ls Mariasbakglädje -

Work in progress

Tror jag ska baka lite muffins i morgon så jag kan göra lite olika varianter och sen välja den finaste som bidrag i tävlingen. Nånting feminint och romantiskt -Röda rosor! :) Jag färgade lila sugarpaste med röd matfärg, så både jag och massan blev alldeles röd och fin. Här är första försöket till en ros.

Bu eller bä?

Att driva ett Café

Åh, det här är min dröm! Det skulle kunna gå, om det inte vore för att Colin är så liten än. Jag som så gärna vill ha mitt eget lilla fik med hembakat bröd, fina bakverk, mina praliner.. Åh :(
Titta här, så får ni se!

Pannkaksrulle

Du behöver:

Pannkakan


3 ägg
1,5 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 msk smör

Rör ihop smeten. Börja med äggen och mjölet och späd med mjölken. Krydda med salt.
Smält smöret i en långpanna täckt med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan och grädda i 20 min tills den fått fin färg och är rejält fluffig.

Fyllning:

½ purjolök
skinka
1 förpackning tärnat bacon
sweetchili sås
cremefraiche
salt och peppar, paprikapulver

Bryn baconet. Hacka skinkan och purjolöken. Rör ner creme fraiche och krydda.
Bred fyllningen över pannkakan och rulla ihop till en rulltårta på längden. Strö över lite ost och gratinera tills osten smält och fått färg. Skär skivor och servera med en sallad till. Klart!




Serverade med coleslaw, Gott!

Söndag och smörgåstårta

Igår gjorde jag smörgåstårta. Så gott och räcker ju några dagar så jag inte behöver tänka på middag nu när jag är så här förkyld! Det här receptet är i från då jag gick Hotell- och restaurangskolan.
Du behöver:
Fyllning 1
Skinka
purjolök
sweet chili sås
creme fraiche
Hacka skinkan och purjolöken fint. Blanda ner creme fraiche och sweetchili sås och rör ihop. Hur mycket är av tycke och smak.
Fyllning 2
Leverpastej (Gärna bredbar)
bostongurka
grädde
Blanda ihop ingrediensera väl, hur mycket grädde och bostongurka du har i beror på hur mycket leverpastejen ska smaka. Jag brukar ha ganska mycket grädde. Tyvärr har jag inga mått.
Fyllning 3
creme fraiche
paprika
paprikapulver
finhacka paprikan. Blanda ner creme fraiche och krydda med paprikapulver.

Tårtan
Jag var lat och köpte färdigt bröd, men det blir ju mycket godare att baka eget. Men om du inte har tid eller ork -köp 2 påsar rostfralla! För att få brödet lite saftigare brukar jag skvätta över lite loka/ramlösa. Varva med de 3 olika fyllningarna.
Vispa upp ca 2-2 ½ dl grädde, blanda sedan ner majonäs och sedan kan du breda ut det över tårtan och dekorera den som du vill. Klart!

Nå, hur häftiga var era söndagspizzor jämfört med min smörgåstårta? :)

Chokladmacarons med smultronfyllning

Här har ni receptet, jag hittade det här och det känns vara ett bra recept. Jag måste bara få till tekniken.
 
Du behöver:
 
75 g siktat mandelmjöl
75 g florsocker (chokladflorsocker i det här fallet)
 
18 g socker
 
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
 
2 skålar med 30 g äggvita i vardera skål som stått i rumstemp i 1 dygn.
 
Sikta mandelmjöl och florsocker i en skål. Rör ihop till ett fint mjöl. Mät upp socker och vatten till sockerlagen och koka den tills den är 118 grader. Vispa medan du väntar på sockerlagen upp 30 gram äggvita och häll i 18 gram socker lite i taget tills du fått en fin och blank maräng. Häll sedan i sockerlagen medan du vispar. Fortsätt vispa i ca 10 min eller tills det svalnat.
 
Nu tillsätter du resterande 30 gram äggvita i mandelmjölblandningen och rör till en jämn smet. Vill du färgsätta dina macarons gör du det nu.
 
Häll sedan över mandelmjölblandningen till marängen och vänd försiktigt ner det hela tills det är en jämn smet. Rör inte för mycket dock, då får du en lös smet som flyter ut på plåten. Sedan häller du detta i en spritspåse och spritsar ut på bakplåtspapper. För att få bort eventuella toppar eller bubblor från dina macarons kan du slå plåten i bänken några gånger.
 
