ls Mariasbakglädje -

Jobb!

Har ont i rygg och fötter efter en jobbdag i köket. Tänk att det var möjligt att hitta ett jobb som är 100% kul! :) Helt klart värt att få ömma fötter och en värkande rygg när man får pyssla med det man tycker är roligt. 
 
Ikväll blir det potatissallad med en god vinegrette, kycklingfilé, en god sås med parmesan och sallad. Gott! Bilder kommer senare eller i morgon.
 
Vad blir det för middag för er idag?

Macarons med jordgubbscurd

Jag gjorde jordgubbscurd på jordgubbarna jag köpte igår. Detta fyllde jag macarons med, som jag pysslat med nu på förmiddagen. Curden  var dock lite lös och ville rinna utanför. Men gott blev det! Jag gjorde undefär lika som med rabarbercurden, fast tillsatte maizena, som jag sett att Mammas tårtor gjort.
 
Jordgubbscurd
 
Du behöver:
 
ca 400 g färska jordgubbar
2 dl socker
3 msk maizena
100 g smör
2 äggulor
1 helt ägg
 
Ställ en bunke över en kastrull med vatten. skiva upp jordgubbarna och lägg i bunken och tillsätt socker. När sockret lösts upp mixar du jordgubbarna till en slät röra. Ställ tillbaka bunken över vattenbadet och tillsätt ägg, smör och maizena. Rör om då och då. När det börjar tjockna är det färdigt. Häll upp på burk och låt svalna. Klart!
 

Rabarberbullar!

Ja det blir mycket rabarber nu, men det är ju säsong för det nu och då ska man väl använda dem så mycket man bara kan. Idag blev det bullar fyllda med rabarbercurd. Så gott! :)
 
Du behöver:
 
ca 2 dl rabarbercurd, recept hittar du här.
50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
½ tsk salt
ca 12-3 dl vetemjöl special
ägg till pensling
pärlsocker
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i i mjölken. Värm till 37 grader. Häll över till bunken med jästen och rör omså den löser upp sig. Tillsätt salt och socker,samt lite mjöl i taget. När degen börjar släppa från kanterna och inte klibbar på fingrarna är den klar. Jäs under bakduk i 60 min till dubbel storlek.
 
Dela degen i två, kavla ut och bred på rabarbercurden. Rulla ihop, skär upp och lägg i formar. Jäs ytterligare 10 min på plåt. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min225 grader. Klart!
 

Vetemjöl vs vetemjöl special

I de flesta recept används vanligt vetemjöl. Men i vissa används vetemjöl special. Vad är då skillnaden?
 
Det som skiljer mjölsorterna åt är att vetemjöl special har högre proteinhalt, vilket innebär att det kan bilda mer gluten och ta upp mer vatten. Högre proteinhalt ger ett luftigare, saftigare bröd. Det är alltså inte tänkt att man ska använda vetemjöl special till annat än bröd. Så som bullar, matbröd osv
 
Det fyller ingen funktion att använda i småkakor, muffins eller liknande. Det finns faktiskt ett mjöl som är gjort just för småkakor och kaffebröd. Kungsörnens "Extra fint mjöl" är gjort just för detta. Så där har ni skillnaden, hoppas det var till någon hjälp! :)

Bakglädje under sommaren?

Får du mer lust till att baka på sommaren? Eller har du fullt upp med att njuta av värmen?
 
För min del får jag mer lust och mer ideér. Det finns färska bär, rabarber osv att använda sig av. Och det gör jag mer än gärna! Hur är det för er?
 

Rabarbercurd

Igår hittade jag ett recept hos Sabina på rabarbercurd. Jag har faktiskt aldrig gjort curd förut för jag har trott att det varit svårt - det var det inte! :) Jag tog själva grunden av receptet hon hade och gjorde om det lite. Så här gjorde jag!
 
