Powered by Jasper Roberts - Blog

Rabarberbullar!

Ja det blir mycket rabarber nu, men det är ju säsong för det nu och då ska man väl använda dem så mycket man bara kan. Idag blev det bullar fyllda med rabarbercurd. Så gott! :)
 
Du behöver:
 
ca 2 dl rabarbercurd, recept hittar du här.
50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
150 g smör
1 dl socker
½ tsk salt
ca 12-3 dl vetemjöl special
ägg till pensling
pärlsocker
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i i mjölken. Värm till 37 grader. Häll över till bunken med jästen och rör omså den löser upp sig. Tillsätt salt och socker,samt lite mjöl i taget. När degen börjar släppa från kanterna och inte klibbar på fingrarna är den klar. Jäs under bakduk i 60 min till dubbel storlek.
 
Dela degen i två, kavla ut och bred på rabarbercurden. Rulla ihop, skär upp och lägg i formar. Jäs ytterligare 10 min på plåt. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min225 grader. Klart!
 
Mjuka kakor | rabarber, bullar | | 2 kommentarer |

Vetemjöl vs vetemjöl special

I de flesta recept används vanligt vetemjöl. Men i vissa används vetemjöl special. Vad är då skillnaden?
 
Det som skiljer mjölsorterna åt är att vetemjöl special har högre proteinhalt, vilket innebär att det kan bilda mer gluten och ta upp mer vatten. Högre proteinhalt ger ett luftigare, saftigare bröd. Det är alltså inte tänkt att man ska använda vetemjöl special till annat än bröd. Så som bullar, matbröd osv
 
Det fyller ingen funktion att använda i småkakor, muffins eller liknande. Det finns faktiskt ett mjöl som är gjort just för småkakor och kaffebröd. Kungsörnens "Extra fint mjöl" är gjort just för detta. Så där har ni skillnaden, hoppas det var till någon hjälp! :)
| | 6 kommentarer |

Bakglädje under sommaren?

Får du mer lust till att baka på sommaren? Eller har du fullt upp med att njuta av värmen?
 
För min del får jag mer lust och mer ideér. Det finns färska bär, rabarber osv att använda sig av. Och det gör jag mer än gärna! Hur är det för er?
 
| | 2 kommentarer |
Upp