ls Mariasbakglädje -

Biskvier med choklad- och päronsmak

 
Igår gjorde jag biskvier. Jag hade funderat på det ett tag och ville göra med nån rolig smak istället för det traditionella chokladbiskvierna. Givetvis gjorde jag även sådana med :) Det tar faktiskt inte svårt att göra, det enda so egentligen tar ltie tid är smörkrämen. Jag gjorde en marängsmörkräm som jag sedan smaksatte. Men vi börjar med bottnarna.
 
Du behöver:
 
Bottnar
 
450 g mandelmassa
1 ½ dl socker
3 äggvitor
 
Vispa upp socker och äggvitorna till en vitt skum. Fördela mandelmassan och häll i. Vipsa sedan tills du har en jämn smet. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa ut på en plåt med bakplåtspapper. Dom växer ganska mycket i ugnen så gör dem inte för stora. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 min.
 
Marängsmörkräm
 
5 äggvitor
5 dl florsocker
400 g rumstempererat smör
ev smaksättning 
 
Ställ en kastrull med lite vatten på spisen och sätt en bunke över. Häll äggvitorna och florsockret i bunken och vispa för hand tills marängen nått ca 65 grader. Detta tar ca 8-10 min. Vispa sedan med elvisp tills marängen svalnat helt. (ca 10-15 min). Klicka sedan i smöret lite i taget samtidigt som du vispa på låg- till medelhastighet. När du tillsatt allt smör fortsätter du vispa tills smörkrämen fått konsestensen av tjockt vispa grädde. Jag delade upp min kräm i två skålar och smaksatte hälften med koncentrerad päronsaft och hälften med smält choklad.
 
Bred ut smörkrämen på bottnarnas undersida och ställ i kylen. Smält under tiden choklad att doppa dem i. Sedan tar du fram dem, doppar dem och lägger på ett fat och sedan in i kylen så dem stelnar. Klart!
 

Luftiga Petit Chouxer

 
Det här är nog bland det enklaste och snabbaste bakverken man kan göra. Och gott nåt så in i bomben! :) Man kan fylla dem med vad man vill. Grädde och bär (som vi gjorde då jag gick Hotell- och restaurangskolan), vaniljkräm, grädde och bär/frukt, chokladmousse osv. Det är så klart efter tycke och smak. Jag fyllde mina med vaniljkräm, grädde och toppade med hallon och lite ringlad choklad uppepå :)
 
Du behöver:
 
100 g smör
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg
 
Smält smöret i en kastrull och häll sedan i vattnet och låt koka upp. ta av från värmen och häll ner mjölet och rlr om till en jämn smet. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör om väl. Sprita sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30-40 min (beroende på hur stora du gör dem). Låt svalna, skär/klipp av en bit av toppen, fyll dem och lägg på locket. Klart! 
 

Tårta i Rockabillys tecken

 
I lördags gjorde jag en tårta till en vän som hade födelsedagskalas. Hon är lite av en Rockabillytjej och därför skulle tårtan gärna gå i samma anda :) Jag gjorde rosorna i gumpaste, skar ut en siluett av Elvis Presley i sugarpaste, täckte tårtan med MMF (Vilken jag INTE kommer göra igen!) och gjorde ett band runt tårtan i sugarpaste.
 
Tårtan är fylld med tobleronefluff och ett egenkomponerat recept på jordgubbsmousse med lime. Spacklad med marängsmörkräm. Jag smakade faktiskt aldrig på tårtan men fick massor av beröm av alla som var där :) Recept på moussen kommer i ett senare inlägg.
 

Att komma mig inpå livet.

