ls Mariasbakglädje -

Perfekta Nyårsdesserten - Chokladsufflé

 
För er som kanske tycker det är lite tråkigt att göra pannacotta till Nyår och vill göra något som imponerar lite på gästerna - här har ni jackpotten! Chokladsufflé är sagolikt gott och inte fullt så svårt som man kan tro! Jag har länge velat testa detta och igår gjorde jag slag i saken. Det handlar om timing när man gör detta. Och var noga med att läsa igenom receptet så du vet vad nästa moment är. Gör du det, så kommer du få en riktigt fin Sufflé! Detta receptet räcker till 4 personer.
 
Du behöver:
 
125 g mörk choklad
1 ½ dl grädde
½ vaniljstång
2 äggulor
5 äggvitor
1 tsk citronsaft
2 msk socker
smör och socker att smörja formarna med.
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formarna väl med smör och strö socker i formen. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och tillsätt i chokladen. Koka upp grädden och låt den svalna lite, häll sedan över chokladen och rör om tills chokladen har smält. När chokladen är sval, tillsätt äggulorna och rör om väl.
 
Vispa upp äggvitorna med citronsaften och tillsätt lite socker i taget tills du fått ett hårt skum. Vänd sedan ner äggvitorna med chokladen försiktigt med en slickepott. Rör inte för mycket, då slår du ut luften ur smeten. 
 
Häll upp i formarna, ända upp till kanten. Stryk av överflödet med baksidan av en kniv. Dra tummen runt hela kanten av formen, det hjälper sufflén att resa sig jämnt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-11 min tills sufflén har rest sig och ser fin ut. Öppna aldrig luckan förrän det är dags att ta ut dem! Ta ut dem och pudra lite florsocker eller kakao på dem. Klart!
 

Perfekta Nyårsdesserten - Pannacotta

 
Snart är det Nyår, och det allra flesta bjuder på god mat kvällen till ära. Det här är en riktigt simpel dessert som smakar gudomligt! Pannacottan kan du dessutom göra redan nu, var bara noga med att täcka den med plastfolie när den ska stå i kylen. Grädde tar lätt åt sig kylskåpssmak. I morgon kommer även ett recept på chokladsufflé, som går ssnabbt att göra och även det är en utmärkt nyårsdessert! Det här receptet räcker till 4 personer. 
 
Du behöver:
 
Pannacotta
 
5 dl grädde
3 gelatinblad
1 vaniljstång
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll sedan grädde i en kastrull tillsammans med vaniljstången som du delat och skrapar ur fröna ur. Alltså frön och stång i grädden. Koka upp grädden och låt sjuda i någon minut.
Ta av från värmen och krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör sedan ner i grädden. Låt svalna en stund och häll sedan upp i glas. Ställ i kylen och låt stelna i ca 2-3 timmar.
 
Jordgubbssås
 
2 dl jordgubbar
1 msk socker
1 msk vatten
1 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Lägg jordgubbar, vatten och socker i en kastrull och koka tills bären kokat sönder. Sila bären i en finhålig sil så du får en slät puré. Tillsätt gelatinbladet och rör tills det lösts upp. Häll på den stelnade pannacottan och ställ i kylen i ca 30-60 min. Klart!
 

Fräsch Inlagd Gurka

 
Det här är något som verkligen passar superbra på julbordet. Bland allt kött och alla mastigheter bryter det här av riktigt bra och smakar fräscht och gott! En av favoriterna när det kommer till tillbehören :) Den här inlagda gurkan går dessutom utmärkt att göra en vecka i förväg om det skulle vara så. Den blir bara godare om den får ligga i lagen några dagar. 
 
Tips! -Börjar det tryta på gurkan? Bara skiva upp mer gurka och fyll på i burken! :)
 
Du behöver:
 
1 gurka
4 dl vatten
2 dl socker
2 ½ msk ättika
 
Skiva upp gurkan i tunna skivor, jag brukar använda en osthyvel, då blir de perfekta! Mät upp vatten i en skål och tillsätt socker och ättika lite i taget, rör om så sockret löser upp sig, smaka av. Det här receptet är mängderna lite av en smaksak. Men så här gillar jag den. När du fått lagen som du vill ha den lägger du gurkan i en fin glasburk med tätslutande lock och häller sedan över lagen. Ställ i kylen och låt dra minst över natten. Klart!
 

Världens godaste Revbensspjäll!

Till jul är revbensspjäll ett måste för mig, jag är smått tokig i dem. Min mamma gör alltid otroligt goda revbensspjäll och jag brukar göra på hennes vis, men i år ville jag testa något nytt - Koka dem och sedan glasera! jag kokade ihop en lag tillsammans med revbensspjällen och när det kokat färdigt var köttet så mört att det nästan föll av benen!
 
Tips! -Om du gör dina revbensspjäll några dagar i förväg kan du skära upp dem och frysa dem, spara glazen som blir över och när du sedan värmer upp dem igen penslar du med glazen. Då blir dem som nylagade igen!
 
Du behöver:
 
Kokning av revbensspjäll
 
ca 1 kg knäckta revbensspjäll
1 lök
2 morötter
4 enbär
4-6 hela nejlikor
2 lagerblad
salt
vatten
 
Lägg revbenspjällen i en gryta. Hacka lök och morötter i stora bitar och lägg i. Tillsätt enbär, lagerblad och nejlikor. Häll på vatten så att det täcker. Häll sedan på salt - mycket! Lagen måste vara ordentligt salt, annars smakar revbensspjällen ingenting!
 
