ls Mariasbakglädje -

Lyxig varm Choklad

När jag var barn lärde mamma mig att göra choklad på gammeldags vis. Så som dom gjorde förr, då det inte fanns O`boy att köpa. Och det här blir ju faktiskt mycket godare också! Man kan smaksätta sin choklad om man vill, med sin favoritlikör till exempel. Lite mer vuxen smak som kan inte är det bästa att bjuda barnen på men riktigt gott för oss vuxna :) Det är receptet är för en kopp.
 
Du behöver:
 
2 msk kakao
2 msk socker
2-3 msk grädde
(eventuell smaksättning)
2 dl mjölk
en klick vispad grädde
 
Rör ihop kakao, socker och den ovispade grädden till en jämn smet, värm mjölken och häll sedan på. Rör om tills allt lösts upp och toppa med en klick vispad grädde och kanske några marshmallows. Klart!
 

Blogg.se's framsida x 2!

Så himla roligt att hamna på Blogg.se's framsida, och inte nog med det, så är det hela två inlägg av mig som ligger där - samtidigt! En hel del nya följare också. Jag blir så glad av alla fina ord från er! Tack och välkomna! Hoppas ni stannar! :)
 
Längst upp till vänster har ni mitt inlägg med clementinhjärtan, längst ner till höger har ni receptet på en snabb och god chokladmousse! :)
 

Temperera din Choklad!

Jag rekomenderar att du tempererar chokladen om du ska göra till exempel praliner. Det är lite stök och bök, men så himla värt det! När du ska temperera choklad är det olika temperaturer som gäller för mörk, ljus och vit choklad. Här kommer gradantalen som gäller för att få blank och fin choklad som inte smälter i rumstemperatur när du gjort godsaker av det. :) 
 
Mörk choklad - Värm till 48-50 grader, kyl till 27 grader, värm sedan upp till 31 grader.
Mjölkchoklad - Värm till 45 grader, kyl till 26 grader, värmsedan upp till 30 grader.
Vit choklad - Värm till 40 grader, kyl till 25 grader, värm sedan upp till 28 grader.
 
Så här gör du:
 
 
1. Finhacka chokladen. Smält halva chokladmängden över vattenbad och värm till rätt temperatur.
2. Tag bort skålen från värmen och rör ned resterande choklad tills hela mängden kylts ned till rätt temperatur.
3. Ställ därefter tillbaka skålen över vattenbadet och värm upp till rätt temperatur.
Sedan är chokladen klar att använda.

Juliga Clementinhjärtan

 
Jag hittade en stor påse med clementiner på affären till ett väldigt bra pris och kom att tänka på Made by Mary's recept på juligt godis som jag ville testa. Det var bara clementinerna som saknades. Givetvis satte jag igång genast då jag kom hem :) Jag hade först tänkt blanda clementinsaft och blodapelsinsaft, men det är nog för tidigt för att hitta blodapelsiner än. Nu börjar dock clementinerna bli riktigt goda, så det gick ner några under tillverkningen!
 
Du behöver:
 
2 dl clementinsaft (ca 6 normalstora clementiner)
50 g glykos
1 1/4 dl socker
5 gelatinblad
kökstermometer
strösocker att rulla dem i
 
Häll clementinsaft, socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt koka tills det kommit upp till 110 grader, rör om då och då. Medan det kokar lägger du gelatinbladen i kallt vatten och smörjer formarna med rapsolja, som du sedan häller blandningen i. Jag använde mina pralinformar i silikon, har du inga går det utmärkt att hälla upp det i en stor form.
 
När blandningen kokat upp till 110 grader tar du av kastrullen från värmen och tillsätter gelatinbladen, rör om tills det lösts upp och häll sedan upp i formarna. Låt stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar (eller över natten) Skälp upp och rulla i socker. Klart!
 

Hallon- och chokladmarmelad

 
Jag har börjat så smått med att förbereda inför kommande julmarknad. Den här marmeladen har jag gjort tidigare jular med, och den passar utmärkt så väl på rostat bröd som till glass! :) Gillar du choklad är det här något för dig, lovar! :) Jag gjorde en ganska stor laddning som blev 5 lite mindre burkar. Det går utmärkt att halvera receptet.
 
Du behöver:
 
750 g hallon
3 dl syltsocker
200-250 g mörk choklad
 
Koka hallonen med sockret i en kastrull tills hallonen börjat koka sönder och sockret lösts upp (ca 10-15 min). Skumma av om det behövs och ta sedan av kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen som du brytit i bitar och rör om tills den smält samman med marmelanden. Häll upp på burk. Klart!
 

Snabb Chokladmousse för två.

Igår kväll blev jag sugen på något gott och chokladigt. En chokladmousse kändes lagom lättsamt och framför allt gott! Det här receptet är för två personer. Vill du, så kan du tillsätta en skätt kaffe eller någon passande likör för en mer sofistikerad smak. Den här moussen går snabbt att göra och behöver inte så lång tid på sig att stelna, så den passar utmärkt att göra om man skulle få oväntat besök :)
 
Du behöver:
 
75 g mörk choklad
1 dl grädde
1 äggula
1 msk socker
1 msk mjölk
 
Smält chokladen över vattenbad, under tiden vispar du upp grädden. Vispa den tjock och tillsätt sedan äggulan och sockret. När chokladen smält häller du på mjölken och rör om lite, häll sedan över till gräddblandningen och vispa till en jämn smet. Häll upp i portionsformar och ställ i kylen. Den här moussen stelnar ganska fort. Låt stå i ca 20 min. Klart!
 