 
Låt dem stå och vila i ca 30 min eller tills ytan börjat stelna en aning. Du ska kunna ta på dina macarons utan att dom är kladdiga på ytan. Grädda sedan i mitten av ugnen på 150 grader i ca 10-15 minuter. (olika på olika ugnar) Låt svalna och ta sedan lös från bakplåtspappret. Klart!
 
Du behöver:
 
100 g smör
90 g florsocker
1 äggula
några droppar smultronessence
hushållsfärg
 
vispa smör och florsocker till en jämn massa. Tillsätt äggulan och vispa ihop. Droppa i några droppar essence och hushållsfärg. Häll över till en spritspåse och spritsa ut över dina Macarons. Klart!
 
Visst blev dom fina? :)

Nästan lyckade Macarons

Jag gjorde ett nytt försök och jublade när jag såg hur fina dom såg ut i ugnen och även efter att dem svalnat lite efter att jag tagit ut dem. Fel av mig. När jag skulle ta lös dem från bakplåtspappret så märker jag att dom skulle varit inne en stund till. Dom var lite ihåliga och aningen kletiga fortfarande. Ändå hade jag dem inne längre än det stod i receptet. TYPISKT!
 
 
Ändå blev andra plåten mycket bättre än första. Den första ställde jag nog för långt ned i ugnen så det blev för mycket värme underifrån. Andra blev ju skitfina, men som sagt.. ihåliga.
Sååå.. i morgon gör jag nog ett nytt försök -igen!
 
första plåten vs andra plåten.
 
 
 
Kolla bara! Dom SER skitfina ut ju.. men nä. Så jäkla dumt! Så ja, det får bli ett nytt försök. Ska även göra praliner, fått beställningar :)

Besöksrekord

Besöksrekord igår, hoppas ni stannar! :)

Nybakat bröd och paj

Igår höll jag verkligen igång hela dagen. Först gjorde jag macarons, sen bakade jag bröd och sedan gjorde jag en paj. Jag lämnade knappt köket nånting igår! Här kommer receptet på brödet, jag gjorde om det lite och det här är min variant.
Du behöver:
50 g jäst
8 dl vatten
50 g smör
2 äggulor
3 msk honung
2 tsk salt
8-10 dl vetemjöl
5 dl rågmjöl
5 dl grahamsmjöl (när det gäller mjölet är måtten på ett ungefär, arbeta ihop degen tills den släpper från kanterna.)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan vattnet och värm till fingervarmt. Häll lite av vätskan i bunken och lös upp jästen, tillsätt resten av vätskan, honung och äggulorna. Arbeta in mjölet till du får en jämn och fin deg som släpper från kanterna. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela sedan upp degen i lagom stora bitar och gör runda bollar av dem. Lägg på plåt och låt jäsa 30 min till. Pensla med vatten och grädda sedan i mitten av ugnen på 225 grader i 5 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i 7 minuter till. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk. Klart!
Är jag inte världens bästa fästmö så säg! Paj, en sallad och nybakat bröd. Inte fy skam att få det till middag :)

Misslyckade Macarons

Typiskt. Dom blev ju inte alls som dom ska vara. Men dom blev i vilket fall jättegoda :) Jag var verkligen jättenoga och ändå blev det så här. Jag ska göra ett försök igen, men det får vänta tills dessa är uppätna.

Ingen fot fick dom, och när jag tog ut dem ur ugnen sjönk dem ihop och blev alldeles ojämna på ytan. I ugnen var dem jättesläta och fina ju! :(


Ett avslöjande.

Nu kan jag avslöja att jag sökte till "Sveriges största bakprogram" i slutet av mars. Jag gjorde det mest för skojs skull och räknade inte alls med att komma vidare. Det gjorde jag. Jag gick så pass långt att jag var 1 av de 200 som fick komma ner till Stockholm för en intervju och personligt möte :) Och det var flera, flera tusen som hade sökt!
Om jag sedan hade gått vidare så skulle jag hört något senast den 27e, alltså i morgon men jag har inte hört något. Alltså tog det stopp där. Men jag hade inte räknat med att komma så här långt över huvudtaget så jag är nöjd och stolt över mig själv. Hade jag gått vidare nu så hade jag varit 1 av de 60 personerna. Så jo, jag vll nog säga att jag är nöjd med hur långt jag kom. Kanske söker jag igen nästa gång, kanske inte. Förhoppningsvis har jag fullt upp med att förverkliga min dröm och inte har tid med att söka. :)
Det var skönt att hon började intervjun med orden -"Du är här för att vi tycker att du är bra!" Och sedan tittade hon på bilder av bakverk och praliner jag gjort, och var imponerad. -"Det är inga dåliga grejer du gör minsann!" Beröm som värmer :)

