Powered by Jasper Roberts - Blog

Perfekta Nyårsdesserten - Chokladsufflé

 
För er som kanske tycker det är lite tråkigt att göra pannacotta till Nyår och vill göra något som imponerar lite på gästerna - här har ni jackpotten! Chokladsufflé är sagolikt gott och inte fullt så svårt som man kan tro! Jag har länge velat testa detta och igår gjorde jag slag i saken. Det handlar om timing när man gör detta. Och var noga med att läsa igenom receptet så du vet vad nästa moment är. Gör du det, så kommer du få en riktigt fin Sufflé! Detta receptet räcker till 4 personer.
 
Du behöver:
 
125 g mörk choklad
1 ½ dl grädde
½ vaniljstång
2 äggulor
5 äggvitor
1 tsk citronsaft
2 msk socker
smör och socker att smörja formarna med.
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formarna väl med smör och strö socker i formen. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och tillsätt i chokladen. Koka upp grädden och låt den svalna lite, häll sedan över chokladen och rör om tills chokladen har smält. När chokladen är sval, tillsätt äggulorna och rör om väl.
 
Vispa upp äggvitorna med citronsaften och tillsätt lite socker i taget tills du fått ett hårt skum. Vänd sedan ner äggvitorna med chokladen försiktigt med en slickepott. Rör inte för mycket, då slår du ut luften ur smeten. 
 
Häll upp i formarna, ända upp till kanten. Stryk av överflödet med baksidan av en kniv. Dra tummen runt hela kanten av formen, det hjälper sufflén att resa sig jämnt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-11 min tills sufflén har rest sig och ser fin ut. Öppna aldrig luckan förrän det är dags att ta ut dem! Ta ut dem och pudra lite florsocker eller kakao på dem. Klart!
 
Desserter, Marias Jul | chokladsufflé | | 3 kommentarer |

Perfekta Nyårsdesserten - Pannacotta

 
Snart är det Nyår, och det allra flesta bjuder på god mat kvällen till ära. Det här är en riktigt simpel dessert som smakar gudomligt! Pannacottan kan du dessutom göra redan nu, var bara noga med att täcka den med plastfolie när den ska stå i kylen. Grädde tar lätt åt sig kylskåpssmak. I morgon kommer även ett recept på chokladsufflé, som går ssnabbt att göra och även det är en utmärkt nyårsdessert! Det här receptet räcker till 4 personer. 
 
Du behöver:
 
Pannacotta
 
5 dl grädde
3 gelatinblad
1 vaniljstång
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll sedan grädde i en kastrull tillsammans med vaniljstången som du delat och skrapar ur fröna ur. Alltså frön och stång i grädden. Koka upp grädden och låt sjuda i någon minut.
Ta av från värmen och krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör sedan ner i grädden. Låt svalna en stund och häll sedan upp i glas. Ställ i kylen och låt stelna i ca 2-3 timmar.
 
Jordgubbssås
 
2 dl jordgubbar
1 msk socker
1 msk vatten
1 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Lägg jordgubbar, vatten och socker i en kastrull och koka tills bären kokat sönder. Sila bären i en finhålig sil så du får en slät puré. Tillsätt gelatinbladet och rör tills det lösts upp. Häll på den stelnade pannacottan och ställ i kylen i ca 30-60 min. Klart!
 
Desserter, Marias Jul | Vaniljpannacotta | | En kommentar |

Fräsch Inlagd Gurka

 
Det här är något som verkligen passar superbra på julbordet. Bland allt kött och alla mastigheter bryter det här av riktigt bra och smakar fräscht och gott! En av favoriterna när det kommer till tillbehören :) Den här inlagda gurkan går dessutom utmärkt att göra en vecka i förväg om det skulle vara så. Den blir bara godare om den får ligga i lagen några dagar. 
 
Tips! -Börjar det tryta på gurkan? Bara skiva upp mer gurka och fyll på i burken! :)
 
Du behöver:
 
1 gurka
4 dl vatten
2 dl socker
2 ½ msk ättika
 
Skiva upp gurkan i tunna skivor, jag brukar använda en osthyvel, då blir de perfekta! Mät upp vatten i en skål och tillsätt socker och ättika lite i taget, rör om så sockret löser upp sig, smaka av. Det här receptet är mängderna lite av en smaksak. Men så här gillar jag den. När du fått lagen som du vill ha den lägger du gurkan i en fin glasburk med tätslutande lock och häller sedan över lagen. Ställ i kylen och låt dra minst över natten. Klart!
 
Marias Jul | inlagd gurka | | 2 kommentarer |
Upp