När Farsdag blir en dag försenad..

 
Nu har det varit tyst här några dagar. Helgen har spenderats i Arvidsjaur hos min pappa och farfar. Åkte hem igår, alltså spenderade vi mesta delen av farsdag i en bil. Och eftersom min kära sambo inte fick någon present igår, ville jag ändå visa att jag inte glömt bort honom, så jag har gjort lite praliner och en fin ask, som han ska få då han kommer hem från jobbet. 
 
Pralinerna är fyllda med hans favoritfyllning. Hallon :) Dom är supergoda och smakar riktigt somrigt! Så är det även några med Nougatmousse. Vad tror ni, det här borde väl vara en bra present?
 

Praliner med Nougatmousse

 
Jag håller på att försöka få fram en god nougatfyllning. Helst skulle jag vilja ha ett recept på gräddnougat, men det verkar helt omöjligt att hitta! Så, det fick bli en nougatmousse istället. Len och mjuk i smaken och bara alldeles underbar!
 
Lite närmare  jul kommer det mest troligt komma beskrivning på några praliner, men en del vill jag helt enkelt hålla för mig själv :) De egenkomponerade recepten alltså. Ni får några bilder på dagens verk! :)
 

Kyckling- och baconpaj med Parmesan

Jag gjorde en otroligt god paj till middag i måndags. En kyckling- och baconpaj med parmesanost, mangold och broccoli. Gud så gott det blev! Det var länge sedan jag bjöd på ett middagstips, men det här tycker jag passade bra och det finns nog ingen som inte skulle uppskatta denna. Det är ett egenkompinerat recept, då jag mest bara slängde ihop det jag hade hemma. :) Mangolden har vi fått av svärmor, som hon förvällt och packat åt oss. Bladen är rätt stora så det behövs inte så många.
 
Du behöver:
 
Pajskal:
 
150 g smör
4-5 dl mjöl
1 ½ tsk salt
 
Nyp ihop smöret med mjölet och saltet. Knåda till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Jag använde en springform. Låt vila i kylen medan du gör i ordning fyllningen.
 
Fyllning:
 
2 kycklingfiléer
2 paket skivat bacon
1 näve små broccolibuketter
4-5 förvällda mangoldblad
3 ägg
3 dl mjölk
ca 2 dl riven parmesanost
salt och peppar
 
Skär kyckling och bacon i små bitar och bryn den i stekpanna. Krydda mer lite salt, peppar och grillkrydda. Tillsätt sedan mangolden som du finhackat. Låt vätskan koka bort. Häll sedan kycklingen, baconet och mangolden i pajskalet. Skär Broccolin i lagom stora bitar och tillsätt till resten av fyllningen. 
 
Vispa sedan ihop ägg, mjölk, parmesan, salt och peppar. Häll över fyllningen och strö öven ltie parmesan uppepå. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 45-60 min tills äggstanningen stelnat. Klart!
 

Halloweentårta!

 
Jag har länge planerat och funderat kring utseendet på denna tårta. Det var till en tjej som fyllde 7 år som skulle ha den. Efter en del funderande och velande, så kom jag fram till det här, och jag blev jättenöjd med den! :) Fick även massor med komplimanger för den senare på kvällen då jag träffade tjejens mamma. Alltid lika roligt att höra att folk är nöjda och glada! :)
 
Den här tårtan är fylld med geléhallonfluff och mjölkchokladfluff. Även spacklad med mjölkchokladfluff och täckt med marsipan. Fingrarna är i sugarpaste, nätet i kristyr och sedan några marängspöken på toppen! :)
 
Botten är en "lika-delar-botten".
 

Spökmaränger

Jag har äntligen gjort klart alla förberedelser inför morgondagens tårta. Det sista jag gjort var dessa söta spökmaränger. Jätteenkla att göra och dom blir himla fina! :) Väldigt enkelt recept också.
 
Du behöver:

3 äggvitor
1 ½ - 2 dl socker
½ tsk vaniljextrakt (kan uteslutas)
svart pastafärg
 
Vispa ägvitorna till ett vitt skum, tillsätt sedan lite socker i taget. Vispa tills du kan vända bunken upp-och-ner. Tillsätt vaniljextraktet och vispa ihop lite. Häll upp marängen ien spritspåse med en rund tyll i. Spritsa små spöken, i en vinkel rakt uppifrån. Dutta små ögon av svart pastafärg med hjälp av en tandpetare. Grädda i mitten av ugnen på 100 grader i ca 45-60 min. Klart!
 

Pumpor i sugarpaste - Steg för steg!

 
Jag har pysslat med dekorationer till lördagens Halloweencupcakes. Det blir vaniljmuffins med lakritsfluff, dekorerat med små pumpor och benknotor. Pilligt och aningen tidskrävande, men det är så himla roligt! Jag älskar att modellera. Synd att jag gör det så sällan, det är inte så ofta tillfället ges.
 
Dessa är inte alls svåra att göra. Tyvärr har jag inga bilder på hur man gör, men jag kan alltid försöka förklara för er :)
 
1. Rulla en boll av den orangea sugarpasten. 
2. Markera pumpan så den får de karaktäristiska linjerna. Jag använde en tandpetare.
3. gör ett litet hål där stjälken ska sitta.
4. Ta din bruna sugarpaste och forma en liten stjälk och stick ner i hålet.
5. Nu tar du din gröna sugarpaste och gör små snirklar och blad. Vira snirkarna runt stjälken och fäst bladen vid stjälkens början. Du kan fästa dem med lite vatten, så är du säker på att dem sitter kvar. Klart!
 
 

RSS 2.0