Du behöver:
 
200 g rabarber
2 hela ägg
1 äggula
80 g strösocker
50 g smör
 
Lägg den hackade rabarbern och sockret i en kastrull. låt koka en stund tills rabarbern blivit mjuk och sockret lösts upp. Häll över till en skål och sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt ägg, äggula och smör. Rör om då och då. Det tog ca 30 min att få rätt tjocklek på den. Den blir något tjockare då den kallnat. Jag valde att mixa rabarbern slät, men du kan även sila bort rabarberresterna för att få en ännu mer slät curd. Slå upp på burk. Klart!
 

Bakning på mitt nya jobb.

På mitt nya jobb som jag gjorde första dagen på i torsdags är det bakning för hela slanten som gäller. Det är ett café där allt är ekologiskt och närproducerat. Egna ägg, korv på lammfärs från deras gård.. Ja ni förstår kanske att det är helt grymt!
 
Jag var där från 9.00-14.00 och det enda jag gjorde var att baka massor! :) Så roligt! Hon la fram recepten och visade var alla grejer fanns och sedan var det bara att köra igång! Började med en hallon/limekaka. Doftade helt fantastiskt i köket, fast det gjorde det ju hela dagen medan jag höll på. 
 
Kokade en stor kastrull med rabarberkompott. Sedan gjorde jag små tarteletter med rabarberkompott och kolatäcke. Jag har inte smakat på dem men dom ser så jäkla goda ut! Sist gjorde jag citronpaj med lime. Den gjorde jag även hos svärmor i helgen och den var gudomlig! :)
 

Citronopaj med lime

Jag stod för efterrätten igår. Jag gjorde en citronpaj. Friskt och gott! Gärna med vispad grädde eller gammeldags vaniljglass! :)
 
Du behöver:
 
Pajskal
 
3 dl mjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula
 
Fyllning
 
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 citron
1 lime
 
Börja med pajskalet. Mät upp alla ingredienser i en bunke. Arbeta ihop till en smidig deg och tryck ut i en pajform. Låt vila i kylen i ca 20-30 min.
 
Medan degen vilar i kylen börjar du med fyllningen. Vispa ägg och socker poröst. riv skalet från citronen och limen, och pressa ur saften. Häll över till ägg/sockerblandningen. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en len smet. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30 min. Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Klart!
 


Ett mellanmål!

Något som jag nästan glömt hur gott det var, är mariekex med lite smör, skivad banan och kanel på. Ett utmärkt mellanmål när man är lite småsugen på något! Gott är det som sagt också :)
 
Testa du med!
 

Gula rosor i Sugarpaste

I torsdags kväll hade jag lite att göra så jag satte mig och gjorde lite rosor, bara för att det är roligt. Det blev ljusgula rosor. Jag börjar få in tekniken nu.
 

En midsommardukning i lila och vitt

Midsommaren bestod av god mat, trevligt sällskap, fisketävling, kubbturnering och sång och skratt! Mycket roligt har vi haft!
 
Dukningen gicki lila och vitt. Enkelt, inget överdrivet. Syrenblommor på bordet som doftade gott och somrigt. Jag vek servetter - en del kommer man minsann ihåg från Hotell och Restaurangskolan!
 
 

Midsommartårta med Dumlefluff

I fredags gjorde jag en tårta till svärmor som fyllde år. En sak har jag då lärt mig - testa alltid en gång innan de ska göras på riktigt. Det var  mycket som strulade för min del. Antagligen hjälpte det inte att jag var nervös och verkligen ville att den skulle bli perfekt. 
 
Det var väldigt varmt inomhus där jag höll på med tårtan. Så varmt att grädden blev grynig och skar sig. Fult! 
Sedan tippade hela tårtan med fat när jag skulle flytta den, så det var bara att börja om. Sedan räckte inte dumlefluffet som jag fyllde och täckte tårtan med så högst upp blev det inga virvlar spritsade. Vid det här laget ville jag helt kasta tårtan i soporna, jag hade redan gett upp. Så den fick se ut så helt enkelt. Svärmor verkade gilla den ändå, och det var väl huvudsaken :)
 

Tävlingen är igång!

Nu är tävlingen på Facebook igång!
 
För att fira att Marias Bakglädje nått 100 gillare kör jag nu igång en tävling där någon blir dem lyckliga vinnaren av en hemlig ask med smarrigt innehåll!
 