För er som kanske är intresserade av att komma mig lite mer inpå livet. Här är min andra blogg, där jag skriver om livet som mamma, tankar och funderingar och en del mat och bak förstås :)
 
www.mariiahelen.blogg.se

Födelsedagstårta med blåbärsbottnar och limemousse

 
Igår fyllde Dennis bror år och min svärfar hade bett mig göra en tårta åt honom. "något med blåbär" var det enda direktiv jag fick. Det är alltid roligt att få kompnera ihop något själv! Den var himla god. Inte för söt, tack vare limemoussen. Så gott! Limemoussen går lika bra att äta som den är som dessert eller att toppa dina cupcakes med. Detta är ett helt egetkomponerat recept på mousse och jag blev mycket nöjd med reslutatet. Det räcker till att fylla en tårta, alltså 2 lager men vill du bara ha ett lager halverar du det bara. :)
 
Limemousse
 
Du behöver:
 
7 dl grädde
4 gelatinblad
4 tsk vaniljsocker
saften från 2 lime
skalet från 3 lime
1 ½ dl socker (vill du ha den sötare är det bara att tillsätta mer socker)
 
Häll grädden i en bunke. Ta en del av grädden och allt socker och värm i en kastrull. Det får inte koka! Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Tillsätt vaniljsocker, saften och skalet från limen till bunken med grädde. När gelatinbladen blivit mjuka lägger du dem i kastrullen med grädden och rör om tills dom lösts upp. Häll sedan den ljumma grädden i bunken och rör om väl. Plasta sedan in och ställ i kylen. Låt stå några timmar (gärna över natten) och vispa sedan upp. Klart!
 
Blåbärsbottnar 3 st
 
Du behöver:
 
6 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizena majsstärkelse
300 g blåbär
1 ½ dl gräddfil
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
225 g rumsvarmt smör
rivet citronskal från 1 citron
4 dl socker
4 ägg
 
Blanda mjöl, bakpulver och maizena i en bunke. Rör ihop gräddfil, mjölk, citronskal och vaniljsocker i en annan bunke. Vispa smör och socker luftigt och vitt i en tredje bunke och tillsätt ett ägg i taget. Ta en msk av mjölblandningen och rör ner med blåbären. Montera ihop smeten genom att tillsätta mjölblandningen och gräddfilblandningen lite i taget till smöret. Vispa tills du får en jämn smet. Blanda sedan ner blåbären.
 
Häll upp i 3 springformar som är ca 20 cm i diameter. Har du inte tre kan du grädda i omgångar i samma form. Varför man gräddar bottnarna var för sig är för att få så höga bottnar som möjligt. Grädda på 175 grader i ca 25-30 min. Klart!
 

Tjälknöl (Tjälaknul)

Åh det här är så oförskämt gott så har ni aldrig testat det så måste ni verkligen göra det! I lördagsmorse hade svärmor satt in en älgstek i ugnen som vi sedan fick hålla koll på och lägga i en lag. Tjälknöl är otroligt lättsamt att göra då de mest sköter sig själv.
 
Du behöver:
 
Stek
 
ca 1 kg stek
kökstermometer
 
Lägg den hårdfrusna steken i ugnen somdu ställt på 100 grader. När den börjat tina kan du sticka i termometern. Vid 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader rosa och vid 75 genomstekt. Vi hade köttbiten inne tills den var 72 grader och det blev perfekt. Det tar olika tid beroende på vad för slags kött du använder och formen på köttbiten. Vår tog ca 3 timmar.
 
Lag:
 
7 dl vatten
3 dl vin
2 tsk socker
1 dl salt
1 tsk krossad svartpeppar
5 st grovhackade vitlöksklyftor
1 smulat lagerblad
1 tsk timjan
 
Medan köttet är i ugnen kokar du lagen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan lagen svalna. När köttet är klart lägger du steken i lagen och låter dra i några timmar. Det är bra att göra detta på förmiddagen. Då har steken legat hela dagen i lagen och dragit åt sig all god smak! Ta upp ur lagen och skär i tunna skivor. Servera med till exempel potatisgratäng. Ät och njut! :)


 

Leopardmönstrad sugarpaste - Steg för steg!

