Powered by Jasper Roberts - Blog

Citronpannacotta-paj med Salt karamellsås

 
Nu kan man så smått börja ana att vintern har ett slut. Det kanske inte känns så när man tittar ut genom fönstret, då det snöar av och till i flera dagar, men innan det började snöa var det plusgraderi flera dagar, fåglarna kvittrade, det droppade från taken och det var fläckvis bar asfalt :) Till våren gillar jag fräscha smaker, gärna citrus eller syrliga äpplen.. Så varför inte göra en supergod dessert lagom till påskhelgen. Den här pannacottapajen har liksom allt! Den har en crunchy botten, krämig fyllning och sötsalt karamellsås. O-M-G, helt enkelt!
 
PANNACOTTAPAJ
 
Pajskal
 
125 g rumsvarmt smör
3 3/4 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
 
Kör ihop alla ingredienser  i en köksassistent (eller för hand) tills degen går ihop. Låt vila i kylen i ca 30 min och kavla sedan ut och klä en pajform. Grädda I mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 min. Låt kallna.
 
Fyllning
 
4 dl grädde
1 2/3 st gelatinblad
3-4 msk socker (mer eller mindre, smaksak)
1 tsk vanlijsocker
skalet från 1 cirtron
 
Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp grädde, socker, vanligsocker, ta av från värmen och tillsätt de rivna citronskalet och rör ner gelatinbladen. Låt stå och svalna till rumstemp, rör om då och då. Häll sedan upp i pajskalet och ställ i kylen att stelna i några timmar.
 
Kolasås
 
1 ½ dl grädde
1 dl socker
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk smör
flingsalt efter smak (kan uteslutas)
 
Koka alla ingredienser utom smör tills karamellen tjocknar och får en gyllene färg. Ta sedan av från värmen och rör i smöret och smaka av med flingsalt. Serveras varm eller kall. 
 
 
 
Desserter | citronpannacotta, pannacottapaj, paj, citronpaj | | 15 kommentarer |
Upp