ls Mariasbakglädje -

Kryddig Äpplepaj med Ingefära i miniformat

 
 
Äpplepaj. -En riktig klassiker! Min sambo är barnsligt förtjust i paj och jag hade äpplen liggandes som jag ville göra något med. Enkelt beslut alltså ;) Dessa är dessutom i miniformat, vilket gör dem extra gulliga.

Jag serverar min äpplepaj med uppvispad creme fraiche som jag tillsatt lite vaniljpulver i. Behöver jag ens säga att det här är ruggigt gott? Det här receptet räcker till ca 8 minipajer. För att göra en stor paj, dubbla receptet.
 
ÄPPLEPAJ MED INGEFÄRA

Pajskal
 
115 g smör (kylskåpskallt)
3 dl vetemjöl
1/3 dl socker
1 nypa salt
1 msk vatten
 
Nyp ihop det torra ingredienserna och smöret till en smulig deg, tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och tryck ut rundlar som är aningen större än formarna du använder (jag använde folieformar). Lägg degen i formarna och ställ i kylen.
 
 Fyllning
 
2 Granny Smith äpplen
½ dl socker
2 msk smör
1 krm ingefära
1 tsk kanel
 
Skala och tärna upp dina äpplen. Smält smöret i stekpanna och tillsätt sedan socker och kryddor. När sockret smält tillsätter du äppeltärningarna och rör om. Låt puttra i pannan i någon minut för att få bort överflödig vätska från frukten. Låt svalna. Fyll dina pajskal. 
 
Lock
 
Vill du ha lock på dina pajer kavlar du ut resterande deg och trycker ut rundrar med samma mått som till pajskalen, snitta hål i locket för att ångan från frukten ska ha någonstans att ta vägen. Pensla med ägg.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 min eller tills dem fått färg.
 
 
 

Blueberry Cheesecake Brownie

 
 
Jag vet, jag vet -här är det tyst som graven. Idag bestämde jag mig för att unna mig en bakdag. Eller i alla fall en halv bakdag, för i eftermiddag ska jag på möte så det är bäst att passa på! 
 
Nåväl, de här fantasikt goda och saftiga brownies med cheesecakeswirl och blåbär, är vad jag svängt ihop idag. Så roligt att äntligen få fota lite igen efter ett uppehåll på över en månad!
 
 
BROWNIES MED CHEESECAKETOPPING
 
Browniesmet
 
200 g smör
4 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 ½ dl kakao
1 tsk äkta vaniljpulver
½ tsk salt
 
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i någon minut. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Rör det smälta och avsvalnade smöret i äggsmeten, tillsätt sedan det torra ingredienserna och rör om väl. Häll upp i en smord ugnsfom ca 30x23 cm.
 
Cheesecaketopping
 
200 g philadelphia ost
½ dl socker
1 ägg
3 msk mjöl
1 dl blåbär att lägga uppepå kakan
 
Rör ihop allt till en jämn och slät smet. Häll smeten över browniesmeten, strö ut blåbären (använder du frysta blåbär så rulla dem i potatismjöl innan du strör dem över kakan) och rör sedan med en kniv för att göra mönster i kakan. Ställ in i ugnen på 175 grader och grädda i ca 45 min eller tills degstickan är torr när du kollar kakan. Låt svalan och skär sedan upp i bitar.
 

RSS 2.0