ls Mariasbakglädje -

Frisk Äppledrink med Ingefära - Nyårsdrinken!

Det nya året knackar snart på dörren och vill in och jag välkomnar det med öppna armar! 2013 har minst sagt varit ett bra år med mycket bra händelser.
 
Nå väl, en nyårsdrink skulle väl inte sitta helt fel? Denna går snabbt att göra, dock är det ju lite av en förutsättning att ha en råsaftcenterfug. Men det var ju årets julklapp så ni kanske har fått en som ni kan passa på att inviga nu? :) Det här receptet som jag slängde ihop räcker till ungefär 4 glas.
 
FRISK ÄPPLEDRINK MED INGEFÄRA
 
4 Granny Smith äpplen
1 tummstor bit färsk ingefära
ca 10 cl sockerlag
12 cl vaniljvodka
12 cl ren vodka (ej smaksatt)
2 små äggvitor
is
Skala ingefäran och klyfta äpplena (äpplena behöver inte skalas) och kör i råsaftcentrefugen. Häll upp i en termos som rymmer minst 1 liter. Tillsätt sockerlag, vodka, rikligt med is och äggvitan, skruva på korken och skaka ordentligt.
 
Sila upp i glas (isen ska silas bort) och slå er ner en stund och njut!
 
 

Frisk Trifle med ingefärskakor, granatäpple och Citron - Juldessert!

Imorgon är det äntligen Julafton! Dagen jag längtar efter hela året är snart här! Jag fyller ju som ni kanske vet om år på julafton så det är verkligen min månad det här. Har ni ordnat det sista julstöket? Det har jag, så jag tänker mysa ner mig framför brasan med något gott i näven och bara njuta.
 
Att man stoppar i sin massor med god mat på julafton kommer ju inte direkt som någon överraskning. Man blir så mätt att man knappt orkar röra sig, men (om ni är som mig) vill ändå ha något gott till dessert efter att värsta matkoman lagt sig, ja då passar denna friska Trifle utmärkt! :) En dessert som går snabbt att göra, och smakar underbart. :) Kommer ni ihåg ingefärskakorna jag gjorde? Dem får ni användning av nu!
 
FRISK CITRON- & INGEFÄRATRIFLE MED GRANATÄPPLE 
4 portioner
 
300 g philadelphilaost
1 dl socker
2 dl grädde
½ citron
1 knivsudd vaniljpulver
Ingefärskakor
1 granatäpple
 
VIspa socker och philadelphiaosten mjukt och smidigt. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret i en separat bunke, den ska vara lättvispad. Tillsätt till philadelphiablandningen och tillsätt sedan saften och skalen från en halv citron,  Rör ihop väl.
 
Krossa dina ingefärskakor och lägg i botten på dina glas. Klicka/spritsa ett lager citroncreme i glasen och toppa med granatäppelkärnor. Upprepa tills du fyllt upp glasen. Serveras direkt,för att undvika att kaksmulorna blir blöta.
 

Ingefärskakor med Kardemumma

 
Jag gillar ingefära, jag gillar kardemumma och jag gillar kakor. Att slå ihop dessa borde då alltså bli toppen, eller hur? -Japp, precis som jag misstänkte; grymt goda och spröda kakor blev det! :) Nom nom nom..
 
Jag har även en plan med dessa kakor. Tanken är att dem ska få vara med i en jul/nyårsdessert som jag planerar att lägga upp. Frågan är bara om det kommer finnas några kakor kvar tills dess..
 
INGEFÄRSKAKOR MED KARDEMUMMA
 
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
½ tsk vaniljpulver
½ dl sirap
1 ägg
1 tsk bikarbonat
1 krm kardemumma
1 tsk malen ingefära (mindre om man inte vill ha så tydlig ingefärasmak)
4 ½ dl mjöl
socker att rulla dem kakorna i
 
Vispa smör och socker vit och smidigt. Tillsätt sirap och ägg och vispa till en jämn smet. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan i smeten. Arbeta ihop till en smidig deg. Rulla små bollar och rulla demi socker. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite så deminte rullar runt på plåten. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 min (längre tid om du gjort lite större bollar)
 

Saftig Saffranskaka med granatäpple & apelsin

 
Lusse Lelle, Lusse Lelle.. lalalaalalalalaaaa!
 
Har man som jag, redan ätit upp alla lussekatter och inte har några till självaste Lucia, då är det här ett ypperligt alternativ! Saftig, vacker och utmärkt att stilla sitt sötsug med. Man kan givetvis garnera med precis vad man vill, jag gillar dock granatäpplets vackra färg och hur det ger lite kontrast när det gäller konsistens :)
 
Receptet fick jag för många år sedan av min syster Malin, som skrivit ner juliga recept i ett fint litet häfte.
 