Marmorerade Marshmallows

Jag kände för att baka idag, men jag visste inte riktigt vad. Jag hade funderat ett tag på att testa att göra marshmallows. Sagt och gjort! :)
Du behöver:

Puder
4 msk maizenamjöl
4 msk florsocker
Blanda ihop maizena och florsocker i en bunke. Ta fram en form som är ca 20x20, lägg bakplåtspapper i botten. Pensla med rapsolja och sikta sedan hälften av pudret över formen tills det täcker.
Marshmallows
10 st gelatinblad
3.75 dl vatten
4.5 dl socker
0.5 - 1 tsk vaniljsocker (eller annan smaksättning)
2 st äggvitor
hushållsfärg
Lägg gelatinbladen i blöt i 1.25 dl vatten.
Häll 2.5 dl vatten i en katrull, tillsätt sockret och rör till sockret lösts upp. Koka sedan upp sockerlagen till 122 grader. Ta av från plattan. Häll sedan i gelatinbladen och vattnet dem legat i, nu tillsätter du även smaksättningen och rör om.
Vispa upp äggvitorna tills det går vända bunken upp och ned. Häll i sockerlagen i en fin ståle till äggvitorna medans du vispar. Fortsätt vispa i ca 10 minuter tills det börjar tjockna. Häll sedan över till formen och bred ut.
Droppa fina droppar av hushållsfärgen och ta sedan en gaffel och dra färgen till marmormönster. Pudra över lite puder ch ställ svalt för att stelna. När det stelnat skär du upp i bitar och sedan är dessa klara att avnjuta!

inuti en Hjortronpralin

Har gjort ett gäng hjortronpraliner som jag hade en beställning på :) Blev en över till mig! jag som gruvat mig lite för att göra dem, men jag vet ju att det går undan bara jag kommer igång. Och det gjorde det också.

Så gott!

En hallonpralin

En egengjord hallonpralin.
Härlig mörk choklad med en len fyllning med smak av hallon. Himmelskt!
Du vet väl att du kan beställa dessa godingar av mig? Dom funkar bra att skicka med posten :) Är du intresserad eller har frågor, släng då in en kommentar eller skicka ett mail till mig på Mariahelen@live.se

Ett tips!

Ett litet tips angående klyftpotatis.
Fega inte med värmen på ugnen. Har du för låg värme blir dom mosiga och utan färg. Jag kryddar med timjan och salt bara. Lite matolja för att det inte ska fastna. Jag brukar ha ugnen på 200 grader och efter lite mer än halva tiden i ugnen ökar jag till 225 grader. Då blir dom mjuka inuti och knapriga och goda utanpå, och får fin färg! 
Man riktigt ser hur knapriga och goda dom är! :)

Crêpe med köttfärsfyllning

Igår gjorde jag crêpe med en god köttfärsfyllning. Blev faktiskt riktigt gott! Och inte alls svårt heller :) Här kommer receptet.
Du behöver:
Pannkakssmet
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl mjöl
½ tsk salt
2-3 msk smör
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och rör om noga, häll sedan i resten av mjölken och till sist äggen och smält smör. Vispa noga så det inte blir mjölklumpar. Sedan är det bara att steka sina pannkakor.
Köttfärssås
Köttfärs
2 ½ - 3 dl creme fraiche
soja
kalvfond
grillkrydda
paprikapulver
salt och peppar
Bryn på löttfärsen och krydda efter tycke och smak. Tillsätt creme fraiche och låta koka ihop en aning så den inte är för rinnig. Fyll sedan dina pannkakor. Lägg ut dem och klicka på köttfärssåsen och rulla ihop, lägg i en ugnssäker form. Strö över lite ost och grädda i ugnen på ca 200 grader tills osten fått lite färg. Klart!

Skinkstek med mesesås

Det här är verkligen en perfekt söndagsmiddag! Skinkstek med sås på mese. Kanske låter lite märkligt att ha mese i mat, men det är helt galet gott -tro mig! :)

Du behöver:

Skinkstek
soja
mese
grillkrydda, salt och peppar
Krydda steken och gnid in kryddorna. Bred på ett tunt lager mese på köttet. Bryn på köttet så det får en fin yta. Ställ sedan in i ugnen på ca 175-200 grader. Jag brukar räkna på 1 h/kg ungefär. Häll på lite vatten i formen som köttet ligger i så du får sky, gör det när köttet varit inne halva tiden. Klart!

