ls Mariasbakglädje -

Frisk Blondie med Lemoncurd & Cream cheese swirl

 
Jag brukar vara lite skeptisk till bakverk med citron i. Den här kakan rådde bot på det! Den är himla fräsch och god, tack vare citronen! När man bakar med vit chokald blir det ju lätt väldigt sött och mastigt, men som sagt, citronen gör sitt i denna kladdiga, goda blondie!
 
BLONDIES
 
150 g vit choklad
2 dl mjöl
1 nypa salt
1 tsk vaniljextrakt
100 g rumstempererat smör
3 dl socker
4 ägg
 
ca 3 msk lemoncurd
200 g philadelphiaost
2 msk florsocker
 
Smält den vita chokladen övver vattenbad. Vispa samtidigt ihop smör och socker till det är mjukt och smidigt. Tillsätt ett ägg åt gången under vispning. Tillsätt vaniljextrakt, salt och mjöl. Vänd sedan ner den smälta chokladen. Häll upp smeten i en form som är ca 20 x 20 cm.
 
Vipsa upp mjukosten tills den är slät, tillsätt florsocker. Fyll en spritspåse och spritsa ut över smeten, eller klicka ut med sked. Gör sedan detsamma med lemoncurden. Dra runt med en kniv för att bilda ett fint mönster i kakan och fördela lemoncurden och mjukosten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Låt svalna och ställ sedan i kylen och låt kakan sätta sig. Serveras med fördel med en klick grädde.
 
 

Lyxig Chokladpaj med färska bär

 
Jag tror ingen har missat att jag är en riktig chokladdyrkare. Choklad passar liksom till alla tillfällen. En chokladig dessert efter en brakmiddag, eller en bit mörk choklad till ett glas rödvin. Lika gott oavsett! :)
 
Den här pajen är enkel att göra men ser imponerande ut, vilket såklart är ett plus om man vill ge gästerna en wow-upplevelse. Jag tycker den funkar lika bra med som utan grädde. Riktigt, ritkigt god!
 
PAJSKAL
 
120 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
 
Kör allt i en matberedare eller köksmaskin (eller knåda för hand) tills du har en deg som håller ihop. Låt vila i kylen i 30 min. Kavla ut och klä din pajform.
 
FYLLNING
 
125 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 äggula
 2 msk kakao
 
Vispa mandelmassa och smör till en slät massa. tillsätt ett ägg i taget under vispning. tillsätt sist kakao och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet och grädda i 20 min på 200 grader. Ta ut och låt svalna.
 
GANACHE
 
100 g mörk choklad av god kvalité
1 dl grädde
1 msk starkt kaffe
 
Låt grädden få ett uppkok, tillsätt sedan kaffe och chokladen som du finhackat. Rör om tills all choklad smält. Häll ganachen i pajskalet och sätt i kylen för att stelna i några timmar. Serveras med färska bär och/eller en gräddklick.
 
 

RSS 2.0