Jag kände att det var på tok för länge sedan jag bakade macarons. Sist var i början på augusti. Idag fick det bli lakritsmacarons fyllda med hallonsmörkräm. Så galet goda och denna kombination är verkligen en succé! Ha tålamod och läs igenom receptet både en och två gånger innan du sätter igång med dina macarons. Börja alltid med att mäta upp alla ingredienser och ha allt du behöver framplockat innan du kör igång! :)
LAKRITSMACARONS
60 g äggvita i två skålar (30 g i vardera skål)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
18 g socker
5 g lakritspulver
eventuell pastafärg
75 g socker (till sockerlag)
25 g vatten (till sockerlag)
Dagen innan du ska baka mäter du upp äggvitan. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 24 timmar.
Nu är det dags för bakning. Börja med att mäta upp alla ingredienser noga. Sikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och blanda väl tills du får ett fint "mjöl". Tillsätt lakritspulvret och äggvitan från ena skålen. Blanda väl. Vill du färga dina macarons är det nu du gör det.
Sätt din blivande sockerlag på spisen på hög värme, gärna i en kastrull med tjock botten. Den ska nu koka tills den når 118 grader.
Medan sockerlagen kokar börjar du vispa din maräng. Alltså 18 g socker och resterande 30 g äggvita. Vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan lite socker i taget under vispning. Vispa tills du fått en blank och slät maräng. Häll sedan på sockerlagen under vispning i en fin stråle (men skynda, sockerlagen blir kall och stel fort!)
Vispa sedan din maräng tills den kallnat helt. (ca 5-10 min) Vänd sedan ner mandelmjölsblandningen i marängen. Blanda väl men inte för länge,då blir smeten för lös. Häll upp i spritspåse och spirtsa ut klickar. Jag använde mig av ett snapsglas och ritade ringar på mitt bakplåtspapper för att få dem lika stora. Låt dem sedan vila på plåten i ca45-60 min. Du ska kunna känna lätt på dem med fingret utan att dom kladdar. Ett skin ska bildas på ytan.
Grädda i mitten av ugnen på 150 grader i ca 8-12 min. (kan variera från ugn till ugn, mina tog 14-15 minuter) Ta ut dem och dra av från plåten och låt kallna innan du pillar lös dem från bakplåtspappret.
HALLONSMÖRKRÄM
80 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
3-4 msk hallonsylt/puré
1 tsk vaniljsocker
Ta fram alla ingredienser så dem hinner bli rumsvarma. Vispa florsocker, smör och vaniljsocker mjukt och smidigt. Tillsätt sedan sylten lite i taget under vispning. Smörkrämen kommer mest troligt skära sig, fortsätt då vispa på låg hastighet tills du ser att den går ihop. Spritsa sedan ut på dina macarons.
Åhhh då måste jag absolut göra :D