SAFTIG SAFFRANSKAKA
 
150 g smör
1 paket saffran (0.5 g)
3 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
2 ½ dl mjöl
 
Smält smöret och tillsammans med saffranet. Vispa ägg och socker lufitgt och poröst,vänd sedan ner mjöl och Bakpulver.  Tillsätt saffransmöret och rör om. Häll upp i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30-35 min.  När kakan svalnat, ringla över smält vit choklad, strö på florsocker och garnera med apelsinklyftor och granatäpple.
 
 
Kolla bara. De lysande röda granatäppelkärnorna mot den gyllengula saffranskakan. Vacker är bara förnamnet!
 
 
 

Ljuvig Lakritskola

 
Receptet på denna lakritskola kommer från apoteket. Där säljer de lakritsstång som gör denna kola riktigt god med en härlig lakritssmak. Jag älskar lakrits, så jag pudrade även lite lakritspulver över min kola. Jag skippade glykosen i kolan, den behövs inte! Sedan halverade jag deras recept, så mängden skulle bli alldeles lagom att hälla upp i en limpform för att stelna. 
 
Är du en av dem som undrar varför kolan blir så tunn och tråkig istället för tjocka, härliga bitar? Då gissar jag att du häller upp din kola på en ugnsplåt. Då rinner kolan ut, och därav de tunna bitarna.
 
LAKRITSKOLA
 
2 ½ dl grädde
2 ½ dl socker
2 ½ msk ljus sirap
½ lakritsstång
 
Mortla din lakritsstång till småb bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull med tjock botten och låt koka upp. Småkoka sedan på medelvärme i ca 30 min. (tiden varierar beroende på storleken på kastrullen, en vid kastrull går det fortare i.) Gör kulprovet - Droppa lite av kolan i ett glas med kallt vatten. Kan du fiska upp den och rulla den till en kula mellan fingrarna så är kolan klar. 
 
Häll upp i en limpform som du klätt in i bakplåtspapper. Låt stelna i rumstemperatur. Skär upp i kuber och slå in i tex bakplåtspapper eller varför inte cellofan?
 

Christmas cake with figs - Jultårta med fikon

 
 
Tårtor behöver inte alltid vara perfket spacklade med raka kanter och så vidare. Ett rustigt utseende, lite "ruff" sådär, tycker jag är skitsnyggt! Det här blev just en sådan tårta. Min sambo ska ta med denna till MC-klubben.
 
Fyllningen till denna tårta är fyllig och len och bara helt fantastiskt god! :) Men kan det gå fel med Dulche de leche liksom? ;) Sedan har vi chokladbottnar samt en fikonsirap som jag ringlat uppe på tårtan. YUM!
 
DULCHE DE LECHE FYLLNING
 
75 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
120 g dulche de leche
100 g philadelphilaost
 
Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumsvarma. Vispa smör och florsocker vitt och krämigt. Tillsätt dulche de leche och philadelphia, vispa samman till en slät och krämig smet. Fyll din tårta.
 
FIKONSIRAP
 
5 torkade fikon
1 dl socker
1 dl vatten
 
Skär fikonen i bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka i några minuter tills du ser att sirapen börja tjockna något. Sila genom finmaskig sil.
 

Godaste Pepparkakorna!

Jag älskar välbeprövade recept, som gått i arv. Det här är ett sådant! Mamma gjorde alltid pepparkaksdeg på just det här receptet, som sedan jag och mina systrar fick ha roligt med. Allt från grisar och granar till egenutskurna figurer blev det :)
 
 
Nu när jag har barn själv så vill jag givetvis föra vidare traditionen, så idag blir det nog pepparkaksbak, lagom så här till första advent! Tänk va, om 9 dagar fyller vår son 2 år och om 23 dagar är det julafton och min födelsedag :)
 
Nå väl, åter till pepparkakorna. Det som är allra bäst med den här degen är att den kan bakas ut direkt. Den behöver inte vila i kylen över natten eller så, det är bara att tuta och köra! Spröda, smakrika och härliga pepparkakor, blir det av detta fantastiska recept! :)
 
PEPPARKAKSDEG
 

5 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
4 msk nejlika
1 msk bikarbonat
250 g smör
ca 1 kg vetemjöl

Blanda alla ingredienser utom mjöl och smör i en kastrull och låt koka upp. Passa så det inte kokar över! När det kokat upp sänker du värmen och klickar i smöret och låter det smälta under omrörning. Häll sedan upp i en bunke och tillsätt mjölet. Börja med att tillsätta hälften av mjölet, och sedan fortsätter du att tillsätta lite åt gången tills du har en lättarbetad deg som inte kladdar. 

Det kan vara skönt att låta degen svalna något innan du börjar baka dina pepparkakor, men det är inget måste. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen på 200 grader i ca 4-5 min tills dem fått lite färg.

 

 
kristyrmönstret är inspirerat av Made by Mary's pepparkakor från förra året.

RSS 2.0