Powered by Jasper Roberts - Blog

Strösseltårta med Jordgubbsmousse och Rabarberkompott

 
Är det nåt som jag förknippar med sommaren så är det jordgubbar och rabarber, samt massa härliga, klara färger! Alltså, det här är en riktig sommartårta! Denna maffiga tårta är 14 cm hög och fylld med rabarberkompott och jordgubbsmousse -to die for! Botten är en Lika delar. Jag använder mig nästan alltid av en lika delar botten, den blir så himla saftig och luftig. Mums!
 
När jag monterade min tårta bredde jag först rabarberkompott på tårtbottnen och sedan på med jordgubbsmoussen. Sedan gjorde jag samma sak på andra lagret. Sedan spacklad med marängsmörkräm och rullad i strössel. Det blev verkligen gudomligt gott! Moussen går utmärkt att hälla upp i dessertglas och servera som den är :)
 
JORDGUBBSMOUSSE
 
Du behöver:
 
3 gelatinblad
3 dl grädde
225 g jordgubbar
3/4 dl socker
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka jordgubbar och socker tills jordgubbarna är mjuka. Sila jordgubbarna så du får en puré. Vispa upp grädden, men inte för tjock. Rör ner gelatinbladen i den varma purén. Vänd sedan ner purén i grädden. Ställ i kylen för att stelna innan du fyller din tårta.
 
RABARBERKOMPOTT
 
Du behöver:
 
2 dl rabarber skuret i cmtjocka bitar
2-3 msk socker
2 msk vatten
1 knivsudd vaniljpulver
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka tills rabarbern kokat sönder och blivit trådig. Låt kallna. Fyll sedan din tårta.
 
MARÄNGSMÖRKRÄM
 
Du behöver:
 
3 äggvitor
2 ½ dl socker
200 g rumstempererat smör
några droppar citronsaft
 
Blanda socker, citronsaft och äggvita i en värmetålig bunke och ställ över vattenbad. Vispa för hand konstant, tills marängen nåt en temperatur på 65 grader. Ta av från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills marängen är helt rumstempererad. Klicka i lite smör i taget under vispning. Vipsa tills smörkrämen går ihop och ser ut ungefär som hårt vispad grädde. 
 
 
Tårtor & Rulltårtor | strösseltårta,sprinkle cake, jordgubbsmousse,rabarberkompott | | 10 kommentarer |

Very Vanilla Sprinkle Cupcakes

 
Regnet öser ner och åskan går, vad passar då bättre än en stund i köket? Kändes som givet idag. Så, ett gäng minicupcakes fick det bli. De perfekta munsbitarna. Och eftersom dom är så små, så kan man med gott samvete ta två! ;)
 
Gillar man fluffiga, mjuka kakor med mycket vaniljsmak så passar dessa som handen i handsken! Dessutom blir dom extra söta med det färggranna strösslet. Man blir glad av dessa!
 
VANILJMUFFINS
 
Du behöver:
 
1 ägg
1 dl socker
25 g smör
½ dl mjölk
1 ½ dl mjöl
3/4 tesked bakpulver
½ tskvaniljextrakt
 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljextrakt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan mjölken. Häll över smör- och mjölkblandningen till ägg/sockersmeten. Rör om. Tillsätt sist bakpulver och mjöl och vänd ner. Häll upp i små muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10-15 min. Låt kallna.
 
VANILJFROSTING MED MASCARPONE
 
Du behöver:
 
1 dl grädde
80 g Mascarponeost
35 g vit choklad
½ tsk vaniljextrakt
½ vaniljstång
 
Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke över ett vattenbad. Medan chokladen smälter vispar du grädden tjock tillsammans med vaniljextrakt och frön från vaniljstången, och mascarponeosten mjuk och smidig, i separata bunkar. Häll sedan över den smälta chokladen till macarponeosten. Vänd sedan ner grädden. Ställ ikylen en stund för att den ska sätta sig. Spritsa sedan ut över dina cupcakes. 
 
 
 
Cupcakes & Muffins | Very Vanilla Cupcakes | | 4 kommentarer |
Upp