Jag håller på att klura på en kompis födelsedagstårta och testar mig fram med olika idéer. Jag vill gärna testa det jag ska göra innan själva tårtan ska göras. Så, idag testade jag lite snabbt att göra leopardmöntrad sugarpaste, som jag sedan gjorde en rosett av. Tyckte det blev helt klart godkänt för att vara första gången :)
 
Du behöver:
 
pastafärg
sugarpaste
kavel
bakplåtspapper eller annat att kavla på
 
1. Färga din sugarpaste i tre nyanser av den färg du valt. Den ljusaste blir själva grunden. Kavla ut den till ca 5-6 mm.
2. lägg ut små duttar av den nästljusaste färgen och sedan den mörkaste runtom. Lägg sedan bakplåtspapper uppepå och kavla in det hela i den ljusa sugarpasten.
3. Mät upp sugarpasten så den är lika bred hela vägen och skär upp en remsa. Använd inte hela remsan, spara lite till bandet som ska vara runt om rosetten.
4. Vik remsan och nyp ihop lite lätt i mitten. (se bild nedan)
5. Linda den lilla remsan runt rosetten och nyp ihop på baksidan. 
Klart!
 









 

I Lingonskogen

Helgen har spenderats hos min svärmor. God mat, skogspromenader och bara ta det lugnt är det som varit på schemat. Underbart! Vi tog som sagt en promenad efter en skogsväg och det bara kryllade av lingon! Dock plockades det inga eftersom vi inte hade någon hink med oss. Och dessutom äter vi så pass lite sylt så det vore synd om sylten bara stod och inte blev uppäten.
 
Men dom är himla fina, dom där lingonen :)
 



Födelsedagstårtor hos syster

Min syster fyller år idag så jag har varit där och fikat och grattat henne idag. Tog med några cupcakes (man vill ju inte komma tomhänt) och har smakat på hennes goda tårtor! Hon hade gjort 3 olika marängtårtor. En med punch, en med mintchoklad och en med kesella citrus och turkisk peppar. Min favorit blev helt klart den med turkiskt peppar! :)
 
Ibland behöver man inte krångla till det mer än så här faktiskt!
 

Modelleringschoklad - steg för steg!

Jag tittade runt på blogg.se's hemsida och hittade en blogg där bloggerskan gjort rosor i choklad. Så himla fint och jag var genast tvungen att prova! :) Jag gjorde två små satser av vit och mörk choklad. Vill du göra större sats är det bara att dubbla detta recept.
 
Du behöver:
 
115 g choklad 
40 g ljus eller vit sirap
 
(OBS! när du gör på mörk choklad behöver du tillsätta ytterligare 20 g sirap. Den mörka blir inte lika hård som med ljus eller vit choklad, men stelnar så småningom.)
 
1. Börja med att mäta upp choklad och sirap. Hacka chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
2. När chokladen smält tar du av den från värmen och häller i sirapen. Rör om tills du fått en degliknande massa som släpper från kanterna.
3. plasta sedan in ordentligt i plastfolie och lägg i kylen, gärna över natten. När du sedan ska använda den tar du fram den en stund innan och knådar den tills den är smidig. Sedan är det bara att modellera!
 

Clafourtis med körsbär

Jag plockade körsbär hos min svärfar härom dagen och ville givetvis göra något gott av dem. Min syster föreslog denna kakan och den var verkligen supergod! Riktigt luftig och härlig konsistens också. Man kan givetvis använda vilka bär man vill och variera kakan efter tycke och smak. :)
 
Du behöver:
 
6 äggvitor
2 ½ dl florsocker
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör
ca 30 körsbär
 
Börja med att vispa florsocker och äggvitor luftigt. Blanda i mjöl, mandelmjöl och bakpulver och blanda väl. Smält smöret och tillsätt till smeten. Häll upp i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 25 min. Sereras gärna ljummen med vaniljglass. Klart!
 






Amerikanska pannkakor

Igår gjorde jag lyxfrukost till mig och min fästman. Dennis är inte så mycket för att äta på morgonen men det här slank ner, vilket är ett bra betyg :) Det går snabbt att slänga ihop en smet och det blev många pannkakor! Så det här går ju alldeles utmärkt att göra om man är några stycken som ska äta och man vill lyxa till det lite :)
 
Du behöver:
 
5 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
2 dl mjölk
3 ägg
50 g smör
 
Smält smöret och häll i mjölk och ägg och vispa upp. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör om. Blanda sedan ner ägg/mjölk/smörblandningen och vispa så du får en jämn smet. Stek sedan på medelvärme, när det börjar bli små bubblor på ovansidan är det dags att vända dem. Servera med t.ex grädde, sylt eller sirap. Klart!
 


