Strösseltårta med Jordgubbsmousse och Rabarberkompott

 
Är det nåt som jag förknippar med sommaren så är det jordgubbar och rabarber, samt massa härliga, klara färger! Alltså, det här är en riktig sommartårta! Denna maffiga tårta är 14 cm hög och fylld med rabarberkompott och jordgubbsmousse -to die for! Botten är en Lika delar. Jag använder mig nästan alltid av en lika delar botten, den blir så himla saftig och luftig. Mums!
 
När jag monterade min tårta bredde jag först rabarberkompott på tårtbottnen och sedan på med jordgubbsmoussen. Sedan gjorde jag samma sak på andra lagret. Sedan spacklad med marängsmörkräm och rullad i strössel. Det blev verkligen gudomligt gott! Moussen går utmärkt att hälla upp i dessertglas och servera som den är :)
 
JORDGUBBSMOUSSE
 
Du behöver:
 
3 gelatinblad
3 dl grädde
225 g jordgubbar
3/4 dl socker
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka jordgubbar och socker tills jordgubbarna är mjuka. Sila jordgubbarna så du får en puré. Vispa upp grädden, men inte för tjock. Rör ner gelatinbladen i den varma purén. Vänd sedan ner purén i grädden. Ställ i kylen för att stelna innan du fyller din tårta.
 
RABARBERKOMPOTT
 
Du behöver:
 
2 dl rabarber skuret i cmtjocka bitar
2-3 msk socker
2 msk vatten
1 knivsudd vaniljpulver
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka tills rabarbern kokat sönder och blivit trådig. Låt kallna. Fyll sedan din tårta.
 
MARÄNGSMÖRKRÄM
 
Du behöver:
 
3 äggvitor
2 ½ dl socker
200 g rumstempererat smör
några droppar citronsaft
 
Blanda socker, citronsaft och äggvita i en värmetålig bunke och ställ över vattenbad. Vispa för hand konstant, tills marängen nåt en temperatur på 65 grader. Ta av från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills marängen är helt rumstempererad. Klicka i lite smör i taget under vispning. Vipsa tills smörkrämen går ihop och ser ut ungefär som hårt vispad grädde. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ann-Christin

Det låter inte bara gudomligt gott, den ser gudomlig ut! En tårta jag bara måste göra!!! Och tack för receptet på marängsmörkrämen :-)

2013-06-14 @ 17:58:11
URL: http://berndtssonlundstrom.blogg.se
Postat av: Johanna

Den ser väldigt mycket högre ut än 14 cm! Men den kanske inte är så stor i diameter?

Svar: Den är 15 cm i diameter :)
Marias bakglädje

2013-06-15 @ 22:40:41
URL: http://joherman.blogg.se/
Postat av: Ida Nilsson

Men åh, den ser ju hur god ut som helst! Jag skulle vilja se hur den ser ut uppskuren :)

Svar: Tack! Den var verkligen helt fantastisk! Tyvärr har jag infa bilder på den uppskuren, du får göra den så får du se ;)
Marias bakglädje

2013-06-16 @ 12:14:15
URL: http://idacnilssons.blogg.se/
Postat av: Eriiza

Tack, tack! =)
Gillar att göra om bilder när jag har roliga sminkningar. =)

Tårtan ser ju underbar ut, trots att jag inte äter jordgubbar. ;)

2013-06-18 @ 02:16:22
URL: http://eriiza.webblogg.se/
Postat av: Annika

Gott :)

2013-06-22 @ 18:01:23
URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Izabelle

Vilken underbar blogg du har, du förmedlar sannerligen bakglädje!!!

Svar: Åh tusen tack! :)
Marias bakglädje

2013-06-27 @ 17:02:19
URL: http://sakeroting.blogg.se
Postat av: Amanda

Hej! Tänkte höra om du har några tips på var man kan köpa bakformar modell mindre (men desto högre)?

Svar: Hej! Kolla på www.strosselannat.se, dom har en del att välja på :)
Marias bakglädje

2013-06-30 @ 12:13:52
URL: http://www.bakeawish.blogg.se
Postat av: Amanda

Ok, ska spana in deras utbud. Tack!

2013-07-01 @ 09:21:18
URL: http://www.bakeawish.blogg.se
Postat av: Charlotte

Oj så gott det såg ut! :)

Svar: tack! :)
Marias bakglädje

2013-07-10 @ 14:02:25
URL: http://justcharlotte.blogg.se
Postat av: Maria

Jag undrar om du vet hur mycket strössel som gick åt till tårtan?!?

Svar: Inte alls så mycket faktiskt. 1 ½ dl max :)
Marias bakglädje

2013-08-12 @ 19:19:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0