Allt du behöver göra är att skriva en rad med motovering varför just Du borde vinna! Klicka på länken ovan för att komma till sidan.
 


Söta Bakelser

Jag hade bottnar som jag inte visste vad jag skulle använda dem till så jag gjorde bakelser. Dom är fyllda med vaniljkräm och min egengjorda rabarber- och hallonsylt. Täckt med marsipan och MMF.
 
Vad tycker ni?
 

Tipsa mig!

Har du ett helt fantastiskt recept som du vill dela med dig av?
Har du några önskemål på vad mitt nästa bakprojekt ska bli? Skriv en rad och dela med dig av dina åsikter till mig! :)

Här får ni en till tjuvtitt på vad jag håller på med nu. Ber om ursäkt för suddig bild, det är grått och trist ute därav dåligt ljus.


Tävling på G

Ifall ni missat det så finns Marias Bakglädje även på facebook. När jag nått 100 gillare drar jag igång en tävling där någon vinner något smarrigt! Så gilla och dela så kanske just du vinner :)



en tjuvtitt!

Jag ska göra en tårta på prov, för att se om smakerna fungerar ihop och sådär. Jag hoppas på det, annars är jag lite lost då jag fastnat på den här idén som jag har. Återstår att se.

Här får ni en tjuvtitt på vad det blir. Den "riktiga" tårtan ska dock få högre bottnar.


Egengjort te på Älgört

Igår innan vi åkte hem från Hällesjö plockade jag en bukett med älgört för att sedan testa att göra eget te. När älgörten börjar blomma ska jag även göra saft på det. Smaken påminner lite om fläder, jättegott! Det här teét behöver dra lite längre än vanligt te som man köper i affären. Men det ger en naturlig och frisk smak, som svalkar lite samtidigt som det passar utmärkt om man är lite frusen. Gott!

Att göra te gör nästan sig själv.

Du behöver:

1 bukett älgört
1 vaniljstång

ta av bladen från älgörten och lägg dem på en plåt. Dela din vaniljstång och skrapa ur kärnorna. Lägg stången och de urskrapade kärnorna på plåten med bladen. Ställ i ugnen på ca 50-75 grader. Låt stå i ugnen några timmar tills alla bladen är torkade. Smula ner det hela i en burk. Klart!


Bagels med sesamfrön och solroskärnor

I helgen bakades det bröd hos svärmor. Vi kom in på bagels och funderade över vad det är som är så speciellt med just det brödet. Att det skulle koka innan man gräddar dem i ugnen är så klart största skillnaden jämför med annat bröd. Jag sa att jag gärna testar att baka det, sagt och gjort! :)

Det gäller att man har tid och tålamod när det är dags att göra dessa men tro mig, det är så jäkla värt det! :)

Du behöver:

25 g jäst
5 dl vatten
2 ½ tsk salt
2 msk flytande honung
13-14 dl vetemjöl special
vatten till kokning
ägg och sesamfrön/solroskärnor till pensling och garnering.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt salt och honung. Sedan tillsätter du lite mjöl i taget till degen är stum och ganska hård. Den ska inte vara kladdig. Jäs under bakduk i 60 min.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela upp i 12 bitar. Rulla bollar och gör sedan ett hål i mitten och snurra den runt fingret tills du fått ett ganska stort hål. (blir hålet för litet jäser det ihop under jäsning nr 2.)

Jäs på plåt under bakduk i ytterligare 45 min. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka dina bagels i 2-3 min på varje sida. Ta upp och lägg på en torr bakduk. Lägg över till en plåt och pensla med uppvispat ägg och strö över frön/kärnor. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min tills dem blivit gyllene. Klart!


