Powered by Jasper Roberts - Blog

Lyxig varm Choklad

När jag var barn lärde mamma mig att göra choklad på gammeldags vis. Så som dom gjorde förr, då det inte fanns O`boy att köpa. Och det här blir ju faktiskt mycket godare också! Man kan smaksätta sin choklad om man vill, med sin favoritlikör till exempel. Lite mer vuxen smak som kan inte är det bästa att bjuda barnen på men riktigt gott för oss vuxna :) Det är receptet är för en kopp.
 
Du behöver:
 
2 msk kakao
2 msk socker
2-3 msk grädde
(eventuell smaksättning)
2 dl mjölk
en klick vispad grädde
 
Rör ihop kakao, socker och den ovispade grädden till en jämn smet, värm mjölken och häll sedan på. Rör om tills allt lösts upp och toppa med en klick vispad grädde och kanske några marshmallows. Klart!
 
Marias Jul | Varm choklad, lyxig | | 4 kommentarer |

Temperera din Choklad!

Jag rekomenderar att du tempererar chokladen om du ska göra till exempel praliner. Det är lite stök och bök, men så himla värt det! När du ska temperera choklad är det olika temperaturer som gäller för mörk, ljus och vit choklad. Här kommer gradantalen som gäller för att få blank och fin choklad som inte smälter i rumstemperatur när du gjort godsaker av det. :) 
 
Mörk choklad - Värm till 48-50 grader, kyl till 27 grader, värm sedan upp till 31 grader.
Mjölkchoklad - Värm till 45 grader, kyl till 26 grader, värmsedan upp till 30 grader.
Vit choklad - Värm till 40 grader, kyl till 25 grader, värm sedan upp till 28 grader.
 
Så här gör du:
 
 
1. Finhacka chokladen. Smält halva chokladmängden över vattenbad och värm till rätt temperatur.
2. Tag bort skålen från värmen och rör ned resterande choklad tills hela mängden kylts ned till rätt temperatur.
3. Ställ därefter tillbaka skålen över vattenbadet och värm upp till rätt temperatur.
Sedan är chokladen klar att använda.
Praliner & Godis | temperering,temperera choklad | | 5 kommentarer |

Juliga Clementinhjärtan

 
Jag hittade en stor påse med clementiner på affären till ett väldigt bra pris och kom att tänka på Made by Mary's recept på juligt godis som jag ville testa. Det var bara clementinerna som saknades. Givetvis satte jag igång genast då jag kom hem :) Jag hade först tänkt blanda clementinsaft och blodapelsinsaft, men det är nog för tidigt för att hitta blodapelsiner än. Nu börjar dock clementinerna bli riktigt goda, så det gick ner några under tillverkningen!
 
Du behöver:
 
2 dl clementinsaft (ca 6 normalstora clementiner)
50 g glykos
1 1/4 dl socker
5 gelatinblad
kökstermometer
strösocker att rulla dem i
 
Häll clementinsaft, socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt koka tills det kommit upp till 110 grader, rör om då och då. Medan det kokar lägger du gelatinbladen i kallt vatten och smörjer formarna med rapsolja, som du sedan häller blandningen i. Jag använde mina pralinformar i silikon, har du inga går det utmärkt att hälla upp det i en stor form.
 
När blandningen kokat upp till 110 grader tar du av kastrullen från värmen och tillsätter gelatinbladen, rör om tills det lösts upp och häll sedan upp i formarna. Låt stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar (eller över natten) Skälp upp och rulla i socker. Klart!
 
Praliner & Godis | clementinhjärtan,gelégodis, clementin | | 22 kommentarer |
Upp