst. Blanda ner övriga ingredienser och kör ihop till en deg. gör bollar som du trycker till lite på en plåt. Grädda på 180 grader i ca 13 min, tills dem pecis börjar få lite färg i kanterna. 
 

Toscakladdkaka med Extra Allt

 
En kaka som är så syndigt kladdig och chokladig och frasig uppe på av tosca och diverse nötter.. Kan det ens bli annat än succé? Nix, denna kladdkaka är livsfarlig! :) Den är perfekt kladdig och det är så gott med de salta jordnötterna uppepå, det bryter av fint. 
 
Var inte orolig när ni tar ut kakan och den ser alldeles dallrig ut när  ni rör på formen, det ska vara så. Den sätter sig när den fått stå kallt någon timme. Man vill inte grädda denna förlänge, dels så blir den ju inte sådär kladdig och dels så blir kanterna lite torra och tråkiga då. Jag använde en form på 20 cm, använder du en standardform så blir det toppen att dubbla receptet!
 
KLADDKAKA
 
100 g smält smör
150 g mörk choklad av god kvalité
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
3 msk karamelliserad mjölk
 
Smält smöret och tillsätt chokladen och låt den smälta. Rör ihop ägg och socker. Vänd ihop de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt sedan chokladen och rör till en jämn smet. Häll upp smeten i en smörad form, jag bröade med kakao. Klicka ut den karamelliserade mjölken i smeten. Grädda i 6 min på 225 grader. Ta ut kakan och klicka på toscasmeten, grädda ytterligare 6-7 min. Sista minutrarna kan du slå på grilleffekten på ugnen om du tycker att toscan har lite färg. Låt sedan stå kallt i någon timme så kakan sätter sig.
 
TOSCASMET
 
50 g smör
½ dl socker
3 msk grädde
1 msk vetemjöl
ca 100 g blandade, grovhackade nötter (jag använde pekan, jordnötter och mandel)
 
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser och låt småkoka i någon minut. 
 
 

Kokosglass

 
Glass är något som verkligen går att variera i oändlighet! Jag har ingen glassmaskin, men det hindrar inte mig från att göra glass någon gång ibland.. Men en glassmaskin står på önskelistan, så kan jag börja göra sorbet också, DET är ju vansinnigt gott! :) Nåväl, den här gången blev det kokosglass. Jag älskar kokos, i allt! mat, desserter, godis.. You name it ;)
 
KOKOSGLASS
 
5 dl kokosmjölk
1 dl grädde
1 msk Äkta vaniljsocker
4 ägg (separerade)
1 dl socker
 
Dela äggulorna från vitorna. Vispa äggulor med socker och ställ åt sidan. Vispa äggvitorna och ställ även dem åt sidan. Vispa grädde och kokosmjölk med vaniljen tills den är krämig. Vänd sedan ihop äggvitan, äggulan och gräddsmeten till en jämn smet. Häll upp i en form och ställ i frysen, minst 4 timmar.

Smores Snittar

 
Nåt som jag tycker är fantastiskt gott och lite av ett måste när man är ute och grillar, det är grillade marshmallows. Lägg till något slags chokladkex att klämma fast dem mellan så är man ju i himlen! Och man har även gjort sig en s'mores! Poppis i USA och jag förstår varför.. Tänk dig den här s'moreskänslan på en kolasnitt ;) Kan ju inte gå fel helt enkelt :)
 
S'MORES SNITTAR
 
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
2 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
½ msk äkta vaniljpulver
3 dl mjöl
2-3 msk nutella
1 näve marshmallows 
 
Rör socker och smör mjukt och smidigt. Tillsätt övriga ingredienser (spara nutellan och marshmallowsen) och arbeta ihop till en smidig deg. Dela upp degen i 2 delar och rulla ut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till rullen och gör en skåra i mitten med hjälp av ett finger. Klicka ut nutellan i skåran. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 14 min. Ta ut och tryck dit marshmallows, bränn av med brännare eller ställ in i ugnen på grill effekt så dom får färg. Skär i bitar.

RSS 2.0