Helstekt kyckling i ugn

Igår gjorde jag en riktigt god middag. Min syster hade bjudit mig för säkert ett år sen på helstekt kyckling i ugnen och jag var så imponerad av hur saftig och god den var! Har länge tänkt göra det själv, igår blev det äntligen av!
Det sköter sig själv i ugnen och är inte alls så mycket förberedelser. Genom att lägga örter, smör och vitlök under skinnet så tar kycklingen mer smak, istället för att all smak sätter sig i själva skinnet.
 
Du behöver:
 
1 hel kyckling
1 lök
3 morötter
4 vitlöksklyftor
basilika
smör
1 dl vitt vin
kryddor
 
1. Gör plats under skinnet på kycklingens filéer. Försiktig så inte skinner går sönder.
2. lägg sedan några basilikablad, smör och vitlök under skinnet.
3. Hacka sedan upp lök, morötter och vitlök i mindre bitar. Krydda inuti och fyll sedan med grönsakerna. Det som inte får plats i kycklingen lägger du i formen där du även häller i vitt vin. Krydda kycklingens utsida. Jag använde grillgrydda, salt, peppar och soja.
 
Ställ in i ugnen på 250 grader, och dra genast ner värmen till 175 grader. Varför jag började på 250 var för att den skulle få en liten skjuss och få igång tilllagningen lite fortare. Låt stå i ugnen i ca 60 min. Stäng av ugnen och låt sedan stå på eftervärme. När du ska kolla om den är klar så kolla vid lårens insida intill benet. Är det inte rosa så är det klart. Servera med klyftpotatis. Klart!
 

Praliner med chokladtryffel och flingsalt



Igår gjorde jag klart det här helt fantastiskt goda pralinerna med smak av choklad och flingsalt. Saltet jag tillsatt är inte meningen att göra hela chokladmassan salt, utan det ska vara små, små bitar som förhöjer chokladens smak. När man får den där lilla biten av flingsalt i munnen njuter man (eller jag i alla fall) verkligen! Salt och choklad funkar otroligt bra ihop! Jag tänkte dela med mig av mitt grundrecept på tryffel. Det är det absolut enklaste tryffelreceptet du kan komma över!
 
Du behöver:
 
Tryffel
 
1 dl grädde
250 g mörk choklad
eventuell smaksättning (tex kaffe, pepparmynta, Apelsinskal osv.)
 
Koka upp grädde och finhacka chokladen. När grädden kokat upp tar du av den från värmen och häller i chokladen. Rör tills all choklad smält. Nu smaksätter du din tryffel om du vill det. Vill du göra denna med flingsalt, så ta drygt 3-4 nypor med flingsalt och smular ner och rör om. Häll upp i en skål eller som jag gjort, i en fyrkantig gjutform utan botten som du lägger på en skärbräda eller liknade som är inlindad i plastfolie. Då kan du sedan skära fyrkanter av tryffeln. Låt stelna i kylen i någon timme.
 
Garnering
 
150 g mörk choklad
flingsalt
 
Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa din tryffel i chokladen och lägg sedan på galler. Strö på lite flingsalt uppepå, innan chokladen hinner stelna. Låt stå i kylen tills chokladtäcket stelnat helt. Klart!
 
 

Instagram!

Hörrni, visste ni att ni numera kan följa mig via instagram? Där lägger jag upp bilder ur min vardag. Det vill säga allt från bakning och matlagning till bus med min son, lite bilder på mig osv. Mariiahelen -Följ gärna! :)
 
Här får ni lite smakprov på vad som visas!
 



Vill ni se mer av dessa? Leta då rätt på mig och klicka i "Follow" :)

RSS 2.0