Rosa, blommig tårta

Tomt på inlägg i helgen! Vi har varit hos svärmor och mått gott, ätit god mat och bara tagit det lugnt. Så skönt! :)

I fredags blev denna tårta hämtad. Det var en liten tjej som fyllde 3 år som skulle ha den. Enda önskemålet var att den skulle vara rosa och hon gillade blommor. Den är fylld med hallonmousse och glasskräm, spacklad med grädde och täckt med MMF. Dekorationerna är av sockerpasta. Fick äntligen testa min mönsterkavel också! Så här blev den! :)


Rabarber- och jordgubbssylt

Jag passade på att använda dom färska jordgubbarna innan dom blev dåliga. Det blev sylt med vanilj och rabarber, samt jordgubbarna förstås! :)

När du gör sylt är det JÄTTEVIKTIGT att du har socker i. Det finns syltsocker, men har du inte det går det bra med vanligt socker. Har du inget socker i kan du räkna med att din sylt kommer mögla inom en snar framtid, och det är aldrig roligt!

Du behöver:

ca 2 dl jordgubbar
½ - 1 dl rabarber
1 msk vatten
1 msk socker
½ msk honung
2 tsk vaniljsocker

Skär jordgubbarna och rabarbern i mindre bitar. Lägg allt i en kastrull och småputtra i ca 10-15 min. Skumma av under tiden. Skumma gör man för att sylten inte ska mögla lika lätt. När det kokat bort en del vätska och sylten har den konsistens du önskar är det bara att hälla upp på burk. Klart!


 

Blåbärspannacotta

Dennis började jobba kl 5 igår morse. Jag ville göra något gott till kvällen för att muntra upp honom lite. Han gillade pannacottan sist, så det fick bli det igår med, den här gången med blåbär! Receptet hittade jag i nyaste numret av BAKA :)

Du behöver:

3 dl grädde
2 dl blåbär
1 ½ - 2 gelatinblad
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda övriga ingredienser i en kastrull och låt det koka upp. Mosa bären mot kanten av kastrullen. Låt det sjuda i ca 5-10 min. Sila bort bären genom en nätsil, tryck ut så mycket av saften från bären som möjligt. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt i blåbärsgrädden. Häll upp i skålar/glas och ställ i kylen och låt stå i några timmar tills det stelnat. Garnera med färska bär. Klart!

 
 

jordgubbar med grädde

En skål med jordgubbar och vispad grädde fick det bli igår när jag var sugen på något gott. Efter att ha bakat två tårtbottnar tyckte jag att jag förtjänade det :) Visst ser det gott ut? Mer somrigt än så här blir det inte.

Tårtbotten lika delar - så här gör du!

Det här är helt klart det enklaste receptet på tårtbotten som jag kommit över. Det går snabbt och blir fina höga bottnar. Jag gjorde en idag och tänkte visa hur jag gör. Jag använde en form som är ca 22 cm i diameter.
 
Du behöver:
6 ägg
mjöl
potatismjöl
1 ½ tsk bakpulver
3 lika stora glas
 
1. Knäck upp äggen i ett av glasen. Sedan mäter du upp mjöl/potatismjöl i ett glas, häften mjöl och hälften potatismjöl. Sist tillsätter du bakpulvret. Gör samma med sockret i det tredje glaset. Det skall nå lika högt av allt i alla glasen. Se bilden nedan.
 
 
2. Vispa ägg och socker tills det är luftigt och vitt. Vispa i ca 4 minuter, och inget slarv! Det här momentet är viktigt, slarvar du med att vispa så får du en kompakt och tråkig botten. Det är nu du ska få in så mycket luft som möjligt! När du vispat ägg och socker siktar du ner mjölet lite i taget.
 
3. Häll över till en smord form med löstagbara kanter där du lagt bakplåtspapper som du klippt i två delar på längden runt kanterna så smeten inte jäser över. Se bilden nedan.
 
