ls Mariasbakglädje -

Frisk Limetryffel

 
Här om veckan fick jag en ny pralinform och chokladfärg i brevlådan. Ivrig att inviga dessa gjorde jag praliner fyllda med limetryffel. Dom är helt vansinnigt goda och så där friska och härliga! Dessutom är det superenkelt att göra denna tryffeln, så jag tänkte dela med mig av receptet :)
 
Du behöver:
 
300 g vit choklad
knappt 1 dl grädde
saften och skalet från ½ lime
 
Finhacka chokladen. Koka upp grädden och tillsätt sedan chokladen. Rör om tills chokladen smält. Tillsätt sedan limeskalet och limesaften. Rör om. Häll upp i en skål och ställ i kylen för att stelna. Rulla bollar och doppa i choklad eller rulla i tex kokos. 
 
Obs! vill du fylla dina praliner med denna tryffel så gör du det innan den hinner stelna. Bara skeda upp i skalen till pralinerna, ställ i kylen och låt stelna, och sedan häller du över choklad, som blir en botten på din pralin.
 

Frilly Cake

 
Oj, vad tyst det har varit här nu! Jag har varit sjuk och utan inspiration till att baka helt enkelt. Idag gjorde jag dock en liten tårta och bjöd syster och mamma på. Den är 15 cm i diameter och så tjejig som den bara kan bli! :) 
 
Denna tårta är fylld med Dulce de Leche smörkräm och spacklad och spritsad med marängsmörkräm. Färgade marängsmörkrämen rosa också. Rosen är gjord av gumpaste. Recept på smörkrämen hittar ni här. Utesluter ni kolan så har ni en marängsmörkräm rätt och slätt! Till spritsningen har jag använt mig en en ganska liten stjärntyll.
 
Tips! Vill du göra en lite tårta men har ingen bakform? Använd en kastrull! Men glöm inte att skruva lös handtaget om det är av plast, det vore dumt att få smält plast i ugnen :)
 

Vaniljcupcakes med hallongömma & Hallonsmörkräm

 
När jag äntligen hade fått till min smörkräm, så passade jag på och gjorde olika smaker. Den här gången blev det hallon. Den är riktigt god och somrig. Så somrig att om man blundar så skulle man kunna tro att det är en varm sommardag, och inte mitten av Januari. Så för er som längtar efter ljusare och varmare tider, det här är helt perfekt för er! :)
 
Marängsmörkräm med Hallon
 
3 äggvitor
100 g socker
100 g smör
½ tsk vaniljextrakt
60-75 g hallonpuré
 
Börja med att göra i ordning hallonpurén. Mosa hallonen och sila dem genom en finhålig sil. Häll sedan purén i ett kaffefilter, och låt det stå och rinna av i några timmar. Detta gör man för att minska risken att smörkrämen skär sig
 
Ställ en bunke med äggvitorna och sockret i, över vattenbad. Vispa för hand tills marängen når 65 grader. Ta av från värmen och vispa med elvisp till marängen svalnat och börjar få en fluffig, lite seg konsistens. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret, lite i taget medan du vispar på låg- till medelhastighet. När du tillsatt allt smör ökar du hastigheten och vipsar tills smörkrämen gått ihop och är slät. Tillsätt hallonpuré efter smak, vispa tills det blandats ordentligt. Klart!
 

Söta Vaniljcupcakes med Kolasmörkräm

 
Det var så himla länge sedan jag bakade cupcakes, så här om kvällen ställde jag mig och gjorde muffins, med planen att spritsa dem dagen därpå. En del missöden blev det minst sagt, innan dom nu är klara! Först började jag med att bränna en hel plåt med muffins, då jag totalt glömde bort dem eftersom jag satt och läste recept och bakbloggar.. Dagen därpå, då jag skulle göra smörkrämen, så skar den sig totalt både på första och andra försöket. Dem gick inte ens att rädda! Gjorde en frosting istället, men den blev bara en sörja som smakade socker.  Dagen där på däremot. Då lyckade jag! :) 
 
Du behöver:
 
Muffins
 
5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
 
2 ägg
½ dl olja
1 dl mjölk
1½-2 dl naturell yoghurt
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sedan ägg, olja, mjölk och yoghurt och vispa ihop till en jämn smet. Fördela i formar och grädda i mitten av ugnen. Börja med att grädda dem på ca 180 grader i 20 min och sedan höjer du till 225 grader på slutspurten så dem får fin färg. Klart!
 
Marängsmörkräm med Kola
 
3 äggvitor
100 g socker
100 g smör
½ tsk vaniljextrakt
Kola efter smak (Jag använde Dulce de Leche)
 
Ställ en bunke med äggvitorna och sockret i, över vattenbad. Vispa för hand tills marängen når 65 grader. Ta av från värmen och vispa med elvisp till marängen svalnat och börjar få en fluffig, lite seg konsistens. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret, lite i taget medan du vispar på låg- till medelhastighet. När du tillsatt allt smör ökar du hastigheten och vipsar tills smörkrämen gått ihop och är slät. Tillsätt kola efter smak, vispa tills det blandats ordentligt. Klart!
 

Macarons med Kardemumma och Vit choklad

 
Jag kände att det var dags att baka macarons igen. Senast jag gjorde det så blev dom verkligen perfekta! Då gjorde jag själva macaronerna med smak av saffran och en smörkräm på vit choklad. Det var en gudomlig kombination. Även denna kombination var riktigt god! Så gjorde jag dem ljusblå och ljusgröna, lite vår/vinterfärger. För nu längtar jag väldigt mycket efter våren.. Längtar tills det blir ljusare ute, det underlättar när man ska fotografera dessutom. Nåja, här är receptet som jag använder mig av då jag bakar macarons.
 
Tips! Pensla ett tunnt lager matolja på bakplåtspappret så släpper macaronsen lätt när dom är klara.
 
Du behöver:
 
Vit chokladsmörkräm
 
50 g rumstempererat smör (gärna osaltat)
50 g vit choklad
60 g florsocker
 
Vispa smör och florsocker fluffigt och slätt tills det är nästan vitt till färgen, det tar ungefär 10 min. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna lite. Häll sedan i smörkrämen under vispning. Klart!
 
Macarons
 
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
1/2 tsk malen kardemumma
eventuell pastafärg
 
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
 
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
 
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt kardemumman och äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
 
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
 
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
 
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge,då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använde mig av ett snapsglas och ritade ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
 
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min(kan variera från ugn till ugn, mina tog 14 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem. Spritsa sedan smörkräm på hälften av macaronerna och para ihop dem. Godast är dom efter ett dygn i kylen. Klart!
 

RSS 2.0