ls Mariasbakglädje -

Årets Tårtbagare

Jag är med och tävlar på www.tartdekorationer.com's tävling om vet som blir årets tårtbagare. Bidragen trillar in och det är många roligt och fina tårtor som finns där. Man får rösta på hur många bidrag man vill, och jag skulle givetvis bli jätteglad om ni ville rösta på just mitt!
 
Rösta gör man genom att gilla bilden och ge stjärnor. Det tar bara en sekund! :) Här hittar du mitt bidrag!
 
 

Halloncupcakes med Buttermilk raspberry Frosting

 
Cupcakes.. Så goda och roliga att göra! Eftersom jag har massor av egenplockade hallon i frysen och min fästman har hallon somen favorit när det kommer till bakverk,så tänkte jag att; varför inte slå på stor och göra en redig hallonbomb! ;)
 
HALLONCUPCAKES
 
2 ägg
1 dl socker
½ dl ljus sirap
½ tsk vaniljpulver
1 tskbakpulver
2 ½ dl mjöl
2 msk rapsolja
1 dl hallonsylt
 
Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ner dem. Tillsätt olja och hallonsylt. Häll upp i formar och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 min.
 
BUTTERMILK RASPBERRY FROSTING
 
1 ½ dl mjölk
1 dl hallonpuré
5 msk mjöl
200 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
 
Häll hallonpuré och mjölk i en kastrull och rör ner mjölet. Värm på medelvärme tills mjölkblandningen tjocknar till en kräm. Ta av från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
 
Vispa smör och socker smidigt i ca 5 min. Tillsätt hallonkrämen och vispa tills smörkrämen går ihop, detta tar mellan 5-10 min. Spritsa ut över dina cupcakes.

Lyxig Chokladpudding

Jag älskar choklad, som så många andra. jag gillar att kunna förbereda desserter och umgås med mina gäster istället för att stå i köket. Denna chokladpudding är en sådan dessert! Ordentligt god är den dessutom ;) Kaffet ger en lite mer vuxen smak, men kan givetvis uteslutas eller bytas ut mot tex whiskey eller likör, mängden kan då behöva minskas.
 
LYXIG CHOKLADPUDDING 4 port
 
3 gelatinblad
2 ½ dl grädde
1 ½ dl mjölk
1 dl socker
70 g mörk choklad (70%)
1 ägg
1 ½ msk kaffe
1 nypa flingsalt
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Häll de övriga ingredienser i en kastrull och vispa ihop. Värm på medelvärme och låt blandningen sjuda i ca 5 min under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i chokladsmeten, ett i taget. Häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst 3 timmar. Skälp upp ur formarna genom att först spola formen hastigt under hett vatten, eller servera dem som dem är. Toppa gärna med flingsalt, riven choklad eller en klick vispad grädde.
 
 

Wienernougattårta med Mörk chokladganache

 
Igår knåpade jag ihop en liten tårta, fotade och provsmakade samt bjöd grannen och systern på fika. Frustrationen när man tar bilder man är ivrig att lägga upp, men är utan dator.. Men, idag var datorn klar och jag passade på att fixa bilderna illa kvickt! :) Denna tårtan är riktigt god och var väldigt rolig att göra. Perfekt för chokladälskare ;)
 
CHOKLADBOTTEN
 
2 ägg 
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
2 tsk bakpulver
50 g mörk choklad
2 ½ dl vetemjöl
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken, rör sedan ner i äggblandningen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke, sikta sedan ner i smeten och vänd ner mjölblandningen. Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda ner i smeten och häll i en form som är 15 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 45 min.
 
WIENERNOUGATFYLLNING
 
100 g dubbelnougat (100 g)
50 g mörk choklad
2 ½ dl grädde
1 gelatinblad
1 påse flagad mandel
 
Lägg gelatinbladet i blöt. Värm grädde tillsammans med nougaten och chokladen.. När nougaten smält samman med grädden tillsätter du gelatinbladet och rör om väl till det smält. Häll upp i en bunke och ställ i kylen för att kallna i minst 4 timmar. Vispa sedan upp och tillsätt mandeln som du rostat i en torr panna.
 
NOUGATSMÖRKRÄM
 
100 g dubbelnougat
200 g rumsvarmt smör
50 g ljus sirap
 
Vispa smöret mjukt och smidigt. Tillsätt sirapen och vispa ytterligare ca 5 min. Under tiden smälter du nougaten över vattenbad. Låt nougaten svalna till rumstemperatur och tillsätt sedan till smöret. Vispa i ca 5-10 min tills du har en blank och fluffig smörkräm.
 
MÖRK CHOKLADGANACHE
 
80 g mörkchoklad
1 dl grädde
10 g smör
 
Koka upp grädden och tillsätt den finhackade chokladen. Rör ner smöret och låt svalna till rumstemperatur. Toppa sedan tårtan med ganachen.
 
 
 

Lakrits- & Hallonmacarons

 
Jag kände att det var på tok för länge sedan jag bakade macarons. Sist var i början på augusti. Idag fick det bli lakritsmacarons fyllda med hallonsmörkräm. Så galet goda och denna kombination är verkligen en succé! Ha tålamod och läs igenom receptet både en och två gånger innan du sätter igång med dina macarons. Börja alltid med att mäta upp alla ingredienser och ha allt du behöver framplockat innan du kör igång! :)
 
LAKRITSMACARONS 
 
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
5 g lakritspulver
eventuell pastafärg
 
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
 
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
 
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt lakritspulvret och äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
 
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
 
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
 
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge,då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använde mig av ett snapsglas och ritade ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
 
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min(kan variera från ugn till ugn, mina tog 14-15 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.
 
HALLONSMÖRKRÄM
 
80 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
3-4 msk hallonsylt/puré
1 tsk vaniljsocker
 
Ta fram alla ingredienser så dem hinner bli rumsvarma. Vispa florsocker, smör och vaniljsocker mjukt och smidigt. Tillsätt sedan sylten lite i taget under vispning. Smörkrämen kommer mest troligt skära sig, fortsätt då vispa på låg hastighet tills du ser att den går ihop. Spritsa sedan ut på dina macarons.
 
 

RSS 2.0