Messmörsås
steksky
grädde
ca 2 msk mese
1 tsk svartvinbärsgelé
soja
salt
När köttet är klart häller du stekskyn i en kastrull. Häll på grädde, mese, svartvinbärsgelé och soja. Salta om det behövs. Låt koka ihop en stund (ju längre en sås får koka desto godare blir den) och red av om det är nödvändigt. Klart!

Chokladcheesecake

Igår skulle vi få besök och jag ville ha något gott att bjuda på. Något chokladligt ville jag ha, så jag kikade runt på internet och hittade ett superbra recept på chokladcheesecake!
Du behöver:

Botten
250 g chocolate chip cookies
75 g rumstempereratsmör
Mixa kakorna till smulor i en mixer. Tillsätt det rumstempererade smöret och kör ihop det hela till en deg. Platta ut över en smörad form med löstagbara kanter. Ställ i kylen medan du gör i ordning fyllningen.
Fyllning
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
½ dl starkt ljummet kaffe
200 g mörk choklad
2 ägg
3/4 dl socker
Blanda mjukosten och creme fraiche till en jämn smet. Tillsätt kaffet lite i taget. Smält chokladen och häll ner i mjukostblandningen. Vipsa ihop socker och ägg lite lätt och tillsätt lite itaget och blanda noga. Häll sedan över till formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten, det stelnar när den svalnat. Låt stå svalt någon timma innan servering. Klart!

Vaniljcupcakes med skumbananfluff!

Såja, nu är jag klar med dom sista muffinsarna. Det blev fluff på skumbanan, och blommor av sockerpasta som jag penslade med choklad. Helt okej fina tycker jag nog. Vad tycker Ni? :)

Det var lite stök och pillgöra att pensla med choklad. Jag fick vara väldigt försiktig så blommorna inte gick sönder. Egentligen skulle jag nog kunnat göra ett lager till med choklad på dem men jag tycker det blev lite snyggt när det inte är ett helt jämnt lager med choklad på dem :) Jag hoppas dom smakar lika gott som dom ser ut att göra!

Soppa på jordärtskocka

Tänkte tipsa er om nånting som är helt löjligt gott! Jordärtskocksoppa med knaperstekt bacon. Gudomligt god!
Du behöver:
ca 10 jordärtskockor
1 liten gul lök
en skvätt vitt vin
5 dl grädde
kalvfond (mängd efter tycke och smak)
salt och peppar
1 paket bacon
Skala och skär jordärtskockan i bitar. Fräs lök och jordärtskockor. Häll på vinet så pass att det precis täcker. Koka tills jordärtskockan är mjuk. Häll sedan på grädde och kalvfond. Koka gärna en stund till, ju längre destu godare soppa! Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Toppa med knaperstekt bacon. Klart!
(ett litet tips: Ringla gärna över lite tryffelolja om du har, det förhöjer smakerna och hela maträtten känns lyxigare!)


Hemmagjord hallonmarmelad med choklad

Det här är något som verkligen är superenkelt. Passar bra till så väl glass och våfflor som till rostat bröd eller en gröt du vill piffa upp lite! Det gör sig i princip själv dessutom :)
Du behöver:

500 g frysta hallon
100 g mörk choklad
1 dl mörkt muscovadosocker
Koka ihop hallon och socker, låt puttra i ca 15-20 minuter tills det börjar tjockna lite. Dra sedan av plattan och häll i den finhackade chokladen. Rör om tills chokladen smält. Häll sedan upp på burk. Klart!
Till höger har ni hallonmarmeladen. Till vänster är fikonmarmeladen som jag lagt upp tidigare :)

fluff vs frosting

Nu när jag har testat både frosting av olika slag och fluff, så måste jag säga att jag föredrar nog fluffet. Det är mindre jobb med det, mindre ingredienser och därav billigare att göra. Istället för att behöva ha philadelphiaost, smör, grädde, florsocker osv hemma så räcker det med bara godis och grädde. Super!
Jag gillar även konsistensen mer på fluffet. Det blir ju förstås lite olika beroende på vilket godis du använder men det blir liksom kompakt men ändå lätt och luftigt. Svårt att förklara så testa istället! :)


Fluff - lätt och luftigt


Frosting - kompakt och mäktigt
Som ni ser så ser man ju lite skillnad på dem. Speciellt om man jämför den övre med fluff, med den nedre med nutellafrosting. Så, jag tänkte som sagt göra skumbananfluffet nu idag. Bilder är givet!