 
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 40-60 min. (ollika från ugn till ugn) Var noga med att inte öppna luckan de första 20 min, då kan kakan sjunka ihop. Ta ut ur ugnen och ta lös kanterna och bakplåtspappret innan den hinner svalna, annars går kakan lätt sönder. Låt sedan svalna. Klart!
 

två sorters pizzor

Igår gjorde jag pizza till middag. Jag gjorde allt från grunden -pizzadeg, tomatsås.. Och det blev så gott! Jag började med degen och när den jäset hade jag tid till sås och göra i ordning det som skulle vara på pizzan. Degen räcker till två plåtar. Jag gjorde en kebabpizza och en köttfärspizza med mozarella. Gott! :)
pizzadeg

Du behöver:
25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk olja
½ tsk salt
ca 7-8 dl mjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och olja och rör om. Rör ner mjöl, lite i taget tills degen lossnar från kanterna. Jäs under bakduk i 30-60 min. Efter jäsning knådar du degen lite och delar i två. Kavla ut och lägg på bakplåtspapper. På med tillbehöver och grädda på 225 grader i ca 20 min. Klart!
Tomatsås
Du behöver:
1 burk krossade tomater (400-500 g)
2 vitlöksklyftor
oregano
1 msk kalvfond
1 msk tomatpuré
pressa vitlöksklyftorna i en kastrull med en skvätt olja och fräs dem lite. Häll på tomatkross, tomatpuré, oregano (efter tycke och smak) och kalvfond. Låt det hela koka ihop i ca 15 min. Sedan bred du ut det över pizzadegen. 

Rabarber- och hallonpaj med vaniljsås

Igår kväll var jag sugen på något gott. Kikade i skafferiet och bestämde mig för att experimentera mig fram till en paj. Det blev jättegott! Gjorde även en variant på råkräm/vaniljsås. Jättegott! Det här receptet är till 2 portionsformar, om du gör det gånger 3-4 så borde det passa till en vanlig pajform.
Du behöver:
Pajdeg
2 dl mjöl
½ dl havregryn
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 msk vatten
mät upp mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt det rumstempererade smöret och knåda in i mjölet, tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Tryck ut i formarna och förgrädda i ca 7-8 min 200 grader.
Fyllning
2 dl hallon
1 dl rabarber
2 msk socker
Koka ihop rabarber, hallon och socker. När det mesta av vätskan kokat bort är det klart att hälla över till formarna. Ställ in pajerna i ugnen och grädda på 200 grader i ca 15-20 min eller tills dom blivit gyllende.
Vaniljsås
2 äggulor
2 msk socker
2 ½ tsk vaniljsocker
1 dl grädde
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och luftigt. Vispa upp grädden i en separat skål och tillsätt sedan äggblandningen. Klart!

Grillat - marinad och potatissallad

Igår var det riktigt sommarväder. Det är inget vi haft ett överflöd av här uppe direkt. Så vi passade på och tände grillen, marinerade kött och gjorde en god poatissallad. Här kommer recepten.
Potatissallad
Du behöver:
6 potatisar
1 dl majonäs
2 ½ dl creme fraiche
1 rödlök
2 tomater
salt och peppar
Skär potatisen i stora tärningar och koka dem. finhacka rödlök och skär tomaterna i tärningar. Blanda majonäs, creme fraiche, lök, tomater och salt och peppar i en skål. Till sätt de kokta, svalnade potatisen ooch rör om. Ställ i kylen. Klart!
Marinad till kött
Du behöver:
1 msk soya
1 msk matolja
1 rågad tsk grillgrydda
1 msk honung
½ tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
Häll soya, honung och olja i en skål och rör om. Pressa ner vitlöken. Rör ner kryddorna och häll sedan detta över köttet och knid in det väl. Låt dra i minst 1 timme. Grilla och njut! Klart!
Ett glas sommarvin avnjöts under tiden jag gjorde i ordning maten också. Det här vinet är alkoholfritt (0,5 %) och smakar verkligen sommar. Så gott! Rekommenderar! :)

Svar på frågor.

Jag fick frågor av några som inte angett någon webbadress eller email, så jag kunde inte svara direkt till dem. Så jag tar det här istället. :) Har ni andra funderingar? fråga på så ska jag göra mitt bästa för att ge er svar! :)

Louise om Sugarpasteblommor - steg för steg:
Vad fina grejer du bakar! :D
Men var förvarar du allt, det måste ju bli sjukt mycket saker som inte blir ätna :o
sv: först och främst, tack! Jag brukar oftast göra i ordning ett fåtal cupcakes och resten
stoppar jag i frysen. Det blir alltid uppätet då jag bjuder bort det mesta.
Skulle jag stoppa i mig allt själv skulle jag rulla fram! :)
Emma om Sugarpasteblommor - steg för steg:
Hej vet du hur man bakar "Lillys luftlätta småbröd?
Om du vet det kan du göra ett inlägg om det.
Min kusin gjorde det och försökte googla upp det men jag hitta inget.

