Powered by Jasper Roberts - Blog

Lyxig Chokladpaj med färska bär

 
Jag tror ingen har missat att jag är en riktig chokladdyrkare. Choklad passar liksom till alla tillfällen. En chokladig dessert efter en brakmiddag, eller en bit mörk choklad till ett glas rödvin. Lika gott oavsett! :)
 
Den här pajen är enkel att göra men ser imponerande ut, vilket såklart är ett plus om man vill ge gästerna en wow-upplevelse. Jag tycker den funkar lika bra med som utan grädde. Riktigt, ritkigt god!
 
PAJSKAL
 
120 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
 
Kör allt i en matberedare eller köksmaskin (eller knåda för hand) tills du har en deg som håller ihop. Låt vila i kylen i 30 min. Kavla ut och klä din pajform.
 
FYLLNING
 
125 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 äggula
 2 msk kakao
 
Vispa mandelmassa och smör till en slät massa. tillsätt ett ägg i taget under vispning. tillsätt sist kakao och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet och grädda i 20 min på 200 grader. Ta ut och låt svalna.
 
GANACHE
 
100 g mörk choklad av god kvalité
1 dl grädde
1 msk starkt kaffe
 
Låt grädden få ett uppkok, tillsätt sedan kaffe och chokladen som du finhackat. Rör om tills all choklad smält. Häll ganachen i pajskalet och sätt i kylen för att stelna i några timmar. Serveras med färska bär och/eller en gräddklick.
 
 
Desserter | chokladpaj, ganache, tryffelpaj, paj med chokladtryffel, färska bär | |
#1 - - Alice Larsdotter:

Åh men den där såg så himla god ut!

#2 - - Fröken:

Mums! Det såg otroligt gott ut och vilka vackra bilder. :-)

#3 - - MYLLENBERG:

men alltså, wow. Ser magiskt ut, typ som de där fina kakorna på löjligt dyra caféer. herregud vad gott!!

#4 - - Elina:

Chokladpajer, alltså. De ser ju gudomliga ut.

#5 - - matmedmera.eu:

Oh, vad gott!

#6 - - Elin:

Det ser verkligen supergott ut!

Känner man smaken av mandelmassan väldigt mycket? Jag är nämligen inte jätteförtjust i det, men den här pajen ser så god ut att jag är beredd att äta det ändå ;)

Svar: Den känns knappt faktiskt, det är ju en mazarinsmet med kakao, så de smakar mest choklad :)
Marias bakglädje / Maria Walkeby Roos

#7 - - MADDISENJ.SE:

Men Gud så gott det såg ut :)

#8 - - Josefine :

Ser absolut magisk ut!

#9 - - Ebba K:

Nice recept! och väldigt fina bilder!

#10 - - Embla:

Omg så god den ser ut!

#11 - - Mjolkfriabakverk:

Ser mycket god ut!

#12 - - Viktoria:

Ser riktigt gott ut!

#13 - - Jasmine:

Åh vad gott!

#14 - - Johanna:

Åh, den ser helt drömsk ut!!

#15 - - Johanna:

Åh herregud vad god den ser ut! Så fint med bären och ååh, så sugen jag blev!

#16 - - Helen :

Låter mycket gott!! Vad fin paj :)

#17 - - Lili:

Verkar jättegott, måste testa till helgen! :)

#18 - - Fotograf Yohanna Mårtensson - Fotograf i Hälsingland:

Åh men vad gott det där såg ut! Tror du att det går att utesluta äggen, eller ersätta dom med något annat?

#19 - - madabouttea.se:

Den där ser syndigt god ut :3 Måste nästan testa att göra en.

#20 - - ɑ n n i k ɑ:

Super mumsigt :D

#21 - - Linnea:

MUMS, den både ser och låter helt fantastisk!! :D

#22 - - EMIZA:

så gott ut

#23 - - Malin Wederberg:

Mums :D

#24 - - Jasmine:

Det ser ju helt fantastiskt ut! <3
Tack för receptet.
Kram

#25 - - apieceofdelly.blogg.se:

Vilka underbara bilder!!! Måste testa pajen...ser så gooood ut!

#26 - - Nelly:

Såå magiskt fin! Blir jättefrestad.
Har nyss hittat hit till din blogg och är helt kär.
Undrar vart du fått tag på din pajform? Letat länge efter just en avlång pajform :)


Svar: Tack! Ja vaf köpte jag den.. tror de finns på leilas hemsida men min kom från lyckas med mat om jag inte minns fel :)
Marias bakglädje / Maria Walkeby Roos

#27 - - carina:

ska prova!! ser super god ut!! använder du riktigt smör till denna

Svar: Använder aldrig något annat än riktigt smör :)
Marias bakglädje / Maria Walkeby Roos

#28 - - Ronnie:

Ser fantastisk ut!

Provade receptet, och vill utfärda en varning för ganachen. Värm inte grädden för mycket, då faller fettet ut ur chokladen och ganachen spricker/separeras. Inte gott/snyggt...

Fick ett tips att hålla grädden runt 60 grader och sedan hälla den över chokladen istället och blanda försiktigt tills chokladen smällt.

Svar: Tack!
Aldrig varit ut för att den skär sig, jag kokar upp grädden och tar av den från plattan och blandar sedan i chokladen.
Marias bakglädje / Maria Walkeby Roos

#29 - - Aisha Muhammed Ali:

Jätte fin kaka 😊

#30 - - Hanna Karlsson:

Åh så gott det ser ut!

Upp