ls Mariasbakglädje -

Knäck med messmör

 
 
Har ni provat att göra knäck med messmör i? Sedan jag gjorde det första gången för några år sedan, så kommer jag aldrig gå tillbaka till det andra viset. Det blir så mycket godare och fylligare smak! Kanske har ni inte kokat julknäcken än, eller är det dags för en omgång nr 2? Det här måste ni bara testa! 
 
MESKNÄCK
 
1 ½ dl ljus sirap
1 klick smör (ca 2 msk)
1 dl grädde
1 dl messmör
1 dl socker
ca 1 dl finhackad mandel (kan uteslutas)
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på medelvärme, rör om då och då för att undvika att det bränner fast i botten. Använder du termometer då kokar du knäcken till nånstans mellan 122-130 grader. Vid 122 får du en mjuk knäck, 125 grader ca får den en hård yta med mjukare kärna och 130 grader blir den hård.
När knäcken kokat klart tillstätter du nötterna och häller upp i formar. Jag använder en metallkanna som jag häller upp smeten i för att enklare fördela den i formarna.

Fransk Nougat

 
Det här är något jag försökt mig på 2 gånger tidigare utan att ha lyckats. Problemet var att min dåvarande köksmaskin inte orkade vispa så länge och mycket som det behövs. Så ett hett tips är att göra detta i en ordentlig och stark maskin! Detta är alltså inget för elvispen ;)
 
Nu har jag ju äntligen lyckats, och det här kommer jag göra många gånger framöver. Så jädra gott så det är rent löjligt! :)
 
FRANSK NOUGAT
 
3 dl socker
1 dl flytande honung
3/4 dl glukossirap
1 dl vatten
2 äggvitor
2 msk socker, till äggvitorna
1 dl pistagenötter
½ dl skållad mandel
½ dl torkade tranbär
 
Klä en värmetålig form ca 15x20 cm, med bakplåtspapper och pudra formen med florsocker. Värm upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, detta ska inte koka än, utan sockret ska bara lösas upp. Tillsätt sedan honung och glukos. Koka sedan sockerlagen till 148-150 grader. Rör inte i kastrullen, då finns en risk att smeten sockrar sig. När sockerlagen börjar närma sig rätt temperatur vispar du upp äggvitorna och tillsätter sockret och vispar till en fast maräng.
 
Nu ska sockerlagen tillsättas. Det görs den i en fin stråle under vispning. Vispa sedan i ca 10-15 minuter. Smeten kommer ljusa medan den vispas, så bli inte orolig över hur du ska få en vit nougat när sockerlagen är mörkt bärnstensfärgad!
 
Häll upp smeten i en form och tryck ut den med oljade fingrar/verktyg av något slag. Låt sedan stå i rumstemp och stelna. Skär uppi bitar med en oljad kniv.
 
 

PepparkaksTrifle med inlagd citrusfrukt

 
Små söta och goda desserter i glas -det är en svaghet hos mig! Dessa är inget undantag ;) Den söta och friska citrusfrukten mot den lite kryddiga pepparkakan och lena mascarponekrämen.. MUMS! Inte tar det lång tid att göra heller när man väl förberett frukten så tar det bara någon minut att svänga ihop. Perfekt om man hellre umgås med middagsgästerna än att stå vid spisen :)
 
INLAGD CITRUSFRUKT MED KANEL OCH STJÄRNANIS
 
1 stjärnanis
1 kanelstång
1 ½ dl vatten
½ dl socker
saften från resterna av den filéade frukten
1 apelsin och 2-3 clementiner
 
Koka upp alla ingredienser och dra av från värmen, lägg i apelsin och clementin som du filéat, så du bara har själva fruktköttet, inget skinn och skal. Häll upp i en glasburk och låt dra i några timmar innan användning.
 
MASCARPONEKRÄM
 
1 dl grädde
1 dl mascarponekräm
2-3 tsk socker
1 knivsudd vaniljpullver
 
Vispas samman till en tjock kräm.
 
MONTERING
 
Krossa pepparkakor och varva med färskostkrämen och frukten, toppa med frukt och  lite av sockerlagen som frukten legat i.

RSS 2.0