sv: Hej! Tyvärr har jag aldrig hört talas om det här brödet.
Heter det verkligen så eller är det vad din kusin kallar det?
Det låter spännande så jag skulle gärna prova det!
Anthony om Detaljer förhöjer!:
Hej jag har en lite fråga jag hoppas du verkligen kan svara på!
Jag älskar att baka och dekorera så att det ser fint ut men.. Jag har faktiskt ingen aning om hur man gör en hård topping eller vad det kallas, jag använder alltid grädde men det fungerar ju inte så bra eftersom det smälter efter ett tag och resultatet blir inte lika bra! Jag hoppas verkligen du kan ge lite tips på hur man gör en ''hård topping'' TACK PÅ FÖRHAND! // AXOTO!
sv: Hej! Om du vill använda annat än grädde som topping föreslår jag att du testar en philadelphiafrosting, fluff eller Royal Icing. Philadelphilafrostíngen blir inte hård, men den är lite stabilare än vanlig vispad grädde. Fluff blir också himla fin konsistens på och man kan variera sig oändligt! Royal Icing blir däremot hårt när man spritsat ut den och låter den torka. Men det är nog mest användbart om man ska göra rosor eller liknande till tårtor. Hoppas det här var till någon hjälp! Du hittar recept på både fluff och frosting här i bloggen :)

Marias Bakglädje på Facebook

Visste ni att ni kan följa min även på facebook? Klicka här oich gilla för att se vad som jag pysslar med, och när sidan nått upp till 100 gillare har jag en liten tävling, den vill ni väl inte missa? :)

Masstillverkning av blommor igår, till helgens beställning.

Sugarpasteblommor - steg för steg

Jag tänkte visa er hur jag gör mina blommor i sugarpaste. Steg för steg så ni enkelt kan göra egna blommor! :) När du gör dem, se till att kavla ut sockerpastan på bakplåtspapper eller en non-sticksilikonduk så det inte fastnar.

Du behöver:
1. Sugarpaste
2. utstickare
3. silikonform
4. Pärlor/strössel
5. pulverfärg
6. vatten och pensel
7. kavel (gärna non-stick)
1. Tryck ut dina blommor med utstickaren och lägg i silikonformens botten och tryck till lätt med locket.
2. Pensla på pulverfärgen med en torr pensel, börja i mitten av blommorna och ut mot bladen. Jag använder en chokladbrun färg.
3. Ta lite vatten (äggvita om du gör en stor mängd blommor. Gör du ett fåtal känns det dumt att knäcka ett ägg för det.) med penseln och pensla lite i mitten på blomman och placera en pärla i mitten.
Klart! Förvara dem lufttätt och gärna på folie som du formar så blommorna ligger bra. Lycka till! :)

Minicupcake med geléhallonfluff

Jag gjorde som bekant minicupcakes igår och idag spritsade jag dem. Gjorde även blommor och ska lägga upp en tutorial på hur jag jag dem. Här är mina rosa fina cupcakes ialla fall och beskrivning på fluffet. En bild där jag håller en cupcake så ni får se hur yttepyttesmå dom verkligen är! :)
Du behöver:
2 dl grädde
ca 60 g geléhallon
Häll grädde och godis i en kastrull. Värm på låg till medelvärme. Det får inte koka, då kan det skära sig. Rör om då och då till allt godis smält. Häll upp i en skål och låt stå minst 3-4 timmar. Jag brukar låta det stå över natten. Sedan är det bara vispa upp med elvisp. Skulle det vara för tjockt kan du vispa i lite mer grädde. Sedan är det bara att spritsa ut på dina cupcakes. Klart!


Tips?

Jag har rabarber i frysen och funderar på vad jag ska göra av dem. Har ni förslag? :)
Senare idag blir det cupcakes med geléhallonfluff. Kika in då!