I morgon!

I morgon hörni, då kommer det upp godsaker här! (förhoppningsvis, om inte allt går åt pipsvängen) Så kika in här då! :)

Scones på filmjölk

Vi hade inget bröd hemma så det resulterade i bakning. Jag tycker vanliga scones är rätt tråkiga och man blir konstigt sträv i munnen av dem. Vi hade filmjölk hemma som jag ville använda upp i stället för att kasta bort. Så jag letade reda på ett recept där det ingick och det blev supergoda bröd på det, mjuka och saftiga!
Du behöver:
3 dl filmjölk/naturell yoghurt
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
75 g smör
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt smöret och knåda ihop med fingrarna till smöret är fint fördelat i mjölet. Tillsätt filmjölken och knåda ihop till en jämn deg. Dela upp degen i fyra och göra runda kakor somdu skårar ett kors i med en kniv och naggar sedan med en gaffel. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Klart!

En efter-maten-Cognac

Igår åt vi riktigt gott. Tacos med egengjorda tortillabröd som svärmor bakat! Efterrätten blev ju min chokladtårta och en god cognac till det. Testa gärna att röra ner lite kanel i grädden, det blir ännu bättre då. Gott var det!

Fransk chokladtårta

Jag bakade en chokladtårta till efterrätt igår hos svärmor. Den gjorde succé! Gör den gärna dagen innan så den får stå till sig lite, den var nämligen ännu godare idag!
Du behöver:

Botten
250 g mörk choklad (70% kakao)
200 g smör
6 ägg
2 ½ dl socker
1 dl mjöl
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen och rör om tills allt smält. Vispa ägg och socker pösigt och häll sedan över till chokladen. Tillsätt sist mjölet. Häll över i en smord form med löstagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min 175 grader. Den ska inte vara genomgräddad utan fortfarande lite kladdig inuti. Ställ sedan kakan i frysen i ca 1 timme.
Glasyr
100 g mörk choklad
100 g smör
½ dl houng
Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Smält smöret och häll över chokladen och rör tills allt smält. Tillsätt sedan honungen. Ta fram kakan ur frysen, häll på glasyren uppe på kakan och även kanterna. Ställ i kylen och låt glasyren stelna. Servera med grädde. Klart!


Violfluff?

Jag sitter och funderar och klurar lite. Jag skulle vilja göra cupcakes med violfluff. Alltså violgodis smält i grädde som sedan vispas. Jag funderar över vilken godis man ska använda? Använder jag Fazers violtabletter eller ska jag använda violkatterna? Men dem är det väl lite lakritssmak på också? Nog för att jag tror det skulle  vara supergott!

Jag köpte ju lila sugarpaste för någon vecka sedan och har inte testat den än. Det vore ju rolligt att göra cupcakes och samtidigt passa på att leka lite med sugapaste också. 
Nåja, något gott kommer det bli i alla fall, så kika in här till veckan så hittar ni förhoppningsvis fina cupcakes eller kanske en tårta till och med!

Cookies & cream

Jag testade en ny choklad som Marabou kommit med. Cookies & Cream. Fyllningen var god men det var lite för söt för min smak. Jag har fastnat för mörk choklad nu sedan jag började göra praliner. Tycker det är mycket godare än vanlig mjölkchoklad.
Till veckan har jag tänkt baka en del. Kanske göra någon chokladtårta, eller cupcakes med olika frostings. Övning ger färdighet, och det är just färdigheten jag är ute efter :)

Beställa?

Om du beställer praliner av mig får du dem i en fin ask :)


Kladdkaka och Hallonmousse

Igår grillade vi och jag gjorde även efterrätt. Kunde inte riktigt bestämma mig för om jag ville göra kladdkaka eller hallonmousse, så det blev båda delarna :)
 
Kladdkaka
 
Du behöver:
2 ägg
3 dl socker
150 smält smör
3 msk kakao
1 ½ dl mjöl
 
Vispa ägg och socker pösigt. tillsätt smör, mjöl och kakao. Häll över till en bröad form med löstagbara kanter och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Klart!
 
Hallonmousse
 
Du behöver:
5 dl hallon
1 dl socker
1 ½ gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl grädde
 
Koka ihop hallon och socker. Sila såsen för att få bort alla frön. Rör ned det blötlagda gelatinbladen i den varma såsen. Låt svalna och rör sedan ned i den vispade grädden. Häll upp i formar och ställ i kylen. Låt stå minst 2 timmar innan severing. Klart!
 