Koka i ca 1-1 ½ timme på medelhög värme. Det får inte stormkoka, då drar köttet ihop sig och blir stenhårt. Ta sedan av från värmen och låt svalna i buljongen, jag lät det stå över natten.
 
Glaze
 
1 dl ketchup
½ dl soja
½ dl honung
½ dl socker
1 tummstor bit ingefära (ca 2-3 cm)
2 vitlöksklyftor
 
Riv ingefäran och pressa vitlöken. Rör ihop alla ingrredienser och pensla köttet. Ställ in i ugnen på 200 grader i 30 min. Pensla några gånger under tiden. Klart!
 

Snöiga Brända Mandlar

 
Något som jag tycker är både gott och fint är brända mandlar. Dessutom är det busenkelt att göra! Att ha dessa framme i en skål på julaftonskvällen bland de andra godsakerna skulle absolut inte vara fel. Eller varför inte göra små söta strutar att fylla och hänga i granen eller ge bort till någon du tycker om? Hemmagjort uppskattar då i alla fall jag väldigt mycket!
 
Du behöver:
 
2 dl florsocker
200 g hel mandel
ca 1 dl florsocker till fördelningen
 
Häll 2 dl florsocker i en kastrull, gärna med tjock botten. När florsockret börjat smälta tillsätter du mandeln. Rör om hela tiden tills allt florsocker har smält och lagt sig runt mandeln. När mandeln börjar knäppa är det klart. Häll upp på bakplåtspapper och puddra över lite florsocker i taget medan du delar på mandlarna med sleven och en gaffel. När det svalnat lite kan du börja dela dem med händerna. Pudra över florsocker så dem är vita och fina. låt svalna. Klart!
 

Julig tryffel med Saffran och Vit Choklad

 
Dessa godingar är helt perfekta för dem som älskar saffran! Saffran och vit choklad gifter sig verkligen bra också, och är en suverän kombination. Mycket juligare än så här blir det knappast :)
 
Jag tror nästan att jag kommer behöva ett eget bord för allt gotta jag gör, på jul. Men hur fint skulle inte det vara? Tror ingen skulle kunna gå förbi det utan att snålvattnet börjar rinna ;)
 
Du behöver:
 
½ dl grädde
150 g vit choklad
1 påse saffran
 
Finhacka chokladen. Koka upp grädden och saffran, ta sedan av från värmen och häll ner den hackade chokladen. Rör om tills all choklad smält. Häll upp i en bunke och ställ i kylen och låt stelna. Rulla sedan tryfflar och doppa i choklad eller rulla i tex florsocker. Klart!
 

Underbar Tryffel med smak av Apelsin & Mörk choklad

 
Det här hörni, är nåt helt otroligt gott, som smakar jul och är även fina att titta på.. innan man stoppar dom i munnen :) Det har varit dåligt med uppdateringar här, men nu är äntligen alla beställningar klara och jag kan på riktigt pusta ut!
 
Så, dessa godingar är inte alls svåra att göra och att ställa fram dessa när man har lite glöggmingel eller på julbordet är något jag kan rekomendera, det kommer göra succé! Den friska smaken av apelsin som möter den mörka chokladens fyllighet är näst intill oslagbar. Sedan att dom riktigt smälter i munnen, skadar ju inte heller :)
 
Du behöver:
 
½ dl grädde
150 g mörk choklad
ca 2-2 ½ msk saft från apelsin
skal från 1 apelsin
 
Hacka chokladen fint och riv skalet från apelsinen. Pressa ut saften ur apelsinen. Häll grädden i en kastrull tillsammans med skal och apelsinskal. Koka upp och ta sedan av från värmen och rör ner chokladen. Rör om tills allt smält. Häll sedan upp i en skål och ställ i kylen. När tryffeln stelnar rullar du bollar som du sedan doppar i choklad eller rullar i tex kakao. Klart!
 

När man är på julmarknad.

Nu är äntligen marknaden över och jag kan börja slappna av lite och baka till oss till jul, istället för att bara till andra. Eller snart i alla fall. Den här marknaden är himla mysig, den heter Kajsa Kavat och man förstår varför då man kommer dit. Det är samma känsla som Astrid Lindgren's film Kajsa Kavat och jag skulle tro att det är det anordnarna är ute efter :) Fick sälja en del och sedan har jag även fått sålt en hel del efteråt också.
 
Jag hade massor med godsaker inslagna i fina papper och askar. Fick mycket beröm och komplimanger! Jag ber omursäkt för den långa tystnaden här, men jag har helt enkelt inte haft tid! Det kommer komma upp lite recept här framöver, men idag fyller min lilla kille 1 år, så idag är fokuset på honom. :) Tänkte bjuda er på lite bilder från marknaden. Varsågod! :)
 

Tunnbrödsbakning

 
I helgen har det bakats tunnbröd! Ett måste till jul är ju en tunnbrödstut med julskinka och senap. Så himla gott! Jag och sambon är riktiga hejare på det här med att baka tunnbröd och det blev inte en enda misslyckad kaka :) Dessa ska säljas på julmarknaden på lördag. Alltså den 8:e i Ramsele, be there!
 
Vad är er favorit på julbordet?
 

RSS 2.0