Detaljer förhöjer!

När jag bakar vill jag så klart att det ska smaka fantastiskt. Men det får gärna se fint ut också! Det roligaste med att baka är att dekorera tycker jag. Jag lägger ner en hel del tid på det och jag blir inte nöjd så lätt!
Bilderna får gärna vara fina också, det är roligare att gå in på en blogg med finfina bilder! :) Så jag brukar göra mitt bästa för fina foton och bakverk. På dessa bilder har jag använt mig av fjädrar som rekvisita på den ena. Och den andra ville jag att själva spritstekniken skulle vara i fokus, därav är det bara bild på det :)


Mitt tips för fina bilder är attt ha en neutral bakgrund, eller något som matchar med det du fotar. Var inte rädd för att gå nära med kameran och ta riktiga närbilder. Ljuset är viktigt! Är det dåligt ljus låter jag hellre bli att fota helt och hållet istället för att få grumliga bilder.

Från liten till stor - Muffins!

Idag har jag bakat söta rosa muffins. Storleken som är i mitten är till ett födelsedagskalas och det blev lite smet över så jag gjorde några i mindre och större storlek. Dom minsta är gjorda i såna formar som man tar ketchup i på McDonald's, Sibylla osv. Såå små och söta blev dem! :) Jag beställde en hel drös med muffinsformar som kom härom veckan. Några av dem var sådana prickiga. Mörkrosa och gula! De ljusrosa hade jag sedan tidigare.

Plötsligt händer det!

Jisses! :) inte nog med att jag fått äran att vara veckans blogg på blogg.se's matsida, nu syns jag även på sidan där man skriver sina inlägg! Väldigt förvånad blev jag när jag loggade in för att se om något hänt och ser min bild uppe i hörnet! :) Många nya besökare, Välkomna och hoppas ni stannar! :)

jag har bakat muffins nu på förmiddagen, 3 olika storlekar. Dom kommer upp här inom en snar framtid! :)

Dekorativt i blått

Jag gjorde lite blommor igår kväll inför ett dop med temat Blått. En riktigt klar blåfärg med vita pärlemorspärlor och chokladbrunt pulver för att ge blomman mer djup. Vad tycker ni? :)


Cheesecake-inspirerad Vaniljpannacotta

Igår gjorde jag pannacotta. För att göra den lite roligare och få lite kul konsestens på den så smulade jag digestivekex och la i botten av glasen. Så som man gör en cheesecakebotten.
Du Behöver:
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
½ dl socker
2 gelatinblad
4 diegestivekex
en klick smör
ca 2 dl sommarbär (hallon, blåbär, björnbär använde jag.)
2 msk socker
½ gelatinblad
Pannacotta
Lägg gelatinbalden i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. Blanda ner det smulade kexen i smöret du smält. Lägg i botten på glasen och pressa det kompakt. 
Tillsätt gelatinbladen i gräddblandningen och häll upp i glasen. Ställ i kylen och låt stelna, det tar någon timme.
Bärsås
Lägg gelatinbladet i blöt. Häll dina bär i en kastrull med sockret. Låt koka i ca 5 min. Sila sedan bären för att få bort kärnorna. Tillsätt gelatinbladet och rör om så det löser upp sig. Häll sedan över den stelnade pannacottan. Stäl i kylen och låt stelna. Garnera med bär och riven vit choklad. Klart!


tacomiddag med egna Tortillas

Idag är det fredag vilket firades med Tacos till middag. Svärmor gjorde egna tortillasbröd sist jag åt tacos och det var så gott! Så jag tänkte testa jag med. Mycket enkelt och snabbt gjort :)
Du behöver:
5 dl mjöl
3/4 tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk smör
1 3/4 dl vatten
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och knåda in ordentligt. Tillsätt sedan vattnet och knåda till en smidig elastisk deg. Dela upp degen i 12 delar och rulla bollar. Låt vila 15-30 min under bakduk. Kalva sedan ut på mjölat underlag och stek i en torr, varm stekpanna. Klart!
Hur äter du helst din tacos? :)

RSS 2.0