Latte med kanel

En latte sitter alltid bra, så väl på ett fik som ute på sin egen balkong i vårsolen. Och det är superenkelt!

Du behöver:
1 dl nykokt/nybryggt starkt kaffe
2 dl mjölk
kanel
Häll upp kaffet i ett glas. värm mjölken till rykpunkten (ca 65 grader) och vispa/skaka mjölken så det blir ett fint skum. Använd gärna lattemjölk så är det lättare att få till ett bra skum. Häll sedan på mjölken till kaffeglaset och skummet på toppen. Strö på lite kanel. Klart!


Räkor med Quinoa

Det har blivit mycket "slänga-ihop-vad-som-finns-hemma-mat" senaste tiden. Det är bra, sparsamt! Det här är ännu en sån rätt. :)

Du behöver:
Räkor
Wokgrönsaker
curry
paprikapulver
kalvfond
creme fraiche/grädde
salt och peppar
Fräs på wokgrönsakerna, häll på creme fraiche/grädde och kalvfond. Krydda. Tillsätt räkorna precis innan servering, annars blir dem gummiaktiga i konsistensen. Servera med ris eller quinoa. Klart!



Fikonmarmelad

Fikonmarmelad är något som passar bra om Du ska göra en ostbricka med massor av goda ostar och kex. Och det är superenkelt att göra själv, mycket godare också! :)

Du behöver:

250 g torkade fikon
3 dl vatten
1½-2 dl råsocker (funkar lika bra med vanligt socker)
1 msk citronsaft
1 tskvaniljsocker
1 tsk kanel

Hacka upp fikonen och blanda allt i en kastrull och låt koka i 25 min eller tills marmelanden börjar tjockna. Sen är det bara hälla upp i burkar. Klart!

Köttfärspaj a´la slänga ihop

Här om dagen ville Dennis ha köttfärspaj till middag. Jag är inte mycket för pajer över huvudtaget men jag tänkte att jag gör en så blir han glad. Det blev en paj där jag slängde i det som fanns hemma. Och gott blev det också!
Du behöver:

Pajbotten
100 g smör
3 dl mjöl
½ tsk salt
Knåda ihop allt till en deg, låt vila en stund i kylen. Tryck sedan ut över en pajform.

Fyllning
Köttfärs
1 burk majs
ärtor
oliver
körsbärstomater
grillkrydda
paprikapulver
salt och peppar
3 ägg
3 dl mölk
Bryn på köttfärsen och krydda upp den. Tillsätt resten av ingredienserna och häll över till pajformen. Häll över äggstanningen, 3 ägg och 3 dl mjölk som du vispat ihop. In i ugnen på 200 grader i ca 45-55 min. (beroende på form och ugn.) Servera med en god sallad. Klart!

Följ mig!

Följ min blogg med Bloglovin :)

Fruktbröd med hasselnötter

Funderar på om jag skulle ha bakat idag. Det här lite av en favorit när det kommer till matbröd. Jag bakar inte matbröd så ofta men det här är helt suveränt!

Du behöver:
3 dl grahamsmjöl
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl russin
10 st torkade aprikoser
10 st torkade fikon
150 gram hasselnötter/valnötter
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap/flytande honung
Smörj och bröda en limpform som rymmer  liter. Lägg gärna en bit bakplåtspapper i formens botten.
Mät upp grahamsmjöl, vetemjöl, salt och bikarbonat och blanda i en bunke. Tillsätt russin och den grovhackade frukten och de hela nötterna. (jag använde även torkade plommon, äpplen och päron) Tillsätt sist filmjölken och honungen/sirapen och blanda ihop till en kladdig deg.
Häll i den smorda formen.
Grädda på 175 grader i ca 1 timme och 15-30 min. Klart!

Praliner med hjortron och vit choklad

Dessa godbitar görs det ett begränsat antal av på egenplockade hjortron.
Dem kostar 10:-/st så passa på och köp medan det finns! :)
För att beställa kan Ni maila mig på Mariahelen@live.se eller skicka en kommentar här!

Välkommen!

Välkomna hit! Här är tanken att jag ska lägga upp recept på god mat och fina bakverk för er som enbart är intresserade av det. Allt från pastarätter och cheesecakes till matbröd och cupcakes! Hoppas ni gillar det här konseptet och tittar in här fler gånger! :)



RSS 2.0